Η αποτελεσματική χρήση πόρων, η βελτίωση της απορροφητικότητας και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, τα τρία κλειδιά για την επιτυχία του νέου ΕΣΠΑ.
Η αποτελεσματική χρήση πόρων, η βελτίωση της απορροφητικότητας και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, τα τρία κλειδιά για την επιτυχία του νέου ΕΣΠΑ.
Όπως επισημαίνουν στην εβδομαδιαία τους ανάλυση «7 ημέρες οικονομία», το κρίσιμο ζητούμενο σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 δεν είναι μόνο η βελτίωση της απορροφητικότητας, αλλά η αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων ώστε να δημιουργηθεί μια νέα αναπτυξιακή βάση που θα συμβάλλει προς ένα ποιο εξωστρεφές αναπτυξιακό υπόδειγμα. Μάλιστα, σημειώνουν πως εμπειρίες προηγούμενων ετών με την χρήση πόρων του ΕΣΠΑ για έργα που αφορούσαν μόνο την ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης ή για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν εξαιτίας γραφειοκρατικών δυσκολιών κτλ. δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Αναφερόμενοι στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, σημειώνουν πως είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση μηχανισμών αναστολής της διάθεσης των πόρων από τα ταμεία συνοχής.
Διευκρινίζουν πως το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο συνοδεύεται από την υποχρέωση τήρησης των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών συστάσεων, καθώς και συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αναστείλει την πληρωμή μέρους ή και του συνόλου των χρηματοδοτήσεων για τα επιχειρησιακά προγράμματα.
Στην ίδια ανάλυση, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζει πως το κρίσιμο ζητούμενο για τους επόμενους μήνες είναι η περαιτέρω βελτίωση των εσόδων της Κεντρικής Κυβέρνησης, χωρίς την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων αλλά με την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Αναμένουν ότι η εικόνα των εσόδων θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες εξαιτίας της λήξης της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ενώ επισημαίνουν ότι για να συνεχιστεί η βελτίωση των επιδόσεων όσον αφορά την είσπραξη των φορολογικών εσόδων είναι κρίσιμο την αμέσως επόμενη περίοδο να προωθηθούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την αναθεώρηση του δεύτερου προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας (Ιούνιος 2014).
Όπως αναφέρουν, αυτές περιλαμβάνουν: