Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2004 08:24

ΗΠΑ : Στο 34% το μερίδιο των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών

ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ - 34% και σε επίπεδα ρεκόρ – κατέκτησαν το πρώτο εξάμηνο του 2004 στην αγορά των ΗΠΑ, οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς η Toyota Motor Corp. και η Nisssan Motor Co., απέσπασαν μερίδιο αγοράς από την General Motors Corp. και την Ford Motor Co.

Οι 10 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ασίας, πούλησαν στις ΗΠΑ, 2,89 εκατ. οχήματα το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 2,67 εκατ. οχημάτων την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, αποτέλεσμα των νέων μοντέλων που κατασκεύασαν, αλλά και των κινήτρων για την αγορά αυτοκινήτων που έδωσαν, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Autodata Corp. Είναι η πρώτη φορά που οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατέκτησαν περισσότερο από το 1/3 της αγοράς αυτοκινήτων των ΗΠΑ μέσα σε ένα εξάμηνο.

«Οι Ασιάτες κερδίζουν σταθερά μερίδιο αγοράς φέτος και θα συνεχίσουν να ακολουθούν την ίδια πορεία και τους λοιπούς μήνες του έτους», ανέφερε ο Robert Schnorbus, οικονομικός σύμβουλος της J.D. Power & Associates, συμπληρώνοντας : «Το εάν θα καταφέρουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να πάρουν πίσω το μερίδιο που έχασαν, αποτελεί ερώτημα».

Η Toyota, η τέταρτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ, αύξησε τις πωλήσεις της περισσότερο από 100.000 οχήματα, καθώς η ζήτηση για το μοντέλο της Pirus και το Sienna, υπερέβη τα διαθέσιμα αυτοκίνητα. Η αυτοκινητοβιομηχανία, φθάνει τη General Motors και τη Ford, τις μεγαλύτερες του κόσμου, οι οποίες ανακοίνωσαν το πρώτο εξάμηνο μείωση των πωλήσεων σε ποσοστό 12% και 7,8% αντιστοίχως.

Η Honda, η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στην αγορά των ΗΠΑ, βελτίωσε τη θέση της μετά την ανανέωση των μοντέλων της Acura με την κατασκευή των TL και TSX σπορ αυτοκινήτων και την προσφορά αγοράς αυτοκινήτου με leasing με χαμηλότερο κόστος και συγκεκριμένα για τα μοντέλα Accord, Civic και Odyssey.

Τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων σημείωσε η Mitsubishi Motors Corp. και σε όλα τα μοντέλα της στις ΗΠΑ, όπου αυτές υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 46%.