ΣΥΓΡΑΤΗΜΕΝΑ αισιόδοξες για το μέλλον εμφανίζονται οι επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών της Ελλάδας τονίζοντας όμως την ανάγκη για εξωστρέφεια και διεθνοποίηση του κλάδου.
Η έξοδος από τη διεθνή ύφεση των τελευταίων ετών και η αναμενόμενη αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων σε έργα υποδομών σε ΤΠΕ αποτελούν τους βασικούς λόγους αισιοδοξίας για την πορεία του κλάδου τα επόμενα χρόνια.
Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από την εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την πορεία και τις προοπτικές του κλάδου ΤΠΕ.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, ωστόσο, όπως τονίζεται στη μελέτη, προϋποθέσεις για την επαλήθευση των προσδοκιών είναι η βελτίωση του γενικότερου κλίματος και η ταχύτερη υλοποίηση των έργων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ιδιαίτερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, η πορεία του οποίου επηρεάζει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του κλάδου. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, ήδη από το 2003 έχουν διαφανεί τάσεις ανάκαμψης του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, ενώ οι προοπτικές της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ στη χώρα μας είναι αρκετά θετικές.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της ειδικής μελέτης που εκπόνησε το ΙΟΒΕ με θέμα «Η Δομή, η Στρατηγική Ανάπτυξη και οι Προοπτικές του Κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα».
Η μελέτη έγινε για λογαριασμό της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) και της εταιρείας TEAMWORKS.