Στα 42 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ανήλθε το 2013 η παραγωγή του κλάδου Ασφάλισης Νομικής Προστασίας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Στα 42 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ανήλθε το 2013 η παραγωγή του κλάδου Ασφάλισης Νομικής Προστασίας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Σε σχέση με το 2012 η παραγωγή εμφανίστηκε μειωμένη κατά 5,3%, όσο περίπου εκτιμάται ότι μειώθηκε και η παραγωγή των ασφαλίσεων κατά ζημιών, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του κλάδου επί των Ασφαλίσεων κατά Ζημιών να μείνει σταθερή στο 1,8%.
Το 2013 οι πληρωθείσες αποζημιώσεις του κλάδου Νομικής Προστασίας εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση του αποθέματος εκκρεμών ζημιών στο τέλος του έτους πλησιάζει τα 15 εκατ. ευρώ.
Θετικό σημείο, που προκύπτει από τη μελέτη, αποτελεί το γεγονός ότι ο κλάδος Νομικής Προστασίας παρουσιάζει πολύ καλό επίπεδο αποθεματοποίησης.
Επίσης σημειώνεται το υψηλό ποσοστό (με αναλογία 45,3% επί του συνόλου) που αντιστοιχεί στο πλήθος δηλωθεισών ζημιών των επιχειρήσεων που είχαν κάλυψη νομικής προστασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ασφάλιση Νομικής Προστασίας είναι απαραίτητη στις επιχειρήσεις, σημειώνει η ΕΑΕΕ.
Η Ν. Σταυρογιάννη, πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλισης Νομικής Προστασίας της ΕΑΕΕ εκτιμά ότι «η Νομική Προστασία είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη ασφάλιση για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις καθώς διευκολύνει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Στην ουσία, αυτό που προσφέρει η Νομική Προστασία είναι η αποζημίωση των αναγκαίων δικαστικών δαπανών, δηλαδή δικηγορικών αμοιβών και εξόδων που δημιουργούνται κατά τη δικαστική επίλυση μιας διαφοράς.
Ειδικά στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, όπου τα οικονομικά αποθέματα των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι περιορισμένα, η κάλυψη Νομικής Προστασίας είναι απαραίτητη σε κάθε σπίτι καθώς απαλλάσσει από το οικονομικό και ψυχολογικό βάρος μιας δικαστικής επίλυσης διαφορών. Στο εξωτερικό, ο κλάδος Ασφάλισης Νομικής Προστασίας είναι εξαιρετικά διαδεδομένος, στην Ελλάδα, όμως, έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης».
Πηγή: ΑΜΠΕ