Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2004 17:17

Εντυπωσιακή άνοδος για τη μετοχή της Yukos

Κατά 34% εκτινάχθηκε η μετοχή της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Yukos μετά τη δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της επιχείρησης.

Οι αρχές του ρωσικού χρηματιστηρίου αποφάσισαν να θέσουν εκτός διαπραγμάτευσης την εν λόγω μετοχή, η οποία στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε καταγράψει σημαντικές απώλειες εν μέσω φόβων ότι επίκειται πτώχευση της εταιρείας.

«Οι ρωσικές αρχές, η κυβέρνηση και οι οικονομικές αρχές δεν επιθυμούν την χρεοκοπία μιας τέτοιας εταιρείας όπως η Yukos... Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης ενώπιον των δικαστηρίων, είναι μία άλλη υπόθεση, όμως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποτρέψει την κατάρρευση της εταιρείας», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη.

Ο ρώσος πρόεδρος έκανε το σχόλιο αυτό μόλις μία ημέρα μετά την έναρξη της δίκης του μεγαλύτερου μετόχου της Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Οι κατηγορίες εναντίον του για απάτη και φοροδιαφυγή θεωρούνται από πολλούς ως μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να δώσει τέλος στις πολιτικές φιλοδοξίες του πλουσιότερου άνδρα στη Ρωσία.

Η Yukos ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να πουλήσει μετοχές για τη συγκέντρωση χρημάτων με στόχο την καταβολή του φόρου των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που, σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να την οδηγήσει στη χρεοκοπία.