Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 26 Ιουνίου 2004 00:01

Οι επιφυλάξεις παραμένουν

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ επιτοκίων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις διατήρησαν επιφυλακτικό το κλίμα στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ την ερχόμενη εβδομάδα. Οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας βρέθηκαν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέρον σε αντίθεση με τα blue chips τα οποία κινήθηκαν σε στενό εύρος διακύμανσης, λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ επιτοκίων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις διατήρησαν επιφυλακτικό το κλίμα στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας βρέθηκαν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέρον σε αντίθεση με τα blue chips τα οποία κινήθηκαν σε στενό εύρος διακύμανσης, λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας σηματοδοτώντας την έναρξη του κύκλου αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα δύο σημαντικά γεγονότα αναμένεται να επηρεάσουν το γενικότερο κλίμα των αγορών, όπως η μεταβίβαση εξουσίας στο Ιράκ και οι αναφορές για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Μερικοί επενδυτές προσδοκούν σε μια επιβεβαίωση της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης που θα επιτρέψει στη Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Παρόλα αυτά ο δομικός πληθωρισμός έδειξε αύξηση 2% από 1,7% του προηγούμενου μήνα συνιστώντας αύξηση των τιμών.

Πάντως η εικόνα στα χρηματιστήρια παραμένει σταθεροποιητική, καθώς υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου και τα αποτελέσματα είναι θετικά σε επίπεδο εταιρικών κερδοφοριών.

Υποτονικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα μεικτά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν έδωσαν συγκεκριμένη κατεύθυνση στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 1.004,8 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 0,5%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,1% στις 2.818,86 μονάδες. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 11.780,40 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ