Εντός χρονοδιαγράμματος παραμένει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για το έργο αυτό σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από τη Σόφια όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Εντός χρονοδιαγράμματος παραμένει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για το έργο αυτό σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από τη Σόφια όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Το θέμα του αγωγού αυτού, που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, έχει θέσει τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Η απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει στηρίξει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού που θα διέρχεται από το έδαφός της, όμως διέκοψε τις εργασίες φοβούμενη ότι θα υποστεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή το έργο δεν πληροί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
«Κάνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξαναρχίσει τις επαφές και ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα είναι επιτυχείς», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν υπάρχει καλή θέληση μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κρίστιαν Βιγκένιν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, στη Σόφια, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επανέλαβε την άποψη της χώρας του, ότι το έργο του αγωγού «South Strea»" δεν υπάγεται στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε τις Βρυξέλλες να εξαιρέσουν το σχέδιο από το πεδίο δράσεως του πακέτου.
«Οι διμερείς συμβάσεις για την κατασκευή του αγωγού 'South Stream' υπογράφτηκαν αρκετά πριν την έγκριση του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου. Κατά συνέπεια, η νέα αυτή ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν θα έπρεπε να εφαρμόζεται αναδρομικά στην προκειμένη περίπτωση, ενώ ο κανόνας, ότι οι νέες νομοθετικές αλλαγές δεν έχουν αναδρομική ισχύ είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.
Προειδοποίησε μάλιστα, ότι «είναι ανυπόστατες οι όποιες προσδοκίες, ότι οι υπάρχουσες διαφορές θα λύνονται μόνο με υποχωρήσεις εκ μέρους της Ρωσίας», ενώ επισήμανε ότι, ήδη, έχει γίνει εξαίρεση από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο για τον αγωγό Trans Αdriatic Pipeline (TAP).
Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε, την επίσημη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης ότι η Σόφια υποστηρίζει το σχέδιο "South Stream" που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά της, αλλά, όπως τόνισε, ο αγωγός πρέπει να κατασκευαστεί σε αρμονία με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας, ο Ρώσος υπουργός ζήτησε να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων πολιτών αλλά και για την καταστροφή των υποδομών της χώρας.
Πηγή: ΑΜΠΕ