Τρεις μόλις μήνες μετά την αποχώρηση της Πορτογαλίας από τον μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας στην καταρρέουσα τράπεζα BES. Ένδειξη για επιστροφή της κρίσης στην Ευρωζώνη;
Τρεις μόλις μήνες μετά την αποχώρηση της Πορτογαλίας από τον μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας στην καταρρέουσα τράπεζα BES. Ένδειξη για επιστροφή της κρίσης στην Ευρωζώνη;
Όλες οι ενδείξεις ήταν ενθαρρυντικές για την Πορτογαλία, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Τον Απρίλιο η χώρα επέστρεφε μετά από απουσία τριών ετών στις χρηματαγορές και τον Μάιο εγκατέλειπε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Μόλις τον Ιούνιο η Λισαβόνα ανακοίνωνε ότι δεν θα χρειαστεί την τελευταία δόση των πιστώσεων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Τη Δευτέρα, όμως, η πορτογαλική κυβέρνηση δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας Bank Espirito Santo (BES) βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα χρειαστούν σχεδόν 5 δισ. ευρώ για την σωτηρία της. Τα χρήματα θα προέλθουν από το «πακέτο σωτηρίας» που είχαν διαθέσει στην Πορτογαλία ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. Από τα συνολικά 12 δισ. της τρόικας απομένουν 6,4 δισ. ευρώ.
«Η σωτηρία μιας τράπεζας είναι αναμφίβολα χτύπημα για την Πορτογαλία, δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ και εξηγεί: «Η χώρα όμως είναι πλέον αρκετά ισχυρή ώστε να το αντιμετωπίσει. Το σημαντικό είναι ότι η Πορτογαλία δίνει σχετικά άμεσα λύση στο πρόβλημα και έτσι περιορίζονται οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας».
Άμεση εκκαθάριση της προβληματικής τράπεζας
Είναι, πάντως, γεγονός ότι εδώ και μήνες η οικονομική αυτοκρατορία Espirito Santo κρατά με κομμένη την ανάσα τον πορτογαλικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Τέλη Μαΐου διαπιστώθηκαν οικονομικές δυσκολίες στην Holding Espirito Santo International, η οποία παρουσίαζε έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ. Δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονταν με την οικονομική στενότητα της ιδιοκτήτριας οικογένειας. Αρκετές εταιρείες του ομίλου είχαν κηρύξει πτώχευση. Μόλις προ ημερών έγινε γνωστό ότι οι πορτογαλικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε βάρος του επικεφαλής της οικογένειας Ρικάρντο Εσπίριτο Σάντο Σαλγάδο για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ιδιωτικής ελβετικής τράπεζας Julius Bär, Ντάβιντ Κολ θεωρεί, ωστόσο, ότι η περίπτωση της πορτογαλικής τράπεζας δεν σημαίνει επιστροφή της οικονομικής κρίσης στην Πορτογαλία ή την Ευρωζώνη: «Εδώ έχουμε να κάνουμε με προβλήματα μιας μεμονωμένης τράπεζας. Δεν είναι μια συστημική κρίση, όπως εκείνη που αντιμετωπίσαμε πριν από λίγα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην αντιμετώπιση της προβληματικής πορτογαλικής τράπεζας διαπιστώνουμε πόσο έχουν καθιερωθεί νέοι μηχανισμοί, όπως εκείνος για την εκκαθάριση μιας τράπεζας. Κι εδώ βλέπουμε ακριβώς αυτό: πως τίθεται σε εφαρμογή ένας τέτοιος μηχανισμός».
Οι διεθνείς αγορές δείχνουν, προς το παρόν, ότι εμπιστεύονται την Πορτογαλία και την κυβέρνησή της. Πρόσφατα μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Επομένως, το πρόβλημα με την Espirito Santo δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πορτογαλικό προϋπολογισμό. Η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και διαθέτει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές.
Πηγή: Deutsche Welle