Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2004 14:10

Κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία από πιθανή αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Η διαφαινόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και η υπερθέρμανση της κινεζικής οικονομίας ενδέχεται να υπονομεύσουν τη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, εκτιμά η κυβέρνηση της χώρας.

Στη μηνιαία έκθεσή του (τεύχος Ιουνίου) το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας παραμένει «εύθραυστη», καθώς βασίζεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες.

Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo πάντως αναθεώρησε στο 1,7%, από 1,5%, την εκτίμησή του για την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, δήλωσε ότι η πληθώρα των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γερμανία, δεν επιτρέπουν στην οικονομία της να αναπτυχθεί με ρυθμό ανάλογο με εκείνον των υπολοίπων κρατών.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών προϊόντων από την ισχυροποίηση του ευρώ, στο οικονομικό κόστος της επανένωσης με την ανατολική Γερμανία και σε λανθασμένες πολιτικές στο θέμα της απασχόλησης.