Η αύξηση της αβεβαιότητας τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι οι αγορές είναι ακόμη επιφυλακτικές όσον αφορά την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, υποστηρίζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Η αύξηση της αβεβαιότητας τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι οι αγορές είναι ακόμη επιφυλακτικές όσον αφορά την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, υποστηρίζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο και εκτιμά πως η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μείωση της αβεβαιότητας αυτής.
Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν επίσης πως η τελική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συνδέεται άμεσα με δύο παράγοντες: την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα.
«Το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών μετά από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».
Επικαλούμενοι την αύξηση του περιθωρίου επιτοκίου του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου και την αισθητά χαμηλότερη ζήτηση για το νέο τριετές ομόλογο, οι αναλυτές της τράπεζας καταλήγουν στο συμπέρασμα «ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται».
Η αύξησή της, υποστηρίζουν, οφείλεται τόσο σε διεθνείς παράγοντες, όπως η ανησυχία για πιθανή διόρθωση στην αμερικάνική κεφαλαιαγορά μετά από πέντε χρόνια ανόδου, όσο και σε παράγοντες που αφορούν την Ευρωζώνη, όπως ο καθορισμός των τελικών λεπτομερειών για την τελική μορφή της προσομοίωσης αντοχής των τραπεζών (stress test) που είναι ήδη σε εξέλιξη από την ΕΚΤ.
Επιπλέον, το κλίμα τις τελευταίες ημέρες επιβαρύνθηκε από την διαπίστωση των αγορών ότι η μητρική εταιρεία της πορτογαλικής τράπεζα Espirinto Santo προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της για την αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της.
Στο δελτίο αναφέρεται επίσης πως η πορεία των ελληνικών περιθωρίων κέρδους επηρεάζεται και από τις εσωτερικές εξελίξεις όσον αφορά στις προοπτικές της συνέχισης της εφαρμογής του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας από την κυβέρνηση.
«Με δεδομένο ότι η Ελλάδα – σε αντίθεση με την Πορτογαλία – δεν έχει ακόμη εξέλθει από το στάδιο της επιτήρησης από την τρόικα είναι λογικό η αντίδραση των αγορών απέναντι της να είναι ακόμη πιο επιφυλακτική. Με άλλα λόγια, η πτώση των περιθωρίων επιτοκίου και η έξοδος στις αγορές είναι συνέπειες των θετικών δειγμάτων γραφής που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το τέλος του 2012 μέχρι σήμερα. Η εφαρμογή του 2ΠΣΕΟ όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες», επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank.
Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν πως «η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις βασικό στοιχείο για τη μείωση της αβεβαιότητας των τελευταίων εβδομάδων».