Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. και της Hyundai Motor Co., μετά την αμερικανική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι, οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο, ήταν λιγότερες από ό,τι αναμενόταν, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η ζήτηση από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενδέχεται να υποχωρήσει.

Οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών όπως της Tokyo Electron Ltd. και της Samsung Electronics οδηγούσαν στην πτώση, μετά το σχόλιο της Deutsche Bank AG που συνεργάζεται με την Morgan Stanley, ότι η Intel Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip στον κόσμο, ενδέχεται να πέσει έξω από τη δική της πρόβλεψη για τα κέρδη που θα εμφανίσει.

«Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να προβεί σε αγορές μετοχών αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο Kikuo Osone, ο οποίος διαχειρίζεται οκτώ δισ. δολ. σε μετοχές με την Fukoku Capital Management Inc. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι ανηυσχίες για την υποχώρηση των κερδών αυξάνονται και η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, δεν ήταν κάτι το οποίο οι επενδυτές ήθελαν να δουν».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε 1,2%, φθάνοντας στις 90,12 μονάδες. Ο δείκτης σημείωνε απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στις 11 π.μ. τοπική ώρα στο Τόκυο. Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στις 11.547,50 μονάδες. Ο Kospi υποχωρούσε 1,1% στη Σεούλ.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex, υποχωρούσε κατά 1,6%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της United Microelectronics Corp., των δύο μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής chip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ινδονησία, λόγω των προεδρικών εκλογών.

Οι εταιρείες στις ΗΠΑ αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους τον Ιούνιο κατά 112.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού τμήματος εργασίας την περασμένη Παρασκευή. Συνολικά 73 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η απασχόληση θα αυξανόταν κατά 250.000 εργαζομένους. Η απασχόληση στη βιομηχανία, υποχώρησε για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ, λόγω της 4ης Ιουλίου.