Οι αναλυτές έχουν θετικές προσδοκίες για την αγορά σε σχέση με την πρόσφατη έκθεση της Moody’s. Αφού η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από Caa3 σε Caa1 αποτελεί αναγνώριση της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας από δημοσιονομικής άποψης με τον οίκο να θεωρεί σχεδόν βεβαία την αποκλιμάκωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Οι αναλυτές έχουν θετικές προσδοκίες για την αγορά σε σχέση με την πρόσφατη έκθεση της Moody’s. Αφού η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από Caa3 σε Caa1 αποτελεί αναγνώριση της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας από δημοσιονομικής άποψης με τον οίκο να θεωρεί σχεδόν βεβαία την αποκλιμάκωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στις επισημάνσεις για πιθανό εκτροχιασμό, μόνιμα, το υψηλό πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος διενέργειας πρόωρων εκλογών. Για την πτώση της εβδομάδας πολλοί αναφέρουν το αρνητικό για τις μετοχές διεθνές περιβάλλον. Ο Ιούλιος ωστόσο, αποδείχθηκε πτωτικός μήνας, αν και την τελευταία εβδομάδα η αγορά έχασε όσα κέρδισε την προηγουμένη της. Άρα, η κάθοδος στο ΧΑ δεν άρχισε τότε που εμφανίστηκε στις υπόλοιπες αγορές, αλλά σχετικά νωρίτερα. Με το κλείσιμο της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες έχουν επιστρέψει σε επίπεδα που είναι μια ανάσα πάνω από τις κλασικές τους στηρίξεις τους τελευταίους 11 μήνες.
Η μέση εκτίμηση των αγοραίων είναι ότι η αναβάθμιση της Χώρας εκτός από καθαρά ψυχολογική ώθηση δίνει το έναυσμα για ακόμη μια, γρηγορότερη έξοδο, της Ελλάδας στις Αγορές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Παρά ταύτα ο πήχης των προσδοκιών για το ΧΑ και μετά την αναβάθμιση από τον ξένο οίκο, παραμένει χαμηλά, αν δεν δείξει σημαντική βελτίωση το κλίμα στις διεθνείς Αγορές.
Οι θεσμικοί του ΧΑ την Παρασκευή ανάγκασαν τον 25άρη να επιστρέψει στη γειτονιά των 370 μονάδων κλείνοντας στις 372,41, αφού πρώτα τον πέρασαν από το κατώτερο ημέρας στις 368,8 μονάδες. Από τις 14 Οκτωβρίου του 2013 όμως ως σήμερα, όταν ο 25άρης πλησιάζει στις 366 μονάδες, κατόπιν οι μετοχές αντιδρούν ανοδικά, εκτός από τον Μάιο των εκλογών που περιστασιακά σημειώθηκε ελάχιστο έτους στις 341,34 μονάδες στις 19/5. Αποτελούν δηλαδή τα επίπεδα των 366 ως 369 μονάδες μια στήριξη που έχει επιβεβαιωθεί από τις 10 Οκτωβρίου πέντε φορές.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος
Η εβδομάδα που πέρασε είναι πλέον γνωστό πως ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, ως προς το μέγεθος των απωλειών των βασικών δεικτών των μεγάλων χρηματιστηρίων του πλανήτη. Περιλάμβανε πολλές ειδήσεις και κρίσιμα γεγονότα, από τα οποία αναμενόταν ότι θα προέκυπταν σημαντικά συμπεράσματα για τις επιλογές των επενδυτών, με βάση τις προσδοκίες τους ως το τέλος του έτους. Το αποτέλεσμα της ροής των ειδήσεων και των εξελίξεων στα γεωπολιτικά ήταν, τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης να καταγράψουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Ιούνιο του 2012.
Την εντονότερη αίσθηση για το φρόνημα των επενδυτών άφησαν οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις, που ήταν καθοδικές και ειδικά της Παρασκευής. Τα αίτια αποδίδονται στην συσσώρευση της ανησυχίας από όσα αφορούν στην Αργεντινή και την Πορτογαλία με την Banco Espirito Santo. Η μετοχή της αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση, αφού είχε χάσει 50%. Αυτά και οι εντάσεις στη Ουκρανία και τη Γάζα δεν άφησαν να λειτουργήσει θετικά το μήνυμα της Fed, που σε γενικές γραμμές ήταν, πως δεν θα βιαστεί να ξεκινήσει την άνοδο των βασικών επιτοκίων.
Fed vs εξωγενείς παράγοντες
Την Τετάρτη, η Federal Reserve έδωσε μια αξιολόγηση της οικονομίας των ΗΠΑ με πιο αισιόδοξους τόνους, ενώ επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμία βιασύνη να αυξήσουν τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, επίσης, όπως αναμενόταν, μείωσε σε 25 δις δολάρια, από 35, τις ανά μήνα αγορές ομολόγων της. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι τον Ιούλιο επιβραδύνθηκε η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υπήρξαν πολύ θετικά, με την αύξηση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο δεύτερο τρίμηνο κατά 4% και ευνοϊκές αναθεωρήσεις για το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο.
Από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Αργεντινής, η επίπτωση την Παρασκευή αποτυπώθηκε στις τιμές των μετοχών των JPMorgan Chase & Co. και Morgan Stanley που έχασαν πάνω από -2,1%, γιατί η αρμόδια επιτροπή έκρινε ότι δόθηκε το έναυσμα για την πληρωμή των credit-default swaps, ύψους ενός δις δολαρίων. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,3% κλείνοντας στις 1.925,15 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες -2,7%. Ο Dow Jones Industrial Average αυτή τη βδομάδα έχασε τα κέρδη του για το έτος, ενώ περίπου 7,3 δισ. μετοχές άλλαξαν χέρια στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, 27% πάνω από το μέσο όρο τριών τελευταίων μηνών.
Είδαν σαν ευκαιρία, στα μέσα της βδομάδας, οι αναλυτές που δεν αντέχουν άλλο την ασταμάτητη άνοδο, την εμφάνιση του Άλαν Γκρίνσπαν. Τέως προέδρου της Fed και ισχυρού παράγοντα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, που σε βαθύ γήρας έχει την διαύγεια και τη διάθεση να παρακολουθεί τα οικονομικά δρώμενα και να κρίνει. Επί πολλές δεκαετίες, είχε διαμορφώσει ειδικό κώδικα επικοινωνίας με τους αγοραίους και κάθε λέξη του ακόμα μετράει. Αναφέρθηκε σε επικείμενη διόρθωση των χρηματιστηρίων, αλλά δεν προσδιόρισε τον χρόνο που θα κάνει την εμφάνισή της. Αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να είναι ψεύτικη αυτή η ροζ εικόνα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Ποτέ ωστόσο δεν γίνεται εκείνο που δηλώνει ως εκτίμηση, αμέσως. Περνάνε μήνες ή και χρόνια, μετά την «ειδοποίηση» από τον μεγάλο αλλά ακούραστο Άλαν. Οι «αρκούδες» ωστόσο το σημείωσαν και ξεσπάθωσαν με θέσεις που θέλουν η εβδομάδα που πέρασε να είναι η αρχή της φάσης για μια πραγματική διόρθωση. Δηλαδή υποχώρηση από τα πιο πρόσφατα υψηλά των βασικών δεικτών τουλάχιστον κατά -10%.
ΕΥΡΩΠΗ
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, την Παρασκευή δεχόμενοι πιέσεις από τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα της ArcelorMittal και τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τη Ρωσία.
Ειδκότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,76% στις 6.679 μονάδες, ο γερμανικός DAXέχασε 2,10% στις 9.210 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,02% στις 4.203 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,2% στις 331,91 μονάδες. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 15 έκλεισαν με απώλειες. Η αγορά της Ελβετίας ήταν κλειστή λόγω αργίας.
Η ArcelorMittal υποχώρησε κατά 3,9%, καθώς αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας το 2014. Η μεγαλύτερη εταιρεία σιδηρομεταλλευμάτων στον κόσμο ανέφερε ότι φέτος τα EBITDA δεν θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. δολάρια, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν στα 8 δισ. δολάρια. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών 3,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Απώλειες 5,3% σημείωσε και η Iliad, η οποία προσέφερε 33 δολάρια ανά μετοχή για την εξαγορά του 56,6% της T-Mobile. Η αγορά δεν εγκρίνει όπως φαίνεται το αντίτιμο που πρόσφερε η γαλλική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, αν και η διοίκηση της ανέφερε ότι η πραγματική αξία της T-Mobile φτάνει στα 40,50 δολάρια.
Στον αντίποδα, η Axa κέρδισε 2,7%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη πρώτο εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 2,7 δισ. ευρώ.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης PMI Ευρωζώνης υποχώρησε οριακά στις 51,8 μονάδες τον Ιούλιο, έναντι 51,9 μονάδων τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 51,9 μονάδες.
Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στη Γερμανία επισκιάστηκε μερικώς από τη βαθιά συρρίκνωση στη μεταποιητική δραστηριότητα της Γαλλίας, η οποία παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, σε χαμηλά επτά μηνών.
ΧΑ
Η εβδομάδα που τελείωσε με την πρώτη μέρα του Αυγούστου, ήταν εκείνη που καθόρισε το πρόσημο της μεταβολής της κεφαλαιοποίησης της αγοράς για τον μήνα Ιούλιο. Σε αυτή οι θεσμικοί του ΧΑ, με συναλλαγές που είχαν πάρει τους ρυθμούς του κατακαλόκαιρου, δηλαδή ήταν χαμηλότεροι από τον Ιούνιο, προσέδωσαν πτώση στους βασικούς δείκτες περίπου όσο και οι απώλειες τους για τον έβδομο μήνα. Το περίεργο ήταν ότι στη διάρκειά της οι επενδυτές δυο μέρες πίεσαν με ισχύ τις τιμές και τις άλλες δύο έκλεισαν τους ΓΔ και 25άρη με οριακές μεταβολές. Της Δευτέρας και της Τετάρτης κατέληξαν σε μικρές μεταβολές με περιορισμένο εύρος διακύμανσης μέσα στη μέρα, ενώ την Τρίτη και την Πέμπτη η διακύμανση ήταν μεγάλη όπως και το ποσοστό της πτώσης. Αλλά, η τροχιά της καθόδου ήταν με αρχικά μεγάλη πτωτική κλίση και μετά την προσέγγιση των χαμηλών ημέρας, η κίνηση γινόταν πλάγια με πολύ μικρό εύρος διακύμανσης και χωρίς ανοδική αντίδραση στο τέλος. Την δε τελευταία μέρα και πρώτη του Αυγούστου, ενώ αρχικά οι πιέσεις προκάλεσαν υπολογίσιμες απώλειες, στο τέλος η πτώση ήταν μικρή, παρά το γεγονός πως σε όλες τις αγορές της ευρωζώνης οι μετοχές ήταν στο κόκκινο.
Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ έχασε -4,3% ενώ ο 25άρης -4,7% αλλά οι τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας ευνόησαν τις μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με αποτέλεσμα να εμφανίσει εβδομαδιαία μεταβολή -1,24%. Οι μετοχές του δείκτη των θεσμικών και των παραγώγων που αυτή την εβδομάδα είχαν τζίρο που ήταν συνήθως πάνω από 90% του συνολικού δεν κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη. Έτσι με απώλειες για όλα τα blue chip η εβδομάδα τα χώρισε στις μετοχές που εμφάνισαν μεταβολή κοντά σε εκείνη του 25άρη δηλαδή -4% +ή – μια ποσοστιαία μονάδα που ήταν με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθες: ΑΛΦΑ -4,9%, ΒΙΟ -3,8%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,7%, ΕΛΠΕ -4,5%, ΕΥΠΡΟ -3,8%, ΜΙΓ -4,9%, ΜΥΤΙΛ -3,9%, ΟΠΑΠ -4,2%, ΤΕΝΕΡΓ -3,5% και ΤΙΤΚ -4,1%. Μια άλλη ομάδα ήταν των blue chip με πτώση αισθητά μικρότερη των βασικών δεικτών. Σε αυτές κατατάσσονται οι: ΔΕΗ -1,3%, ΕΕΕ -2,4%, ΕΥΔΑΠ -1,7%, ΙΝΛΟΤ -2,1%, ΦΦΓΚΡΠ -1,4%, ΜΠΕΛΑ -1,6%, ΟΛΠ -1,2%. Απέναντι από αυτές που αναφέραμε βρέθηκαν οι τίτλοι με απώλειες πολύ μεγαλύτερες του 25άρη και η κατάταξή τους με βάση το ποσοστό των απωλειών για την εβδομάδα είναι η ακόλουθη: ΕΤΕ -7%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -6,8%, ΠΕΙΡ -6,6%, ΟΤΕ -6,54%, ΜΟΗ -6,5%, ΕΧΑΕ -6,4%, ΕΥΡΩΒ -5,56%, και ΜΕΤΚ -5,2%.
Την Πέμπτη τελείωσε ο έβδομος μήνας του χρόνου και η κληρονομιά των τεσσάρων συνεδριάσεων της εβδομάδας προκάλεσε πτώση στις περισσότερες μετοχές του ταμπλό με αποτέλεσμα μέσα σε αυτό το μήνα να εξατμιστεί το κέρδος των βασικών δεικτών από το πρώτο εξάμηνο. Βάση της διακύμανσης τον Ιούλιο ήταν οι διαθέσεις των θεσμικών απέναντι στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες ήταν ο μοχλός της ανόδου στις αρχές του μήνα όταν σημειώθηκαν και οι μέγιστες τιμές που ήταν οι 1256,8 για τον ΓΔ και 406,8 για τον δείκτη των blue chip. Ενώ, δυο φορές κατόπιν οι δείκτες πέρασαν από τα ελάχιστα του Ιουλίου που ήταν οι 365,5 μονάδες για τον 25άρη και οι 1138 για τον ΓΔ. Κατέληξαν στις 31/7 ο μεν ΓΔ στις 1169,00 και ο 25άρης στις 374,8.
Ο Ιούλιος όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν σκληρός για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές αφού στη διάρκειά του εμφάνισαν απώλειες πάνω από 6% και η κατάταξή τους με βάση το ποσοστό της μηνιαίας βουτιάς τους περιλαμβάνει τις: ΑΛΦΑ -11%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -10,2%, ΕΤΕ -10,1%, ΕΧΑΕ -9,9%, ΙΝΛΟΤ -9,4%, ΕΥΡΩΒ -7,9%, ΜΙΓ -7,8%, ΟΠΑΠ -7,7%, ΜΕΤΚ -7,5% και ΟΤΕ -6,11%. Στον αντίποδα με κέρδη εμφανίστηκαν οι: ΦΦΓΚΡΠ +8,6%, ΕΥΠΡΟ +7,5%, ΜΥΤΙΛ +5,6%, ΕΕΕ +1,7%, ΕΥΔΑΠ +1,1%, και ΜΟΗ +0,13%. Από της σύγκριση των παραπάνω μεταβολών προκύπτει η στατιστική ερμηνεία της πτωτικής μεταβολής της αγοράς που η κεφαλαιοποίηση της την περασμένη Παρασκευή ήταν πάνω από τα 76 δις. ευρώ και μετά το κλείσιμο της πρώτης Αυγούστου είναι 72,9. Η συγκυρία για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ήταν και παραμένει δύσκολη, αν κρίνουμε από τον τρόπο που έκλεισαν οι αγορές διεθνώς τον Ιούλιο. Τα κύρια αίτια της δυσκολίας είναι ένα μείγμα ανησυχητικών οικονομικών δεδομένων, εταιρικών αποτελεσμάτων με μικτή εικόνα και γεωπολιτικών εξελίξεων όπου οι εντάσεις ανεβαίνουν. Η αρχή έγινε με τις Ουκρανικές συγκρούσεις, ο απόηχος των οποίων έφερε τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη πρώτη της αντίδραση με εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Πολωνία.
Τεχνική ανάλυση
Από τις 14 Οκτωβρίου του 2013 ως σήμερα όταν ο 25άρης πλησιάζει στις 366 μονάδες κατόπιν οι μετοχές αντιδρούν ανοδικά, εκτός από τον Μάιο των εκλογών που περιστασιακά σημειώθηκε ελάχιστο έτους στις 341,34 μονάδες στις 19/5.
Αποτελούν δηλαδή τα επίπεδα των 366 ως 369 μονάδες μια στήριξη που έχει επιβεβαιωθεί από τις 10 Οκτωβρίου πέντε φορές.
Ήτοι στις 14/10 αλλά και στις 23/12 της περασμένης χρονιάς μόνο που τότε το ελάχιστο ήταν οι 363,5 μονάδες και το κλείσιμο οι 368,7 και ακολούθησαν οι εκτινάξεις των τιμών στο τρέχον έτος όταν πλησίαζε ο 25άρης τις 365 μονάδες. Δηλαδή στις 30 Ιανουαρίου που, μετά από βουτιά στις 29, σημειώθηκε χαμηλό ημέρας στις 365,97 μονάδες ακολούθησε άνοδος διαρκείας που τον οδήγησε στις 420 μονάδες. Αλλά και στις 10 Ιουλίου όπως και στις 21 και 22 του ίδιου μήνα καθώς κατώτερες τιμές από τότε δεν έχει γράψει ο 25άρης αλλά η αντίδραση δεν τον πάει ψηλότερα από τις 390 μονάδες.
Σήμερα και μετά τα νέα από την Moody’s υπάρχει πιθανότητα, ειδικά αν ξεκινήσει η αγορά πτωτικά, να κλείσει ανοδικά. Μόνο και μόνο επειδή τιμές κάτω από τις 370 μονάδες πυροδοτούν αντιδράσεις ακόμα και μικρής διάρκειας άσχετα με το επικρατούν κλίμα διεθνώς. Για την ώρα στην περίπτωση που οι πιέσεις λόγω εξωτερικών παραγόντων συνεχιστούν οι μάχες μεταξύ αρκούδων και ταύρων μπορεί να φέρουν στο ΧΑ μια δυναμική συσσώρευσης μεταξύ 375 και 365 μονάδων χωρίς ακόμα να απειληθεί σοβαρά η στατιστική εικόνα της αγοράς.
Το πέρασμα κάτω από τις 363 μονάδες μέσα στη βδομάδα μπορεί να ανακινήσει ανησυχίες για εγγραφή των χαμηλών του Μαΐου για δεύτερη φορά. Συνεπώς η συνέχεια στην κάθοδο για αίτια που θα σχετίζονται είτε με τα διεθνή είτε με τα αποτελέσματα των εισηγμένων, που έχουν περιθώριο να ανακοινωθούν ως το τέλος Αυγούστου, θα αυξήσει τις προσδοκίες για πτώση ως τις 340. Ενώ κάθε τιμή κάτω από εκείνα τα επίπεδα θα είναι πολύ άσχημο μήνυμα για το μακροπρόθεσμο μέλλον των τιμών.
Σήμερα
Η απότομη εβδομαδιαία πτώση στη Wall Street οδήγησε σε πιέσεις τις ασιατικές μετοχές τη Δευτέρα, αφού οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις και την χρεοκοπία της Αργεντινής επισκίασαν τα οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, που έδειξαν πως δεν πρόκειται να δούμε την έναρξη της ανόδου των βασικών επιτοκίων της Fed νωρίτερα. Η εικόνα των μεταβολών είναι μεικτή καθώς άνοδο εμφανίζουν οι HANG SENG +0,40% και SENSEX +0,45%, ο STRAITS TIMES -0,61%, ALL ORDINARIES -0,26%, με τον ΚΟSΡΙ πρακτικά αμετάβλητο.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei υποχώρησε -0,1%, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν οριακά χαμηλότερα στο -0,05%.
Οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί καθώς ο S&P 500 στις ΗΠΑ έχασε -2,7% τοις εκατό την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιουνίου 2012.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές που έχουν αποκτήσει κατεύθυνση προς τα κάτω για μήνες από τις ανησυχίες για πρόστιμα στις ΗΠΑ για ορισμένες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και από τα προβλήματα στη μεγαλύτερη τράπεζα στην Πορτογαλία, που την Παρασκευή έπεσε στα χαμηλά τεσσάρων και μισό μηνών.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε την Κυριακή ένα σχέδιο για να διαθέσει 4.900.000.000 ευρώ (6,58 δις δολάρια) για τη διάσωση της Banco Espirito Santo. Ωστόσο αυτό είναι ένα πλήγμα για τη χώρα, μήνες μόλις αφότου εξήλθε από ένα τριετές πρόγραμμα από ένα πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που είχε ύψος 78 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η χρεοκοπία της Αργεντινής την περασμένη εβδομάδα προστέθηκε επίσης στην κατήφεια, του επενδυτικού κοινού παρόλο που μέχρι στιγμής είχε περιορισμένη διάχυση σε οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη αγορά.
Οι επίμονες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία οριστικοποίησε μια δύσκολη εβδομάδα συναλλαγών για τις παγκόσμιες αγορές την περασμένη εβδομάδα, και έβαλε στην άκρη τις εντυπώσεις από την έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ της Παρασκευής, η οποία μείωσε τις προσδοκίες για, γρηγορότερα από το αναμενόμενο, ξεκίνημα του κύκλου αύξησης του βασικού επιτοκίου της Fed.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, σε 209.000 τον περασμένο μήνα, μετά την κατακόρυφη άνοδο κατά 298.000 τον Ιούνιο, λίγο κάτω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που περίμεναν τη δημιουργία 233.000 θέσεων εργασίας.
Ακόμα, Ιούλιος σηματοδότησε τον έκτο συνεχόμενο μήνα που η απασχόληση αυξήθηκε κατά περισσότερο από 200.000 θέσεις, ένα σήμα δύναμης που είχε η οικονομία των ΗΠΑ να δει τελευταία φορά το 1997, δείχνοντας μια σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε επίσης στο 2,500%, εκτός των επιπέδων που αντιστοιχούν στο υψηλό τριών εβδομάδων του 2,614%, που χτύπησε την Πέμπτη.
Καθώς οι αποδόσεις του χρέους των ΗΠΑ υποχώρησαν, το δολάριο πήρε μια ανάσα, με το δείκτη του έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων χαμηλότερα από ένα υψηλό 10,5 μηνών την Πέμπτη.
Το ευρώ αγόραζε 1,3429 δολάρια και ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στις αρχές των σημερινών συναλλαγών από το χαμηλό 8 μηνών της περασμένης εβδομάδας των 1,3366 δολαρίων.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης, της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 4,26% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού οι πολλαπλές πλέον γεωπολιτικές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι καλύτερο.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι ξένοι, ειδικά, δείκτες καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και μήνες. Λίγο τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, λίγο η Ουκρανική κρίση αλλά πολύ περισσότερο το "default" της Αργεντινής δυσκολεύει τη κατάσταση.
Ωστόσο, η προσμονή για αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's έδωσε αφορμή να "μαζευτούν" οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αφήνοντας υποσχέσεις για το άνοιγμα της Δευτέρας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η αναβάθμιση της Χώρας εκτός από καθαρά ψυχολογική "ένεση" δίνει το έναυσμα για ακόμη μια, γρηγορότερη έξοδο, της Ελλάδας στις Αγορές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Παρά ταύτα ο πήχης των προσδοκιών για το Χ.Α. και μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση από τον ξένο οίκο, παραμένει χαμηλά, αν δεν δείξει σημαντική βελτίωση το κλίμα στις διεθνείς Αγορές.
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Η αναγγελία της αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας κατά 2 μονάδες από την Moody's (με διατήρηση ωστόσο σταθερής της συνολικής εικόνας της) έχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα: την πεποίθηση ότι η Ελληνική οικονομία μπορεί να τα καταφέρει σε σχέση με την διαχείριση του χρέους της και την πιθανότητα έναρξης αναπτυξιακής πορείας που διατηρείται και μάλιστα ενισχύεται.
Ενδεχομένως να γνωρίζει κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους (ευνοϊκή διευθέτηση του χρέους μας;) καθώς ήδη σημειώνεται επιδείνωση τόσο του εξωτερικού περιβάλλοντος (γεωπολιτική αναταραχή, επιλεκτική χρεοκοπία Αργεντινής και ενεργοποίηση ασφαλίστρων κινδύνου, σενάριο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας) όσο και του εσωτερικού (πάγωμα μεταρρυθμίσεων-έκρηξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Επιχειρήσεων και Ιδιωτών προς τις Τράπεζες/Δημόσιο/Ασφαλιστικά Ταμεία, επάνοδος φιλολογίας περί Τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων, αναζωπύρωση πολιτικού κινδύνου παρά τη δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού για εκλογή Προέδρου).
Όσο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει μια πιθανότητα να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις άλλες Αγορές, σε συνέχεια της θετικής αυτής αναγγελίας, διακόπτοντας από τη συνεδρίαση της Δευτέρας το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων των προηγούμενων ημερών και αξιοποιώντας πιθανά θετικά εξαμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα.
Χωρίς ωστόσο πρόσθετους καταλύτες που θα επαναφέρουν τριψήφιους ημερήσιους τζίρους, η διατηρησιμότητα από το ενδεχόμενο θετικό momentum θα είναι βραχύβια αφού έχουν εξαντληθεί οι κινήσεις μόχλευσης του Γενικού Δείκτη μέσω των Δεικτοβαρών τίτλων.
Από την άλλη, είναι απορίας άξιον, που "είδε" ο οίκος αξιολόγησης, ότι έχει συντελεστεί ωρίμανση των δανείων της Κυβέρνησης, ενώ "είδε" και εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων!
Το πρώτο είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την έναρξη διαπραγμάτευσης του χρέους με τους πιστωτές, η οποία παραπέμπεται για το Φθινόπωρο. Το δεύτερο, δηλαδή η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων, μάλλον παραμένει ζητούμενο για την Ελληνική Οικονομία.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Καμία βιασύνη για (έξοδο από την χαλάρωση με) αύξηση επιτοκίων
Η δήλωση της FOMC τον Ιούλιο, της επιτροπής που αποφασίζει την πολιτική της Fed ανά μήνα, ταίριαζε περισσότερο με τον χαρακτηρισμό της προέδρου της Fed κ. Yellen περί αδράνειας στην αγορά εργασίας.
Στην Ευρώπη, η συνεδρίαση της ΕΚΤ την τρέχουσα εβδομάδα είναι απίθανο να είναι συναρπαστική. Συνολικά, πιστεύουμε ότι είναι μια καλή στιγμή για να βγείτε από τις συναλλαγές που έχουν λειτουργήσει καλά, καθώς η αγορά, τον Αύγουστο μπορεί να εμφανίσει ακανόνιστη κίνηση. Ως εκ τούτου, αναιρούμε τις long προσδοκίες για τα 10ετή ομόλογα της περιφέρεια που ήταν βασική μας θέση, καθώς και τις συναλλαγές επί της καμπύλης των επιτοκίων των γαλλικών ομολόγων. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν καλύτερα επίπεδα εισόδου για συναλλαγές στα ομόλογα της περιφέρειας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για τις long και τις short θέσεις.
S&P: Παρά τις καλές οικονομικές ειδήσεις, οι μετοχές πιέστηκαν από ρευστοποιήσεις για την εβδομάδα και διευρύνθηκαν τα spreads σε ορισμένους τομείς.
Το 4% αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και την ισχυρή έκθεση της ADP για την απασχόληση οδήγησε σε φόβους ότι η Fed θα αρχίσει την άνοδο στα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η είδηση για πιθανή χρεοκοπία της Αργεντινής προστίθεται στις πηγές που παράγουν αβεβαιότητες. Έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής φάνηκε να μπορεί να ηρεμήσει τις αγορές, δεδομένου ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν υπερβαίνουν τις προσδοκίες, αλλά την ίδια στιγμή δεν δείχνουν μια παραπαίουσα οικονομία στις αρχές του τρίτου τριμήνου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ έκλεισε την εβδομάδα στο 2,50%, στο κατώτερο άκρο της ζώνης μεταξύ 2,5% -2,8% που ίσχυε στο μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Με τις οικονομικές ειδήσεις για τις ΗΠΑ να είναι λίγες αυτή την εβδομάδα, οι αγορές θα μπορούσαν να αρχίσίσουν να επικεντρώνονται και πάλι στις παγκόσμιες εντάσεις και στην ευρωπαϊκή αδυναμία.
Το οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει την ανακοίνωση της Fed επί των καταναλωτικών δανείων και τα στοιχεία από τις πωλήσεις των αλυσίδων καταστημάτων για τον Ιούλιο. Η Ευρωπαϊκή αγορά περιμένει τους PMI της Ευρωζώνης και τις λιανικές πωλήσεις, και στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τιμές των κατοικιών.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο κ. Αβραμόπουλος.
Η ελληνική οικονομία έχει όλα τα εχέγγυα να αφήσει το παρελθόν της πίσω της, επισημαίνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και σημειώνει πως «ήρθε η στιγμή για ένα ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης».
«Η εξαετία της ύφεσης, της ανεργίας, των μειωμένων εισοδημάτων, του πόνου και της οργής σταδιακά μάς αφήνει. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να αντιληφθούμε ένα μέλλον διαφορετικό από το πρόσφατο παρελθόν μας χωρίς τον παραμορφωτικό φακό ιδεοληψιών του παρελθόντος. Να αντιληφθούμε ότι το μέλλον δεν είναι η γραμμική συνέχεια του πρόσφατου παρελθόντος.
«Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση εναντίον των φοροφυγάδων», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η οποία αναπαράγει τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPΑ), σχετικά με τη διερεύνηση φορολογουμένων με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, στο οποίο επίσης γίνεται λόγος για έλλειψη προσωπικού στις φορολογικές υπηρεσίες.
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε Caa1 από Caa3, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της οικονομίας. Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο παραμένει αμετάβλητο στην κατηγορία Νot Prime (NP).
Σταμάτησε από το Σάββατο να λειτουργεί ο μεγάλος ρωσικός τουριστικός πράκτορας Labirint, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας Ιρίνα Τιούρινα. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη Μόσχα, ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας είναι οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, που προέκυψαν από τη διακοπή λειτουργίας της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ideal-Tour, η οποία κατέχει το 99% των μετοχών του Labirint, έναν από τους παλαιότερους «παίκτες» στην ελληνική τουριστική αγορά. Το χρέος, που βαραίνει αυτή τη στιγμή την Ideal-Tour φαίνεται πως ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ.
«Με πολλή προσοχή» παρακολουθεί το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού τις εξελίξεις αναφορικά με τη διακοπή λειτουργίας του μεγάλου ρωσικού τουριστικού πράκτορα Labirint. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό περί τις 25 χιλιάδες τουρίστες- πελάτες του Labirint, αριθμός, που αποτελεί ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της Ρωσία, κατά την εκπρόσωπο της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας, ορισμένοι εξ αυτών στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, είναι σε στενή συνεργασία, μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών, με τις ρωσικές αρχές και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους φορείς του ελληνικού τουριστικού κλάδου.
Στην ίδρυση εταιρείας - διαγνωστικού κέντρου με την επωνυμία Megalab Α.Ε. προχώρησε η Medicon Ελλάς, στο πλαίσιο ανάπτυξης δικτύου διαγνωστικών εργαστηρίων. Το νέο αυτό διαγνωστικό κέντρο εδρεύει στους Αγίου Αναργύρους Αττικής. Το μετοχικό κεφάλαιο ορίσθηκε στο ποσό των 80.000,00 ευρώ και η Μedicon Hellas AE κατέχει το 97% των μετοχών.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το πρωί της Δευτέρας στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, κήρυξε το Ισραήλ, μετά από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε για τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι. Όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) το πρωί στη Γάζα, εκτός από την περιοχή ανατολικά της πόλης Ράφα. Ωστόσο, σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί.
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για παρέμβαση ιδιωτικών τραπεζών με στόχο μία απεμπλοκή στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αργεντινής και στους «απρόθυμους» πιστωτές της. H ισπανική εφημερίδα El País, επικαλούμενη «πηγές από τον χρηματοπιστωτικό τομέα», υποστηρίζει ότι τέσσερις διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί εμπλέκονται σε μία συντονισμένη διαδικασία παρέμβασης: η Citigroup, η Deutsche Bank, η HSBC και η JP Morgan. Δύο από αυτές, η HSBC και η Citigroup, έχουν ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή. Πάντως, καμία τράπεζα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες για πιθανή παρέμβαση στην υπόθεση των «απρόθυμων πιστωτών».
Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επέκρινε την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, χτυπώντας «καμπανάκι» για σοβαρό κίνδυνο αποπληθωρισμού. Όλα αυτά κατά την τελευταία συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις θερινές διακοπές, παρόντος και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Χωρίς περιστροφές, ο Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στη Γαλλία είναι πλέον «υπαρκτός», καθώς η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός κινούνται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.
Σήμα για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τις αρχές του 2015 έστειλε προχθές στις αγορές ο Ρίτσαρντ Φίσερ, αξιωματούχος της Federal Reserve, τονίζοντας ότι η δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η τόνωση της απασχόλησης έχουν φέρει την αμερικανική κεντρική τράπεζα «αισθητά πιο κοντά» στην εγκατάλειψη των μηδενικών επιτοκίων. «Στην τελευταία συνεδρίαση αισθάνθηκα ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των συναδέλφων μου που συμμερίζονται τις απόψεις μου. Μία αύξηση των επιτοκίων στις αρχές της επόμενης χρονιάς είναι πολύ πιθανή», δήλωσε ο κ. Φίσερ στο CNBC.
Διέψευσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ότι πρόκειται να ληφθούν έκτακτα οικονομικά μέτρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ο Ρέντσι σε δηλώσεις του την Παρασκευή τόνισε ότι «δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την επέκταση της φορολογικής ελάφρυνσης των ογδόντα ευρώ τον μήνα (η οποία θεσπίστηκε για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους) προς τους συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα».
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ