Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2004 07:28

Σημαντική υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ υποχώρηση σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, σημείωσε το γιέν στην Ασία, υποχωρώντας και έναντι του ευρώ, μετά την πτώση των ιαπωνικών μετοχών, περιορίζοντας τη ζήτηση για το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας.

Ο Nikkei 225 έχανε ποσοστό 1,7%, οδεύοντας προς τη δεύτερη εβδομαδιαία πτώση του σε σύνολο τριών εβδομάδων. Χθες, γιέν και Nikkei κινήθηκαν ανοδικά μετά την έκθεση Tankan, για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα, η οποία αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρούσε έναντι και των 16 κυριοτέρων νομισμάτων του κόσμου.

«Η υποχώρηση των μετοχών, μία ημέρα μετά την έκθεση Tankan, είναι πράγματι απογοητευτική για την πορεία του γιέν, επιδεινώνοντας τις πωλήσεις του», σύμφωνα με τον Minoru Shiori, επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος της Mitsubishi Securities Co., στο Τόκυο, της δεύτερης μεγαλύτερης δανείστριας της Ιαπωνίας, συμπληρώνοντας : «Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να εισρέουν στην Ιαπωνία φέτος, αλλά όχι με τον περυσινό ρυθμό».

Εναντι του δολαρίου το γιέν υποχώρησε στα 109,24 στις 11:20' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 108,40 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 14 Ιουνίου. Εναντι του ευρώ, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 132,85 από 131,80 γιέν. Μέσα στην εβδομάδα το γιέν έχασε συνολικά ποσοστό 1,6%, έναντι του δολαρίου.