Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2004 10:10

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ άνοιξαν πριν από λίγο οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έπειτα από την υποχώρηση των αμερικανικών δεικτών στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.482,4 μονάδες μειωμένος κατά 0,3%. Στο Παρίσι, στις 10:06 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης CAC 40 είχε διαμορφωθεί στις 3.736,92 μονάδες με απώλειες 0,15% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.009,44 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,10%.

Τρία είναι τα βασικά θέματα τα οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το πρώτο είναι η συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/25/928655.htm , το δεύτερο αφορά τη μεταβίβαση εξουσίας στο Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις, ενδεχομένως και σήμερα http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/28/929530.htm , και το τρίτο είναι η ανακοίνωση στοιχείων για την εργασία στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αρχίζει την εβδομάδα με την ανακοίνωση στοιχείων για το προσωπικό εισόδημα και τις καταναλωτικές δαπάνες του Μαΐου, ενώ την Τρίτη αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα το Conference Board θα ανακοινώσει στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Την Τετάρτη θα δημοσιοποιηθεί ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Σικάγο και οι νομισματικές αρχές της Φέντεραλ Ριζέρβ θα ανακοινώσουν την απόφασή τους για τα επιτόκια. Η πλειονότητα των αναλυτών κάνει λόγο για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,25% http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/24/928285.htm .

«Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών, ωστόσο, εστιάζεται στο συνοδευτικό της κείμενο αναζητώντας ενδείξεις για το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων στο μέλλον», δήλωσε στους Financial Times βρετανός αναλυτής.

Την Πέμπτη, 1 Ιουλίου, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουνίου. Επίσης, το ινστιτούτο ISM θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για τη δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης.

Την Παρασκευή, τέλος, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την ανεργία του Ιουνίου και τα μισθολόγια εκτός του αγροτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό τομέα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ετήσια γενική συνέλευση του βρετανο-ολλανδικού πετρελαϊκού ομίλου Royal Dutch/Shell.