Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2004 08:13

Αυστραλία : Μείωση των θέσεων εργασίας

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ μείωση σημείωσαν σε χρονικό διάστημα 14 μηνών τον Μάϊο οι νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στην Αυστραλία, σημάδι ότι η οικονομική ανάπτυξη περιορίζεται, μετά την εκρηκτική αύξηση της αγοράς κατοικιών, με αποτέλεσμα και τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 41.100 θέσεις τον Μάϊο, μετά από αύξηση κατά 121.900 νέες θέσεις εργασίας το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας στο Σύδνεϋ. Ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε στο 5,5% και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 23 ετών, από 5,6% που ήταν, καθώς λιγότεροι άνθρωποι έψαξαν να βρουν εργασία.

Ο περιορισμός της οικονομικής ανάπτυξης, ενδέχεται να αποτρέψει την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας από μία αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Η John Fairfax Holdings Ltd., η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα της Αυστραλίας και η GrainCorp. Ltd., απολύουν προσωπικό.

Η πλήρης απασχόληση υποχώρησε κατά 42.600 θέσεις εργασίας, και η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 1.500 θέσεις εργασίας. Στην Αυστραλία, συνολικά εργάζονται 9,66 εκατ. άνθρωποι και η χώρα, με πληθυσμό 20 εκατ. ανθρώπων, είναι η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.