Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 10:49

Μικτά πρόσημα στις ευρωγορές

Προσπάθεια ανάκαμψης πραγματοποιείται στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις χθεσινές απώλειες, με τον γερμανικό DAX να εμφανίζεται όμως ιδιαίτερα αδύναμος να στηρίξει τις ανοδικές τάσεις που καταγράφουν το Λονδίνο και το Παρίσι.

Προσπάθεια ανάκαμψης πραγματοποιείται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις χθεσινές απώλειες, με τον γερμανικό DAX να εμφανίζεται όμως ιδιαίτερα αδύναμος να στηρίξει τις ανοδικές τάσεις που καταγράφουν το Λονδίνο και το Παρίσι.

Στις 10:39, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 6.788 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,22% στις 4.319 μονάδες. Στον αντίποδα, ο γερμανικός DAX χάνει 0,49% στις 9.540 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 0,16% στις 339,83 μονάδες.

Εκτός των εταιρικών αποτελεσμάτων οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν να αποτιμούν τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, ιδιαίτερα εκείνες που μπορούν να επηρεάσουν το εμπόριο και τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Στο ταμπλό, απώλειες που φτάνουν το 9,5% καταγράφει η Adidas, η οποία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεών της το 2014 στα 650 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, κέρδη 1,5% καταγράφει η Enel, η οποία κατέθεσε προς έγκριση το νέο στρατηγικό πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των αγορών.

Κέρδη 2,5% και για τη Shell, η οποία ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής και των τιμών ενέργειας στην αμερικανική αγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσει και τα περιθώρια κέρδους της. Μάλιστα, η μετοχή της Shell, λόγω της στάθμισής της συγκρατεί σε θετικό έδαφος τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,5% σημείωσαν σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού στη Γαλλία τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2013. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σταθερές έπειτα από πέντε μήνες συνεχούς πτώσης.