Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2004 18:17

Ελεγχοι από το ΣΔΟΕ το επόμενο τρίμηνο λόγω Αγώνων

Eιδικό πρόγραμμα ελέγχων θα διενεργεί το ΣΔΟΕ στο επόμενο τρίμηνο, λόγω Ολυμπιακών αγώνων, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Εμφαση θα δοθεί στους επιτήρηση καίριων σημείων (λιμάνια, εθνικό, επαρχιακό δίκτυο, εμπορικά κέντρα κ.λ.π.) και στην πάταξη παράνομων διακινήσεων αγαθών και εμπορευμάτων.

Επίσης θα συνεχισθούν οι έλεγχοι, μαζί με συναρμόδιες υπηρεσίες, για τον περιορισμό του παραεμπορίου. Στο ειδικό πρόγραμμα δράσης προβλέπονται επιπλέον και έλεγχοι για νοθευμένα ποτά, καθώς και έλεγχοι για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Σε σχετική εγκύκλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι έλεγχοι πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή διασπορά και να μη διενεργούνται χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλεπάλληλοι έλεγχοι στις ίδιες επιχειρήσεις. Επίσης οι οι στοχευμένοι έλεγχοι στο σύνολό τους να διενεργούνται μόνο με συγκεκριμένες εντολές.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, προστίθεται ότι «συστάθηκε Επιτροπή με αντικείμενο την αντικατάσταση του ΣΔΟΕ από μία σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική Ελεγκτική Υπηρεσία. Κύριο έργο της θα έχει την αποκάλυψη και καταπολέμηση εστιών μεγάλης φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και της παραοικονομίας, τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων και τη διασφάλιση των πόρων του προϋπολογισμού καθώς και των εθνικών και κοινωνικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων... Μέχρι την συγκρότηση και λειτουργία του νέου ελεγκτικού οργάνου, το σημερινό ΣΔΟΕ θα συνεχίσει μέσα σε αυστηρά καθορισμένα πλαίσια δράσης να παρέχει τις υπηρεσίες του σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας».