Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2004 13:54

Προθεσμία τεσσάρων μηνών για τη λήψη μέτρων περιορισμού του ελλείμματος

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ έως τον ερχόμενο Νοέμβριο έδωσε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανακοινώσει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2005.

Σύμφωνα με τη σύσταση που υιοθέτησε η Κομισιόν και θα υποβάλει στο Ecofin στις 5 Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει διορθωτικά μέτρα κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα που να ισοδυναμούν τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ και με σωρευτικό τρόπο κατά τα έτη 2004 και 2005, κατά προτίμηση κατανεμημένα σε δύο ίσα μέρη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται στο υψηλότερο του αρχικά σχεδιαζόμενου κόστους της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε υψηλότερες των προβλεπομένων πρωτογενείς δαπάνες και σε ανεπάρκεια των δημοσίων εσόδων. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η παράβαση του Συμφώνου Σταθερότητας από την Ελλάδα δεν οφείλεται σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως ύφεση της οικονομίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της για το υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους, το οποίο πέρυσι ανήλθε στο 103% του ΑΕΠ και φέτος αναμένεται να παρουσιάσει μικρή μείωση στο 102,8% του ΑΕΠ. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν τη μείωση του χρέους σε ικανοποιητικό ποσοστό», αναφέρεται στο κείμενο της σύστασης.

Στις συστάσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριλαμβάνει και το ότι η Αθήνα οφείλει να βελτιώσει τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της κεντρικής κυβέρνησης, ώστε «να διορθωθούν οι σοβαρές ανεπάρκειες».