Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2004 11:04

Arcelor SA : 579 εκατ. δολ. για την Cia Siderurgica de Tubarao

ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, Siderurgica de Tubarao from Cia. Vale do Rio Doce, αποκτά αντί του ποσού των 579 εκατ. δολ. η μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα στον κόσμο, Arcelor SA.

Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί από την πώληση δικαιωμάτων ύψους 1 δισ. ευρώ (1,2 δισ. δολ.), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Arcelor. Ετσι, το μερίδιο της εταιρείας στην Tubarao θα αυξηθεί στο 61,8% από 28%.

Η Arcelor κατασκευάζει και πουλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής της, Guy Dolle, επενδύει σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, όπου το κόστος παραγωγής είναι περίπου 1/5 χαμηλότερο και η ζήτηση αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η Tubarao είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χαμηλού κόστους χάλυβα, που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία στην κατασκευή πλοίων και κτιρίων, σύμφωνα με την Arcelor.

Σημειώνεται, ότι, η εταιρεία κατέχει μερίδια και σε άλλες εταιρείας παραγωγής χάλυβα της Βραζιλίας, όπως στην Acesita SA στην οποία κατέχει 28% και στην Cia. Sidergurica Belgo-Mineira, το 54%.

Οι μετοχές της Arcelor έχαναν 23 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 13,37 ευρώ η μία στο Παρίσι, στις 9;12 π.μ., τοπική ώρα. Συνολικά πέρυσι κέρδισαν ποσοστό 33% με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 7,1 δισ. ευρώ.