Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2004 16:24

Δέσμευση για φθηνότερα καύσιμα

Πτώση αναμένεται να σημειώσουν οι τιμές των καυσίμων τις προσεχείς ημέρες, όπως επισημάνθηκε από τους φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο υφυπουργός Γιώργος Σαλαγκούδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι την Παρασκευή που θα γίνουν οι νέες τιμοληψίες στα πρατήρια, θα φανούν και τα αποτελέσματα.

ΠΤΩΣΗ αναμένεται να σημειώσουν οι τιμές των καυσίμων τις προσεχείς ημέρες, όπως επισημάνθηκε από τους φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι «η αύξηση των ελέγχων, η ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι άλλες παρεμβάσεις αποδίδουν».

Ο υφυπουργός Γιώργος Σαλαγκούδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι την Παρασκευή που θα γίνουν οι νέες τιμοληψίες στα πρατήρια, θα φανούν και τα αποτελέσματα. «Μέχρι τώρα η πτώση δεν φαίνεται σε μεγάλο βαθμό καθώς ακόμα υπάρχουν αποθέματα αδιάθετα στους βενζινοπώλες. Είναι θέμα 2 ή 3 ημερών να υπάρξει περαιτέρω πτώση», σημείωσε ο κ. Σαλαγκούδης, ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα έξι συνεδριάσεων υποχώρησαν τα συμβόλαια αργού στη Ν. Υόρκη, κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι.

Από την πλευρά των φορέων της αγοράς πετρελαιοειδών, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Δημήτρης Μακρυβέλιος υπογράμμισε ότι το τελευταία εξαήμερο έχουμε μια πτώση στις τιμές λιανικής γύρω στα 5 λεπτά, ακολουθώντας την πτωτική τάση των διεθνών τιμών.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 220.000 ευρώ σε οκτώ πρατηριούχους της Αρτας για εναρμονισμένη πρακτική διαμόρφωσης ενιαίων τιμών πώλησης.

Aύριο στο Λουξεμβούργο το θέμα μείωσης του ΕΦΚ

Θέμα για λήψη απόφασης μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα στην Ε.Ε., θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας του Λουξεμβούργου, ώστε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα να έχει την ευχέρεια να μειώσει τον ΕΦΚ προκειμένου να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές καυσίμων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης.

Αν η πρόταση για μείωση της φορολογίας δεν γίνει αποδεκτή, σημείωσε ο υφυπουργός, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους της Λισαβόνας περί ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.

Το θέμα πρέπει να τεθεί σε ανώτατο επίπεδο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε.