Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2004 15:30

Πιλάβιος: Oι επόμενες κινήσεις της ΕΚ για τη χρηματιστηριακή αγορά

Τις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της χρηματιστηριακής αγοράς, παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της ΕΚ, Αλέξανδρος Πιλάβιος.

Όπως τόνισε ο κ. Πιλάβιος τα νέα μέτρα θα θέσουν τέρμα στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των «λόμπις» και στον «αέρα», ενώ θα καταπολεμήσουν κάθε μορφή χειραγώγησης της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ξεκαθαρίζουν οι κανόνες παιχνιδιού όσον αφορά τις πιστώσεις των ΑΧΕ προς τους πελάτες τους, καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώνουν τις συναλλαγές τους στο χρονικό όριο των τριών ημερών (Τ+3) ή θα πρέπει να έχουν σχετική πίστωση, με σύμβαση, από τις ΑΧΕ. Με σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος αυξάνεται το όριο του margin account από 150.000 ευρώ σε 1.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχει η σκέψη για πλήρη απελευθέρωση κατά τους επόμενους μήνες. Επίσης, τίθεται τέλος στις άτυπες πιστώσεις, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για τις ΑΧΕ και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

2. Οι ΑΧΕ οφείλουν να τηρούν σε ξεχωριστό λογαριασμό τα χρήματα των πελατών τους, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος να χρηματοδοτούν δικές τους ανάγκες με τα χρήματα των πελατών.

3. Αλλάζει ριζικά το σύστημα των Δημοσίων εγγραφών με στόχο τη δημιουργία ορθολογικότερων αποτιμήσεων.

4. Ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική Οδηγία για την χειραγώγηση και την εμπιστευτική πληροφόρηση.

Εξάλλου, με την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας κατά της κατάχρησης της αγοράς, ορίζεται για πρώτη φορά ρητώς τι σημαίνει χειραγώγηση. Συγκεκριμένα ως «χειραγώγηση της αγοράς» νοούνται:

α) οι συναλλαγές ή οι εντολές για τη διενέργεια συναλλαγών με τις οποίες δίνονται ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις για τη ζήτηση, την προσφορά ή την τιμή μίας μετοχής και με τις οποίες διαμορφώνεται η τιμή της μετοχής από ένα ή περισσότερα πρόσωπα που ενεργούν από κοινού

β) οι συναλλαγές ή οι εντολές για τη διενέργεια συναλλαγών με τις οποίες χρησιμοποιούνται παραπλανητικές μεθοδεύσεις ή κάθε άλλη παραπλάνηση ή τέχνασμα

γ) η διάδοση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, περιλαμβανομένου του διαδικτύου, ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο, πληροφοριών οι οποίες δίνουν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις.

Σημειώνεται ότι ο ορισμός της χειραγώγησης στηρίζεται στο αποτέλεσμα των πράξεων και όχι στην πρόθεση, γεγονός που σημαίνει ότι «δράστης» θα θεωρείται αυτός που διέπραξε το αδίκημα χωρίς να χρειάζεται να αποδειχθεί ότι είχε δόλο.

Σε ό,τι αφορά την εμπιστευτική πληροφόρηση, με την Οδηγία υποχρεώνονται οι εκδότες να δημοσιοποιούν το ταχύτερο δυνατόν όλες τις εμπιστευτικές πληροφορίες

Επίσης, σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων εταιρειών, τα οποία πλέον δεν θα περιλαμβάνουν την έννοια της στήριξης της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και χειραγώγηση της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εγγραφές, επέρχονται οι εξής βασικές αλλαγές:

Συγκεκριμενοποιούνται οι διαδικασίες στη διαμόρφωση του εύρους τιμών πριν από τη δημόσια εγγραφή και οι ανάδοχοι της έκδοσης θα πρέπει να λαμβάνουν ενδεικτικές προσφορές από θεσμικούς επενδυτές, ανοίγει το εύρος τιμών από 10% σε 15%, καταργείται η πρόβλεψη για την κερδοφορία των επομένων ετών από την υπό εισαγωγή εταιρεία, εκτός εάν οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή.

Επιπρόσθετα, καταργείται η αναλογία της κάλυψης της εγγραφής σε ποσοστό 30% από ιδιώτες και 70% από θεσμικούς επενδυτές και τίθεται νέος όρος για κάλυψη του 30% από θεσμικούς και ιδιώτες μαζί, ενώ όσον αφορά την αποτίμηση, η εταιρία θα πρέπει να αναφέρει το λόγο τιμή/κέρδη (p/e) μετά φόρων και με βάση τα ιστορικά στοιχεία και όχι το προ φόρων όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλασματική αποτίμηση της μετοχής.

Επίσης, τίθεται ανώτατο όριο κατανομής στο 4% της έκδοσης για τους θεσμικούς και στο 2% για τους ιδιώτες, με στόχο να μην συγκεντρώνονται μεγάλα ποσοστά της έκδοση σε λίγα χέρια. Ακόμη, μετά τη λήξη της εγγραφής και σε διάστημα δύο ημερών, ο ανάδοχος της έκδοσης θα πρέπει να ανακοινώνει τον συντελεστή κάλυψης και το ποσοστό της κάλυψης από τους ιδιώτες και τους θεσμικούς επενδυτές.

Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Α. Πιλάβιος, ένας επενδυτής θα μπορεί να εισφέρει το χαρτοφυλάκιό του σε ΑΕΔΑΚ και να λάβει μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, κάτι που στην πράξη σημαίνει ανταλλαγή μετοχών με μερίδια Α/Κ.