Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2004 08:04

Κίνα : Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάϊο

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ σημείωσε τον Μάϊο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, για τρίτο μήνα, καθώς ο περιορισμός του δανεισμού επηρέασε την επέκταση της βιομηχανίας χάλυβα και της αυτοκινητοβιομηχανίας, μειώνοντας τις πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 18%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 431 δισ. γουάν (52 δισ. δολ.), μετά την αύξηση κατά 19% που σημείωσε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, στο Πεκίνο.

«Η εξέλιξη αυτή είναι ένα σημάδι, ότι η κινεζική πολιτική να κατευνάσει τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, αποδίδει», ανέφερε ο Robert Subbaraman, οικονομολόγος της Lehman Brothers Japan Inc., συμπληρώνοντας : «Δεν είμαι σίγουρος εάν θα αποφασιστεί η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στην Κίνα».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Wen Jiabao σκοπεύει σε ανάπτυξη με ρυθμό 7% φέτος, από τον υψηλότερο επταετίας και στο 9,1% που σημείωσε η οικονομία της Κίνας το 2003, μετά την εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων. Η ανησυχία για μια αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια στην Κίνα, επηρέασε αρνητικά τις τιμές των μετοχών.

Προκειμένου να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη, στη δεύτερη σε μέγεθος αγορά της Ασίας, μετά την Ιαπωνία, η κυβέρνηση της Κίνας περιόρισε τον δανεισμό προς τις βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου, αλλά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η παραγωγή χάλυβα σημείωσε αύξηση 14% τον Μάϊο, από 23% που αυξήθηκε τον Απρίλιο και η παραγωγή αυτοκινήτων κατά 31% από 43% αντιστοίχως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.