Πιο ήπια θα είναι η σύσταση που αναμένεται να υιοθετήσει, αύριο, η Κομισιόν για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Ελλάδας κατά το 2003, σε σχέση με τις πρόσφατες εισηγήσεις του αρμόδιου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια. Προτείνει ως τελικό χρονικό όριο πριν από το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πάρει τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα την 5η Νοεμβρίου 2004, και τονίζει ότι τα μέτρα θα πρέπει να αποφέρουν οικονομίες ύψους 1% του ΑΕΠ φέτος και το 2005 (συνολικά).
ΠΙΟ ΗΠΙΑ θα είναι η σύσταση που αναμένεται να υιοθετήσει, αύριο, η Κομισιόν για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Ελλάδας κατά το 2003, σε σχέση με τις πρόσφατες εισηγήσεις του αρμόδιου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.
Το κείμενο της σύστασης αυτής, όπως διαμορφώθηκε χθες, εισηγείται στο ECOFIN, που θα πάρει την τελική απόφαση στις 5 Ιουλίου, «τη μείωση των ελλειμμάτων σταδιακά μέσα σε δύο χρόνια (2004 και 2005)». Επιτρέπει δηλαδή έμμεσα το ποσοστό της μείωσης να είναι μικρότερο τη μια χρονιά και μεγαλύτερο τη δεύτερη.
Σύμφωνα με το κείμενο, το δημόσιο έλλειμμα το 2003 ήταν 3,2% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ σημειώνεται ότι και το δημόσιο χρέος στο 103% του ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλότερο από το 60% που είναι το ποσοστό αναφοράς.
Η Κομισιόν προτείνει ως τελικό χρονικό όριο πριν από το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πάρει τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα την 5η Νοεμβρίου 2004, και τονίζει ότι τα μέτρα θα πρέπει να αποφέρουν οικονομίες ύψους 1% του ΑΕΠ φέτος και το 2005 (συνολικά).
Η Κομισιόν αναφέρει ότι τα υπερβολικά δημόσια ελλείμματα της Ελλάδας «δεν είναι το αποτέλεσμα ασυνήθιστου γεγονότος, το οποίο ήταν εκτός ελέγχου των ελληνικών αρχών», αλλά οφείλονται σε υπέρβαση των δαπανών που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε υψηλότερες κοινωνικού χαρακτήρα πληρωμές, όπως και σε μείωση των δημοσιονομικών εσόδων (ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος, καθώς και έσοδα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).