Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2004 10:54

Ικανοποίηση ΣΕΒΕ για την επιστροφή του ΦΠΑ

ΤHN IKANOΠΟΙΗΣΗ της για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τη βελτίωση της διαδικασίας επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και την άμεση έναρξη επιστροφής των συσσωρευμένων οφειλών του Δημοσίου προς τους εξαγωγείς εκφράζει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

Είναι γνωστό, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, ότι η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ δημιούργησε στις εξαγωγικές επιχειρήσεις σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, οδήγησε αρκετές σε δανεισμό και έπληξε συνολικά την ανταγωνιστικότητά τους. Το εν λόγω θέμα αποτελούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα των εξαγωγέων τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο και δημιουργούσε σοβαρό εμπόδιο στην εξαγωγική προσπάθεια της χώρας και μάλιστα σε μια εποχή που η αναγκαιότητα της βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Το θέμα της αλλαγής της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ και της άμεσης καταβολής του στις επιχειρήσεις απετέλεσε την κορυφή των διεκδικήσεων του ΣΕΒΕ, ο οποίος έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης της υφιστάμενης γραφειοκρατικής διαδικασίας. Ο ΣΕΒΕ αναμένει τις λεπτομέρειες της ρύθμισης από την υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί.

Η διοίκηση του ΣΕΒΕ επισημαίνει ωστόσο ότι μείζον θέμα για την ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις παραμένει η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης αποδεικτικών εξόφλησης των τιμολογίων εξωτερικού που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, αφού οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λειτουργούν κατά κανόνα με διακανονισμούς 30 – 90 ημερών.

«Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να υπάρξει η εξαγγελθείσα ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ επιστροφή του 90% του ΦΠΑ, αν ζητείται ως προϋπόθεση η προσκόμιση των αποδεικτικών εξόφλησης. Η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ είχε εξαγγελθεί και στο παρελθόν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η προϋπόθεση αυτή, σε συνδυασμό με την λοιπή γραφειοκρατική διαδικασία που προβλέπει η ισχύουσα απόφαση επιστροφής κατέστησε τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος αναποτελεσματικές».

Ο ΣΕΒΕ επισημαίνει επίσης τις σοβαρές αδυναμίες των αρμόδιων κατά τόπους ΔΟΥ να ανταποκριθούν εντός των προβλεπόμενων από την Απόφαση ημερομηνιών, τόσο στην παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών, όσο και στη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τη σημαντική μείωση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων.