Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2004 10:57

Πέντε δισ. ευρώ έχουν επενδύσει ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια

ΚΕΦΑΛΑΙΑ που υπερβαίνουν το ποσό των πέντε δισ. ευρώ έχουν επενδύσει ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια. Οι επενδύσεις φέρουν τους Έλληνες επιχειρηματίες μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στην περιοχή και συγκεκριμένα στην πρώτη θέση στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Fyrom και στους τρεις πρώτους στη Ρουμανία.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias Νίκος Νανόπουλος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο μέγαρο «Παλλάς Αθηνά» με θέμα την τραπεζική επιχειρήσεων της Eurobank στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι επενδυτές αναζητούν την αρωγή εξειδικευμένων υπηρεσιών, χρηματοπιστωτικών και άλλων.

Στην εκδήλωση, όπου παρευρέθησαν έλληνες επιχειρηματίες καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών κρατών της Βαλκανικής, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης τόνισε ότι η τράπεζα έχει ως κύριο στόχο να γίνει μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Με παρουσία σήμερα στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία-Μαυροβούνιο και με πιθανή επέκταση και σε άλλα κράτη, στοχεύει να συμβάλλει στην ανάπτυξη των χωρών αυτών αλλά και να σταθεί δίπλα στην ελληνική επιχείρηση που επενδύει, εισάγει ή εξάγει και γενικά δραστηριοποιείται στα κράτη αυτά.

Ο επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank David Watson παρουσίασε τη διεθνή στρατηγική της τράπεζας και σημείωσε ότι η Eurobank προσδοκεί να γίνει ο σύμβουλος των ελληνικών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους για επέκταση στα Βαλκάνια.

Στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία-Μαυροβούνιο, μέσω των θυγατρικών του τραπεζών, ο Όμιλος της Eurobank διαθέτει συνολικά 286 καταστήματα και πέραν αυτών, παρουσία σε 4.860 ταχυδρομικά γραφεία στη Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Αθήνα, Caius Train Dragomir, σε ομιλία του τόνισε ότι η χώρα του, με τους ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς αυξήσεως του ΑΕΠ και το μέγεθος της οικονομίας της, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τις ξένες άμεσες επενδύσεις, εν όψει μάλιστα της πλήρους εντάξεώς της, όπως και της Βουλγαρίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Ο πρέσβης της Σερβίας-Μαυροβουνίου στην Αθήνα, Dusan Batakovic, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν προ τριετίας στη χώρα του για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της οικονομίας, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι μονόδρομος και αποβλέπουν στην εγκαθίδρυση μιας οικονομίας ελεύθερης αγοράς κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.