Μετά τη χθεσινή κίνηση των τιμών στο ταμπλό, πολλά πράγματα φάνηκε να αλλάζουν στην στατιστική εικόνα της αγοράς. Αλλά η μακριά περίοδος συσσώρευσης, έφερε τις τιμές σε επίπεδα που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ως προς την εβδομαδιαία μεταβολή και την ετήσια επίδοση των βασικών δεικτών. Είναι συνεπώς ημέρα κρίσεως η τελευταία της εβδομάδας με κληρονομιά που δεν απειλεί την διάθεση των επενδυτών για το ρίσκο αλλά επίσης δεν την ενισχύει.
Μετά τη χθεσινή κίνηση των τιμών στο ταμπλό, πολλά πράγματα φάνηκε να αλλάζουν στην στατιστική εικόνα της αγοράς. Αλλά η μακριά περίοδος συσσώρευσης, έφερε τις τιμές σε επίπεδα που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ως προς την εβδομαδιαία μεταβολή και την ετήσια επίδοση των βασικών δεικτών. Είναι συνεπώς ημέρα κρίσεως η τελευταία της εβδομάδας με κληρονομιά που δεν απειλεί την διάθεση των επενδυτών για το ρίσκο αλλά επίσης δεν την ενισχύει. Οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά σημειώνοντας ωστόσο άνοδο μικρότερη του +1% ενώ στις ΗΠΑ ο μεν S&P500 έκλεισε σε νέο ρεκόρ υψηλού αλλά ο Dow είχε οριακές απώλειες. Οι δε ασιατικές αγορές δεν είχαν σήμερα τον ενθουσιασμό των προηγούμενων συνεδριάσεων και οι περισσότερες σημειώνουν απώλειες αλλά κράτησαν τα εβδομαδιαία κέρδη τους. Ο ΝΙΚΚΕΙ ωστόσο επειδή το γεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου και θα ευνοηθούν οι εξαγωγές κινήθηκε ανοδικά και εμφανίζει κέρδη πάνω από +0,5%.
Οι εγχώριοι αναλυτές παραδέχονται πως την τάση στο ΧΑ διαμορφώνουν οι ξένοι θεσμικοί και αυτοί πρόσφατα επηρεάστηκαν από τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν μετά από σειρά εκθέσεων που αφορούσαν τις ελληνικές τράπεζες. Η στάση τους απέναντι στις τραπεζικές μετοχές καθόρισε την πορεία των βασικών δεικτών και αυτή έχει αλλάξει μετά τη Δευτέρα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ο δείκτης των Τραπεζών έκλεισε χθες με άνοδο +2,14% από +0,12% την Τετάρτη ενώ +0,27% ανέβηκε την Τρίτη από -2,65% τη Δευτέρα. Συνεπώς η μεταβολή του ως σήμερα είναι ελαφρά αρνητική και αυτό απεικονίζεται στις μεταβολές των τραπεζικών blue chip. Η ΑΛΦΑ στις τέσσερις συνεδριάσεις της βδομάδας έχει μεταβολή -2,09%, η ΕΤΕ -0,40%, η ΕΥΡΩΒ -1,45% και η ΠΕΙΡ μόνο ενισχύθηκε +2,6%. Η εκτίμησή μας από στατιστικής και μαθηματικής απόψεως είναι ότι κλειδί για την κατάληξη των δεικτών στην τέταρτη βδομάδα του Ιουλίου παραμένουν οι τράπεζες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με οριακές διακυμάνσεις έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να τηρούν τελικά στάση αναμονής εν μέσω καταιγισμού στοιχείων από την οικονομία και τα αποτελέσματα β' 3μηνου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,02% στις 17.083,80 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,04% στις 4.472,11 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,05% στις 1.987,96 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Facebook ενισχύθηκε κατά 5,9%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το β’ τρίμηνο έφτασαν τα 791 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 138% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.
Στον αντίποδα, η D.R. Horton υποχώρησε κατά 11%, καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση της τα τελευταία 3 χρόνια. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα περιθώρια κέρδους το τρίτο τρίμηνο του έτους έχουν μειωθεί σημαντικά.
Με απώλειες 5,7% έκλεισε η TripAdvisor, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανα μετοχή το β' 3μηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 55 σεντς, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 61 σεντς.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, αφού διαμορφώθηκαν στις 284 χιλ, κατά 19 χιλ. χαμηλότερα.
Οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθούν στις 310 χιλ. αιτήσεις. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, υποχώρησε κατά 7.250 στις 302 χιλ. αιτήσεις, επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2007.
Παράλληλα, ο ρυθμός πωλήσεων κατέγραψε πτώση 8,1%, καθώς οι συνολικές πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τον Ιούνιο τις 406 χιλ., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 475 χιλ. Τέλος, σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης της Markit, καθώς τον Ιούλιο διολίσθησε στις 56,3 μονάδες.
Ευρώπη
Με κέρδη έκλεισαν χθες, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανατρέποντας το πρωινό αρνητικό κλίμα, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τον δείκτη μεταποίησης PMI.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE+0,34% κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 6.821 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,61% κέρδισε 0,41% στις 9.794 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,78%έκλεισε ανοδικά κατά 0,79% στις 4.411 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 344,33 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν κατά 11% υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 14 έκλεισαν χθες ανοδικά.
Στο ταμπλό, άλμα 7,3% σημείωσε η Nokia, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 6 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 4,5 σεντς.
Κέρδη 4,8% κατέγραψε η Danske Bank, η οποία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των μεγεθών το 2014. Η σκανδιναβική τράπεζα εκτιμά ότι τα κέρδη φέτος θα διαμορφωθούν στα 13 δισ. κορόνες, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν στα 12 δισ.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των τραπεζών. Η Banca Popolare dell’Emilia Romagna κέρδισε 13%, μετά την αναβάθμιση της από την Kepler Cheuvreux σε buy. Η Banco Comercial Portugues ενισχύθηκε κατά 8,7% και η Banco de Sabadell κατά 3,3%.
Στον αντίποδα, η BASF υποχώρησε κατά 1,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα EBITDA δευτέρου τριμήνου έφτασαν στα 2,05 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 2,09 δισ. ευρώ.
Με απώλειες 8,4% έκλεισε η Technip, η οποία προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα, θα πλήξουν τα περιθώρια κέρδους των ενεργειακών εταιρειών.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο σύνθετος δείκτης PMI (μεταποίηση και υπηρεσίες) στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών, φθάνοντας στις 54 μονάδες από 52,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, βάσει στοιχείων της εταιρείας Markit.
Πρόκειται για τον 13ο διαδοχικό μήνα που ο δείκτης διαμορφώνεται υψηλότερα από τη «βάση» των 50 μονάδων - το όριο μεταξύ συρρίκνωσης ή ανάπτυξης των κλάδων μεταποίησης και υπηρεσιών - ενώ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και είχαν προβλέψει ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.
ΧΑ
Δύο πρόσωπα είχε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατά τις πρωινές ώρες οι κινήσεις ήταν νωθρές και διαδικαστικές ενώ κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές οι στροφές ανέβηκαν με τους αγοραστές να αφήνουν το στίγμα τους στο +2% του κλεισίματος.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,07% στις 1.176,13 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.177,23 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.145,92. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 39,57% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 88,81 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 10,31 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αντίδραση ξεκίνησε από την μετοχή της Πειραιώς, η οποία περί τις 2 το μεσημέρι άφησε πίσω της την ταλάντευση στα ίδια με χθες επίπεδα και κινήθηκε με δύναμη υψηλότερα. Η κίνηση αυτή βοήθησε σημαντικά τον Γενικό Δείκτη (λόγω της υψηλής της στάθμισης), ο οποίος βρισκόταν μέχρι εκείνη την ώρα σταθερά στο +0,60%, έχοντας στηρίγματα κυρίως από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25.
Έτσι, η εικόνα στο ταμπλό βρήκε σημαντικά ενισχυμένο τον FTSΕ25, ο οποίος έκλεισε στο +1,97% και στις 375,52 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του στα 95,4 εκατ. ευρώ (96,2% του συνολικού τζίρου). Κινήθηκε στο εύρος -0,63% (367,05) και +2,06% (378,02). Με 23 μετοχές σε θετικό πρόσημο (Ελληνικά Πετρέλαια 6,15%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 5,11%, Πειραιώς 3,95%, ΔΕΗ ΔΕΗ+3,82% 3,87%, Βιοχαλκο 3,77%, MIG 3,64%), μία αμετάβλητη (ΕΕΕ), ενώ υποχώρησε μόνον η μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ-0,10% και αυτή οριακά στο -0,10%.
Στο +0,90% ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έκλεισε κοντά στο υψηλό της ημέρας, με τον τζίρο να υποχωρεί κάτω και του 1 εκατ., στις 834.300 ευρώ συγκεκριμένα. Ξεχώρισαν οι τίτλοι των Σωληνουργεία Κορίνθου με άνοδο 3,55%, Αττικής στο +3,08%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ+2,97% +2,97%, Σιδενόρ ΣΙΔΕ+2,88%+2,88%, Φουρλής +2,50%. Υποχώρησαν οριακά πέντε τίτλοι και παρέμειναν σταθεροί οι υπόλοιποι πέντε.
Η μετοχή της Άνεμος υποχώρησε κατά 1,83% στη τιμή του 1,6100 ευρώ με συναλλαγές 155,4 χιλ. τεμάχια και έχοντας κινηθεί στο εύρος του 1,58 με 1,66 ευρώ.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Πετρελαίου - Αερίου (+4,72%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-2,31%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 90 κινήθηκαν ανοδικά, 37 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Δεν αλλάζει τίποτε μετά τη χθεσινή άνοδο αλλά βελτιώθηκε η στατιστική εικόνα γενικά και αποκαλυφτήκαν τα blue chip στα οποία τοποθετήθηκαν κεφάλαια θεσμικών μετά από την απόσυρσή τους από τις τράπεζες.
Η εικόνα των περισσότερων blue chip, σε εβδομαδιαία βάση, είναι πολύ ενθαρρυντική, αφού κέρδη πάνω από +4% σε τέσσερις μέρες εμφανίζουν οι ΜΥΤΙΛ +9,17%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 8,82%, ΕΛΠΕ +6,92%, ΒΙΟ +6,28%, ΝΟΗ +5,44%, και πάνω από +4% οι ΕΥΠΡΟ, ΕΧΑΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΛΠ, και ΤΕΝΕΡΓ. Η εποχή αυτή για την στήλη είναι δύσκολη και θα απαιτηθούν ακόμα αρκετές ανοδικές συνεδριάσεις για να ξεκολλήσουν για τα καλά οι βασικοί δείκτες από τη ζώνη μεταξύ 365 και 370 μονάδων. Αυτά τα επίπεδα ήταν για τον 25άρη, τον δείκτη των ξένων θεσμικών και όσων εγχώριων δεν αγαπούν τις μετοχές μικρής εμπορευσιμότητας, στήριξη, πολλαπλά επιβεβαιωμένη. Αλλά πρόσφατα μεταμορφώθηκαν σε συσσώρευση διαρκείας. Την προκαλούσαν κύρια οι καθημερινές μάχες «ταύρων» και «αρκούδων» κατά τη διαπραγμάτευση των τραπεζικών blue chip.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές απομακρύνθηκαν από τα υψηλά τριετίας αυτής της εβδομάδας, σήμερα μετά από μια ως επί το πλείστον επίπεδη συνεδρίαση στη Wall Street, αν και το νέο ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος για τον S&P500 με οριακά έστω κέρδη και ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ στήριξαν το φρόνημα των επενδυτών.
Τα στοιχεία από τη Γαλλία και τη Γερμανία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις χώρες αυτές ενισχύθηκε τον Ιούλιο και τον Ιούνιο, αλλά οι κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης από πιθανές αυστηρότερες κυρώσεις για τη Ρωσία θα περιορίσουν τα κέρδη του ευρώ.
Μια έρευνα την Πέμπτη από την Κίνα δείχνει πως η βιομηχανική δραστηριότητα επεκτάθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε 18 μήνες, συνέχισε να δίνει ανοδική ώθηση στις αγορές που τις χαρακτήριζε η επιφυλακτικότητα των επενδυτών.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω περίπου -0,3% στις αρχές της διαπραγμάτευσής του, αν και ακόμη εμφανίζει στέρεα εβδομαδιαία άνοδο άνω του +1%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφανίζει κέρδη 0,5%, έτοιμος να αυξηθεί κατά +1% για την εβδομάδα.
«Η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας δεν μοιάζει πάρα πολύ κακή, χάρη στην πρόσφατη ισχυρή κίνηση στις μετοχές των ΗΠΑ και τα δεδομένα της Κίνας, αλλά δεν επιτρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι», δήλωσε ο Norihiro Fujito, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της Mitsubishi UFJ Securities Morgan Stanley στο Reuters.
Οι επενδυτές βελτίωσαν την ψυχολογία τους από στοιχεία που εμφανίστηκαν την Πέμπτη σχετικά με την απασχόληση στις ΗΠΑ. Μια άλλη όμως έκθεση έδειξε πως οι νέες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν 8,1% τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Συνεχιζόμενες ταραχές στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία εξακολουθούν να κρατούν τους επενδυτές σε εγρήγορση για τυχόν εξελίξεις που θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερη επίδραση στην ψυχολογία των επενδυτών έναντι των κινδύνων των αγορών.
Ενθαρρυντικά στοιχεία βοήθησαν το ευρώ να αναρριχηθεί από το χαμηλό οκτώ μηνών των 1,3438 δολαρίων που άγγιξε την Πέμπτη. Το κοινό νόμισμα ήταν σταθερά κατά την σημερινή διαπραγμάτευση στην Ασία, στα 1,3465 δολάρια.
Και στο δολάριο ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει έναντι του γεν, στα 101,78 μετά την εκτίναξη περισσότερο από +0,3% στη διάρκεια της νύχτας σε υψηλό δύο εβδομάδων των 101,86 γεν, μετά τα δεδομένα για τις αιτήσεις ανέργων στις ΗΠΑ.
Ο χρυσός ήταν σταθερά στα 1.292,70 δολάρια η ουγγιά μετά την πτώση σε χαμηλά ενός μήνα σε μια μέρα, μετά τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε 0,2% στα 101,91 δολάρια το βαρέλι.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus Sec.
Η ζώνη 365 - 355 για τον FTSE25 και αντίστοιχα η ζώνη 1140 - 1100 για τον Γενικό Δείκτη, θα συνεχίσουν να θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς καθοδική διάσπαση θα φέρει κινήσεις "stop loss" από μεσοπρόθεσμους επενδυτές, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ανοδική τάση της τελευταίας 2ετίας.
Οι λόγοι που οδήγησαν την Αγορά στην τελευταία διόρθωση, σχετίζονταν κυρίως με τις υποψίες που διατυπώθηκαν για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών Τραπεζών, σε συνδυασμό με τον διακανονισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης ρόλο έπαιξαν εξωγενείς παράγοντες, όπως η κρίση στο Ιράκ και στην Ουκρανία, αλλά και οι Τραπεζικές ανησυχίες που ξεκίνησαν από την Πορτογαλία. Αυτά δημιούργησαν κλίμα αποστροφής ανάληψης επενδυτικού κινδύνου από τους διεθνείς επενδυτές, που είναι και οι μόνοι ενεργοί στο Χ.Α.
Οι δεύτερες σκέψεις σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών, αλλά και οι δημοσιοποιήσεις εκθέσεων σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα για τις Τράπεζες μπορεί να είναι καλύτερη από την εκτιμώμενη. Αυτή, σε συνδυασμό με την συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και την διατήρηση των διεθνών Αγορών σε πολυετή υψηλά, οδηγεί ορισμένους επενδυτές να "κοιτάξουν" πάλι τις Ελληνικές μετοχές.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου υποχώρησε στην Ασία
Οι Ασιατικές μετοχές κατέληξαν σήμερα χαμηλότερα, με εξαιρέσεις την Ιαπωνία και την Κίνα μετά τον δυνατό PMI για τον Ιούλιο. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν ελαφρά, με την τιμή των αποδόσεων στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα να συνεχίζουν να βρίσκονται γύρω από το 2,5%.
Η προσοχή σήμερα θα στραφεί στα αποτελέσματα της έρευνας IFO στη Γερμανία για το μήνα Ιούλιο, στο ΑΕΠ δεύτερου τρίμηνου του Ηνωμένου Βασιλείου και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέβηκαν από τις ισχυρές ενδείξεις στους δείκτες "flash" PMI.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Νέα απόφαση έλαβε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων όσον αφορά στα ακίνητα που περιέρχονται στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα απόφαση που ελήφθη κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ακυρώνει την προηγούμενη απόφαση που είχε ληφθεί στις 30/05 επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή καθώς δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ.
Στην απόφαση, περιλαμβάνονται πλήθος ακινήτων όπως το χιονοδρομικό του Παρνασσού, ακίνητο στο Μανχάταν, οι αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, το ψυχιατρικό νοσοκομείο Κέρκυρας, όλα τα Ξενία στο Ναύπλιο, ο τουριστικός λιμένας Ζέας κ.ά.
Να ολοκληρωθεί «όσο πιο σύντομα γίνεται» η έκτη αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου είναι η επιθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ. Σε ερώτηση για τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία «ένας στους τρεις Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» και ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση» για τη φτώχεια στην ΕΕ, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να εντείνει» τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό να καταφέρει την έξοδο από αυτή την κατάσταση και ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση της αποστολής της τρόικας.
Στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στα κοιτάσματα του Πρίνου, συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ προχωρά η Energean Oil & Gas, μετά και την απόκτηση ειδικού γεωτρύπανου. Η απόκτηση ιδιόκτητου γεωτρύπανου - το οποίο φέρει την ονομασία Energean Force - θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει απρόσκοπτα γεωτρήσεις και να εξοικονομήσει πόρους.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων βρέθηκε χθες ο χρυσός, με τη ζήτηση των επενδυτών να μειώνεται όσο αποδίδουν άλλες τοποθετήσεις. Απώλειες κατέγραψε και το αργό, διορθώνοντας από τη προχθεσινή ισχυρή άνοδο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού κατέγραψαν πτώση κατά 1,1% ή 13,90 δολάρια στα 1.290,80 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου έχασαν 82 σεντς ή 0,8%, καταγράφοντας άνοδο στα 102,30 δολάρια ανά βαρέλι.
Αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικαλούμενο τις «άσχημες εκπλήξεις» που απορρέουν από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας και την επιδείνωση των «γεωπολιτικών κινδύνων» στην Ουκρανία καθώς και στη Μέση Ανατολή. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) του κόσμου θα αυξηθεί με ρυθμό 3,4% φέτος, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ —η οποία είναι μειωμένη κατά 0,3% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ιδίου τον Απρίλιο—, πριν η ανάπτυξη επιταχυνθεί τον επόμενο χρόνο στο 4% σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Ταμείου.
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφούμενες στις 284 χιλ., μειωμένες κατά 19 χιλ.. Οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθούν στις 310 χιλ. αιτήσεις. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, υποχώρησε κατά 7.250 στις 302 χιλ. αιτήσεις, επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2007.
Στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών διαμορφώθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI (μεταποίηση και υπηρεσίες) στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, φθάνοντας στις 54 μονάδες από 52,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, βάσει στοιχείων της εταιρείας Markit. Πρόκειται για τον 13ο διαδοχικό μήνα που ο δείκτης διαμορφώνεται υψηλότερα από τη «βάση» των 50 μονάδων - το όριο μεταξύ συρρίκνωσης ή ανάπτυξης των κλάδων μεταποίησης και υπηρεσιών - ενώ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και είχαν προβλέψει ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το μοίρασμα των κρίσιμων χαρτοφυλακίων της Κομισιόν βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναμένεται να κορυφωθούν τον επόμενο μήνα, με τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων να συγκεντρώνει βεβαίως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τον επόμενο μήνα θα δοθεί επίσης η «μάχη» για τις θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος -όπως έχει ανακοινωθεί- θα είναι πλέον «πλήρους απασχόλησης».
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ