Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2004 08:24

Ανοδος του δολαρίου έναντι του γιέν στην Ασία

ΑΝΟΔΙΚΑ, για τέταρτη ημέρα έναντι του γιέν στην Ασία, κινείται το δολάριο, καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve, θα προχωρήσει σήμερα στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού και για πρώτη φορά από το 2000, κίνηση η οποία και θα αποτελέσει την αφετηρία για την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησής τους.

Το δολάριο οδεύει να σημειώσει τα πρώτα του κέρδη σε τριμηνιαία βάση μέσα σε ένα έτους έναντι του γιεν, αλλά και τα δεύτερα κατά σειρά σε βάση τριμήνου έναντι του ευρώ, καθώς προβλέπεται ότι η Fed θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων κατά 1/4 και στο 1% από τα χαμηλότερα επίπεδα 45ετίας, ενώ θα αποφασίσει τον διπλασιασμό τους μέχρι το τέλος του έτους. Σημερινή έκθεση έδειξε, ότι, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, την Ιαπωνία, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα δύο ετών.

«Το δολάριο βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα, τα οποία το καθιστούν ελκυστικό για αγορά», ανέφερε ο Minoru Shioiri, υπεύθυνος του τμήματος αγοράς συναλλάγματος με την Mitsubishi Securities Co., της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας. Ο ίδιος συμπλήρωσε : «Θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για την ταχύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού φέτος στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας ισχυρής οικονομίας».

Εναντι του γιέν, το δολάριο διαμορφώθηκε στα 108,52 στις 12:35' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 108,22 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Ενδέχεται να ανέλθει στα 109,20 γιέν σήμερα, σύμφωνα με τον Shioiri.

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,2092 έναντι του ευρώ από 1,2082 δολάριο. Χθες, το δολάριο, έφθασε στα 108,77 γιέν και στα υψηλότερα επίπεδα από την περασμένη Τετάρτη όπου διαπραγματεύθηκε στο 1,2068 έναντι του ευρώ, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την περασμένη Πέμπτη.