Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, όπως της Tokyo Electron Ltd. και της Samsung Electronics Co., μετά το σχόλιο της Morgan Stanley, ότι τα έσοδα της Intel Corp., ενδέχεται να είναι χαμηλότερα των προβλέψεων.

«Το βρίσκω πολύ δύσκολο να αυξήσω το χαρτοφυλάκιό μου σε μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογία, επειδή οι προοπτικές για περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη είναι αρκετά περιορισμένες», ανέφερε ο Masano Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. με την Meiji Dresdner Asset Management Co. στο Τόκυο. Ο Yoshitake ανέφερε ότι πούλησε τις τελευταίες μετοχές της Electron και της Advantest Corp., που κατείχε, τον Απρίλιο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 1,6%, φθάνοντας στις 90,68 μονάδες, στις 12:16 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στις 11.727,85 μονάδες, ενώ ο Topix υποχωρούσε 1,2%, φθάνοντας στις 1.174,78 μονάδες.

Ο MSCI Information Technology index, τον οποίον αποτελούν μεταξύ 100 εταιρειών μετοχές της Tokyo Electron και της Samsung Electronics, έχανε 2,3% σήμερα, μετά από απώλειες 8,1% το τελευταίο τρίμηνο. Η Tokyo Electron - η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εξαρτημάτων chip στον κόσμο και η Samsung Electronics, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, μετά την Intel, θεωρούν την τελευταία πελάτη τους.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi ταλαντεύθηκε, υποχωρώντας κατά 2,8%, φθάνοντας στις 756,62 μονάδες, τη στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχανε 1,4%, φθάνοντας στις 12.109,17 μονάδες. Οι μετοχές της Korean Air Co. και της Cathay Pacific Airways Ltd., σημείωναν απώλειες μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό δάστημα δύο μηνών.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στην Ινδονησία και τη Ν. Ζηλανδία, σημειώναν απώλειες. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά στη Σρι Λάνκα, λόγω εθνικής εορτής.