«Για να εξαλείψουμε το νοσηρό φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας χρειάζεται και εκρίζωση νοοτροπιών του παρελθόντος», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 31 Μαϊου 2014.
«Για να εξαλείψουμε το νοσηρό φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας χρειάζεται και εκρίζωση νοοτροπιών του παρελθόντος», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Μαϊου 2014, ελέγχθηκαν 14.465 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 90.571 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.646.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 16.999.022 ευρώ.
Από την άλλη, όπως δήλωσε ο υπουργός, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, τον Μάϊο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους παραπάνω κλάδους ανήλθε στο 23,39%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 38,68% τον Μάϊο του 2013.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε ακόμη «ότι η παρουσία κλιμακίων ελέγχου σε μια περιοχή σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των κυρώσεων, πέρα από τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών και την επιβολή των αναλόγων προστίμων έχει και μια άλλη, εξίσου σημαντική επίπτωση: Την υποκίνηση "κύματος συμμόρφωσης" στο σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής. Και αυτό το φαινόμενο μπορούμε πλέον να το μετρήσουμε με ακρίβεια και πιστότητα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νέου πληροφοριακού συστήματος Εργάνη που αποτυπώνει σε ζωντανό χρόνο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τις μεταβολές της μισθωτής απασχόλησης».
Ο υπουργός παρέθεσε έξι ενδεικτικά παραδείγματα, σε έξι περιοχές της χώρας μας, για το πώς κινήθηκαν τα ισοζύγια προσλήψεων – απολύσεων κατά την παρουσία κλιμακίων ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ στις συγκεκριμένες περιοχές.