Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004 12:00

H EKT εξετάζει την αλλαγή του μοντέλου πρόβλεψης του πληθωρισμού

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τη μέθοδο πρόβλεψης του πληθωρισμού, καθώς τα futures των τιμών του πετρελαίου δεν αποδίδουν το ρυθμό αύξησης των τιμών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές –χωρίς όμως να τις κατονομάζει-, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ζήτησε από τον 68χρονο οικονομολόγο Οτμαρ Ισινγκ να εξετάσει το μοντέλο πρόβλεψης πληθωρισμού που χρησιμοποιεί τις τελευταίες τιμές του πετρελαίου, αντί για τα futures.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Τράπεζας, σε τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις όταν οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, τα futures δεν αποδείχθηκαν ακριβές μέσο πρόβλεψης του πληθωρισμού.

«Δεν υπάρχει ικανοποίηση από τη χρήση των futures. Εχουν αποτελέσει τη βασική πηγή σφαλμάτων όσον αφορά την πρόβλεψη του πληθωρισμού από την ΕΚΤ», σημειώνει ο Τζέιμς Νίξον, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαδικασία πρόβλεψης της ΕΚΤ πριν μεταπηδήσει στην Barclays Capital φέτος.

Η αλλαγή της μεθόδου πρόβλεψης του πληθωρισμού δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην πολιτική της ΕΚΤ για τα επιτόκια, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ενώ η Τράπεζα δεν πρόκειται να υιοθετήσει το νέο μοντέλο χωρίς κάποια δοκιμαστική περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το θέμα.