Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2004 11:55

«Βουτιά» 12% η μετοχή της Yukos

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πτώση κατά 12,14% σημείωνε νωρίτερα η μετοχή της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Yukos υποχωρώντας στα 6,15 δολάρια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο διευθύνων σύμβουλος της Yukos είχε δηλώσει ότι «δεν είναι πολύ αισιόδοξος» για την έκβαση της διαμάχης της εταιρείας με τις φορολογικές αρχές προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν στις 18 Ιουνίου, οπότε έχει οριστεί η νέα ακροαματική διαδικασία.

«Αν στις 18 χάσουμε, αυτό για τη Yukos θα σημάνει νέες δυσκολίες και τα πράγματα θα χειροτερέψουν», τόνισε ο Σίμον Κούκες, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πέρυσι, μετά τη σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόβσκι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αμερικανός πολίτης με ρωσική καταγωγή, τόνισε επίσης ότι αν την επόμενη εβδομάδα χαθεί η υπόθεση στο Διαιτητικό Δικαστήριο Μόσχας, τότε η Yukos κατά πάσα πιθανότατα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος κεφαλαιουχικών δαπανών, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να επιτύχει το στόχο της, που είναι η αύξηση της εφετινής παραγωγής κατά 10%.