Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2004 13:04

Virgin Mobile : 516 εκατ. δολ. από την πώληση μετοχών

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 279 εκατ. λιρών (516 εκατ. δολ.) πρόκειται να αντλήσει από την πώληση μετοχών στην Virgin Mobile ο ιδιοκτήτης της, Richard Branson, ο οποίος προχωρά για πρώτη φορά στην πώληση μετοχών μετά από περίπου δύο δεκαετίες, στο Λονδίνο.

Η Virgin Group πουλά 37% της Virgin Mobile. Οι μετοχές θα διατεθούν από 235 εώς 285 πένες η μία.

Ο Branson, 53 ετών, ο οποίος έχει μία ευρεία γκάμα εταιρειών, συγκεντρώνει κεφάλαια, καθώς σχεδιάζει να δημιουργήσει μία αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στις ΗΠΑ το επόμενο έτος. Η εισαγωγή της Virgin Mobile στο Χρηματιστήριο ακολουθεί την αντίστοιχη της ιρλανδικής Eircom Group Plc και της Belgacom SA των Βρυξελλών, φέτος.

Για πρώτη φορά ο Branson εισήγαγε μετοχές εταιρειών του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 1986, όταν πούλησε μετοχές της Virgin Group Plc, ενώ τις αγόρασε και πάλι σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Από τότε, η Virgin αγόρασε μία βρετανική σιδηροδρομική εταιρεία franchising, δημιούργησε εταιρεία δανειοδότησης κατόπιν υποθήκης στη Βρετανία και αεροπορική εταιρεία στην Αυστραλία και το Βέλγιο.

Η νέα αεροπορική εταιρεία του Branson, Virgin America, σχεδιάζει να αγοράσει ή να αποκτήσει μέσω leasing, αεροσκάφη αξίας 1,9 δισ. δολ., τα οποία θα αρχίσουν να πραγματοποιούν δρομολόγια από το επόμενο έτος.

Η Virgin Group θα προσφέρει τουλάχιστον 98 εκατ. μετοχές της Virgin Mobile. Οι μετοχές θα διατίθενται μέχρι τις 20 Ιουλίου, ενώ η διαπραγμάτευσή τους θα αρχίσει την επόμενη ημέρα.

Στο σύνολο της οικονομικής χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου, η Virgin Mobile εμφάνισε λειτουργικά κέρδη ύψους 63,2 εκατ. λιρών από πωλήσεις 453,3 εκατ. λιρών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το πρώτο τρίμηνο η Virgin Mobile πρόσθεσε 257.257 νέους χρήστες, 48% περισσότερους από ό,τι απέκτησε το προηγούμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι συνολικοί της χρήστες να φθάνουν τα 3,9δ εκατ. μέχρι και τον Μάρτιο.