Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody’s επιβεβαιώνει ότι η χώρα αποκαθιστά την ελκυστικότητά της στους διεθνείς επενδυτές, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του οίκου αξιολόγησης.
Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody’s επιβεβαιώνει ότι η χώρα αποκαθιστά την ελκυστικότητά της στους διεθνείς επενδυτές, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του οίκου αξιολόγησης.
Αργά χθες, η Moody’s προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε Caa1 από Caa3, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της οικονομίας.
«H αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Moody's Investors Service κατά δύο βαθμίδες σε «Caa1» από «Caa3» επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αποκαθιστά την ελκυστικότητά της στους διεθνείς επενδυτές και ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για γρήγορη επάνοδο σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του.
Σημειώνει επίσης πως οι αναφορές στη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, στη μεγαλύτερη μελλοντική ευελιξία της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, αλλά και στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού και τη μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.
«Στη διαδρομή μας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και ευημερίας, είναι αυτονόητη η σημασία της σταθερότητας στη χώρα μας. Είναι αυτονόητη, επίσης, και η ενότητα των Ελλήνων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεχίσει με αποφασιστικότητα στο δρόμο της συνετής διαχείρισης των δημοσιονομικών μεγεθών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», καταλήγει το υπουργείο.
Η απόφαση της Moody’s
Αιτιολογώντας την απόφασή της, η Moody's επικαλείται τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και την εκτίμησή της ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Βάσει των εκτιμήσεων αυτών ο οίκος προβλέπει σταδιακή μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί φέτος και να αρχίσει να μειώνεται από το 2015.
Ο οίκος επικαλείται ακόμη τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται τόσο στην κυκλική ανάκαμψη όσο και στην πρόοδο που επετεύχθη στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και στην εξισορρόπηση της οικονομίας.
Τέλος, ο οίκος επικαλείται το μειωμένο επιτοκιακό κόστος του χρέους για τον προϋπολογισμό και αντιστοίχως την επέκταση της ωρίμανσής του, που ενισχύουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες και μειώνουν τους χρηματοδοτικούς κινδύνους.
Ο οίκος είχε προχωρήσει για τελευταία φορά σε αναβάθμιση της Ελλάδας στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, τοποθετώντας την αξιολόγηση σε Caa3 από C και την προοπτική σε σταθερή. Αντίθετα, δεν είχε εκδώσει αξιολόγηση για την Ελλάδα στις αρχές Απριλίου, όπως αναμένονταν. Λίγο αργότερα όμως, στις 29 Απριλίου είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της προοπτικής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερό από αρνητικό.
Σημειώνεται ότι η Fitch στις 23 Μαΐου αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε Β από Β- με σταθερές προοπτικές. Από την πλευρά της η S&P κατατάσσει την Ελλάδα σε Β-.
newsroom naftemporiki.gr