Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2004 19:47

Δέσμευση για λιγότερους και καλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Σειρά δεσμεύσεων ανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης, απευθυνόμενους στους αντιπροσώπους των ενώσεων στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της σημερινής 51ης γενικής συνέλευσης της Συνομοσπονδίας.

Δεσμευόμαστε, δήλωσε, για μείωση του κόστους παραγωγής, για τη στήριξη υγιών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Ομάδων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, για θέσπιση κινήτρων για λιγότερους και καλύτερους συνεταιρισμούς, για τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΑΤΕ, ενώ προχωρούμε σε γενναίο και οριστικό διακανονισμό των καθυστερημένων οφειλών. Ο καταλογισμός στους οφειλέτες δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο της αξίας του αρχικού δανείου και θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες των αγροτικών δανείων.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας ανακοίνωσε την ίδρυση Ινστιτούτου Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας, την ολοκλήρωση της επεξεργασίας σύγχρονου καταστατικού ίδρυσης της Εθνικής Επιτροπής Νέων Αγροτών, τη δημιουργία συνεταιριστικού φορέα εφοδίων, την προσφορά υπηρεσιών νέας τεχνολογίας μέσα από το δίκτυο των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, την ίδρυση Συνδέσμου Ελληνικών Συν/σμών και την υιοθέτηση της αρχής των συνδεδεμένων μελών.

Παράλληλα, ο κ. Καραμίχας έκανε γνωστό ότι σχεδιάζονται και νέα μέτρα χρηματοδότησης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, ενώ ανέφερε ότι συστάθηκε ομάδα εργασίας για την επεξεργασία πολιτικών για τις ενεργειακές καλλιέργειες και την αξιοποίηση της βιομάζας.