Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 12 Ιουνίου 2004 00:01

Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει την ψυχολογία

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τελευταία ημέρα της εβδομάδας, καθώς η κερδοσκοπία για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εξακολουθεί να επηρεάζει την ψυχολογία των επενδυτών.

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τελευταία ημέρα της εβδομάδας, καθώς η κερδοσκοπία για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εξακολουθεί να επηρεάζει την ψυχολογία των επενδυτών.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη λόγω έλλειψης κατεύθυνσης από τη Νέα Υόρκη, όπου οι χρηματιστηριακές αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω πένθους για την κηδεία του Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Οι επενδυτές αναμένεται να τηρήσουν στάση αναμονής εν όψει της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου από το μέτωπο των εταιρειών.

Το κλίμα της αγοράς κυριαρχείται από ανησυχίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική απ' ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί και θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, «ψαλιδίζοντας» τα εταιρικά κέρδη.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλότερος κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το μέσο ημερήσιο, καθώς το βλέμμα όλων ήταν στραμμένο στην κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Από τις σημαντικότερες ειδήσεις ήταν αυτή της Alitalia, της οποίας το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο, όπως πιστοποίησαν ελεγκτές της Deloite & Touche και του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, που σχεδιάζει την εξαγορά του 28,9% του Club Mediterannee.

Η Alitalia ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ζημίες 520 εκατ. ευρώ για το 2003 και 206 εκατ. ευρώ ζημίες για το πρώτο τρίμηνο του 2004. Η Deloite αμφισβήτησε τα στοιχεία και έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ρευστοποιήσεων κάποιων περιουσιακών στοιχείων εάν δεν ληφθούν μέτρα αναδιάρθρωσης.

Η εξαγορά του μεριδίου του Club Mediterannee χαρακτηρίστηκε ως σανίδα σωτηρίας για τον προβληματικό από την επιδημία SARS πέρυσι όμιλο, με τη μετοχή του να κερδίζει 9,1%, αφού είχε καθηλωθεί για μία ώρα στο limit up.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,21%, στις 1.003,87 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ήταν χαμηλότερα κατά 0,11%, στις 2.797,05 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ