Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ προειδοποίησε και για αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2004.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, φθάνοντας στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την πορεία της δημοσιονομικής απογραφής.
Σημειώνεται πως ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 4,6 δισ. ευρώ. Υπήρξαν υπερβάσεις αλλά και υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα η χορήγηση Ολυμπιακού επιδόματος στα Σώματα Ασφαλείας, για το οποίο δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη στο φετινό προϋπολογισμό, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση του ελλείμματος και του δανεισμού.
Προειδοποίηση ότι ο προϋπολογισμός του 2004 θα έχει αποκλίσεις και ότι με δυσκολία θα κρατηθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, απηύθυνε ο υπουργός, και υποστήριξε ότι τα ελλείμματα των προϋπολογισμών της τελευταίας τετραετίας θα φθάσουν στα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός δέχθηκε την δριμύτατη κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια του Δημοσίου στο τελευταίο δίμηνο, και κλήθηκε να απαντήσει γιατί επελέγη ένας τραπεζικός Οργανισμός και δεν έγινε ανοικτός διαγωνισμός. «Η διαπραγμάτευση έγινε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που στελεχώθηκε έπί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.
Τόνισε ότι στη διετία 2003-2004 υπήρξε δημοσιονομική εκτροπή, και ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής. Σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν κατατίθεται τότε συμπληρωματικός προϋπολογισμός, σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει.
Αντέκρουσε το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η δημοσιονομική απογραφή θέτει τη χώρα σε καθεστώς επιτήρησης, και ανέφερε ότι τα τελικά αποτελέσματα θα είναι έτοιμος να τα δώσει με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 4 Οκτωβρίου 2004.
Υπερμύνθηκε της ανάγκης μιας πολιτικής που θα αντιμετωπίσει την κυβερνητική σπατάλη, θα ανακόψει τον υψηλό ρυθμό αύξησης των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου και θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο και λιγότερο σπάταλο κράτος. Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού ανταγωνισμού και αποκατάστασης της αξιοπιστίας του χρηματιστηρίου, υποσχέθηκε ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα διέπονται από ταμειακή λογική και προανήγγειλε την οριστική αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου στις αρχές του 2005.
Η συζήτηση «χρωματίστηκε» από τη λεκτική αντιπαράθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλου με το προεδρείο της επιτροπής, γιατί θεώρησε ότι ο υπουργός έκανε σχόλια για το ύφος του, και διαμαρτυρήθηκε έντονα για προσπάθεια κατάργησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από κυβερνητικούς βουλευτές.