Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2004 00:01

Δύσκολη η επόμενη ημέρα

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ βρέθηκε η πρώτη συνεδρίαση του δευτέρου εξαμήνου, καθώς η πρώτη ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ βρήκε τις μετοχές να υποχωρούν απότομα. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν πτωτικά στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ η οποία, όπως φαίνεται, έδωσε προσωρινή ανακούφιση στις αγορές οι οποίες εστίασαν πάλι στο πετρέλαιο και την οικονομία.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ βρέθηκε η πρώτη συνεδρίαση του δευτέρου εξαμήνου, καθώς η πρώτη ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ βρήκε τις μετοχές να υποχωρούν απότομα.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν πτωτικά στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ η οποία, όπως φαίνεται, έδωσε προσωρινή ανακούφιση στις αγορές οι οποίες εστίασαν πάλι στο πετρέλαιο και την οικονομία.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 101,32 μονάδες, ποσοστό 0,97%, φθάνοντας στις 10.334,16 μονάδες. Με απώλειες 32,24 μονάδων, ποσοστό 1,57%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.015,55 μονάδες.

Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω εκτιμήσεων για εταιρείες κολοσσούς και οι ανησυχίες που επικρατούν εν όψει της ανακοίνωσης στοιχείων για την ανεργία άρχισαν να απασχολούν πάλι τις αγορές, γεγονός που οδήγησε τους επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών εν όψει αργιών στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω από αναλυτές της αξιολόγησης των εταιρειών όπως η Yahoo Inc. και η Boeing επηρέασαν το κλίμα της αγοράς. Η μετοχή της Βoeing υποχώρησε κατά 2,7% όταν ο επενδυτικός οίκος Merrill Lynch υποβάθμισε την αξιολόγησή της σε θέση «ουδέτερη» από τη θέση «αγοράς», ενώ η μετοχή της Yahoo έχασε ποσοστό 4,9%.

Πιέσεις δέχθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά η ήπια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και η αναβάθμιση της Nokia περιόρισε το ρυθμό πτώσης των μετοχών.

Η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε μέτρια αύξηση επιτοκίων και η συνοδευτική δήλωση για σταδιακές αυξήσεις πέρασαν στην ψυχολογία της αγοράς η οποία τώρα αναμένει μια σειρά μικρών αυξήσεων για το επόμενο έτος.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με πτώση 0,2% στις 995,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε στις 2.806,6 μονάδες 0,2% χαμηλότερα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ