Την απόφαση να μην υλοποιήσει την αξιολόγηση των υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το σύστημα της ποσόστωσης, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Την απόφαση να μην υλοποιήσει την αξιολόγηση των υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το σύστημα της ποσόστωσης, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Πρόκειται για την πολλοστή απόφαση που λαμβάνουν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιδρώντας στο κυβερνητικό σχέδιο για αναμόρφωση του Δημοσίου.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει δεχθεί ακόμα την πίεση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, στο βαθμό που αυτό έχει γίνει με το σκληρό πυρήνα του Δημοσίου. Βασική αιτία γι’ αυτό ήταν οι δημοτικές εκλογές, αλλά και η «προνομιακή μεταχείριση» που είχαν οι ΟΤΑ από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, και την οποία φαίνεται να συνεχίζουν να έχουν.
Οι ΟΤΑ είναι το κατ’ εξοχήν πεδίο στο οποίο συσσωρεύονται υπάλληλοι βασικής εκπαίδευσης, οι οποίοι μόνο με διαδικασίες ΑΣΕΠ δεν έχουν διοριστεί. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν καταλάβει τις θέσεις τους σε περιόδους που προηγούνταν εκλογικών αναμετρήσεων, παρά ταύτα θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό δεν αποτελεί ένδειξη για το ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οπως κι αν έχει, δεν νομίζω ότι θα ήταν κακό να αξιολογηθούν.
Οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ δεν τάσσονται κατά της διαδικασίας αυτής ευθέως. Ζητούν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη «τη δημιουργία ενός νέου, πάγιου συστήματος αξιολόγησης, ως εργαλείο προσυμφωνημένων και προκαθορισμένων ενεργειών βελτίωσης και αναβάθμισης των δυνατοτήτων και της αποδοτικότητας του προσωπικού και της αποτελεσματικότητας των δομών», όπως επί λέξει ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης σε σχετική αλληλογραφία με τον υπουργό. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται μετάφραση για το τι ακριβώς θέλουν οι ΟΤΑ…
Με απλά λόγια ζητούν να μην ισχύσει το σύστημα που τώρα φέρνει η κυβέρνηση, ενώ αν συνεχίσει κανείς να διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές των αιτημάτων τους, το μόνο σύστημα που θα μπορούσε να είναι «θετικό» και να ισχύσει θα ήταν αυτό που θα πρότειναν οι ίδιοι.
Οπως αναφέρεται στο προαναφερθέν έγγραφο, «θα πρέπει να συναρτάται άμεσα με τους προγραμματικούς ετήσιους και μεσοπρόθεσμους στόχους του φορέα, όπως αυτοί εξειδικεύονται και αναλύονται ανά οργανωτική μονάδα»…
Δεν νομίζω ότι θέλει πολύ για να καταλάβει κανείς τι είδους είναι το σύστημα που ζητείται… Ο φόβος πίσω από τις ενδεχόμενες απολύσεις -παρά το ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ρητά τονίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων με την αξιολόγηση- βρίσκεται πίσω από τις φράσεις αυτές.
Χρόνο θέλουν να κερδίσουν οι ΟΤΑ και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας που διαθέτουν. Αλλωστε, αργά ή γρήγορα, εκλογές θα ξανάρθουν.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]