Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2004 11:44

Αtos Origin : Περισσότερα συμβόλαια μετά την Ολυμπιάδα της Αθήνας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ παραγγελίες από την Ευρώπη και την Κίνα, εκτιμά ότι θα δεχθεί η Atos Origin SA, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρείας παροχής υπηρεσιών για κομπιούτερ της Γαλλίας, μετά την υπογραφή συμβολαίου με τον «Αθήνα 2004» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι το οποίο ενδέχεται να τη βοηθήσει να ανακάμψει από τις ζημίες ύψους 169 εκατ. ευρώ (208 εκατ. δολ.), που εμφάνισε πέρυσι.

To συμβόλαιο με την Ολυμπιάδα θα μας βοηθήσει να έχουμε μια παρουσία σε όλες τις μεγάλες αγορές πληροφορικής της Ευρώπης, αλλά και σε επιλεγμένες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Bernard Bourigeaud.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, θα είναι οι πρώτοι καλοκαιρινοί για την Atos Origin, ενώ θα ακολουθήσουν εκείνοι του Πεκίνο, το 2008. Η εταιρεία, η οποία ακολουθεί την Cap Gemini SA στη Γαλλία «κληρονόμησε» το συμβόλαιο για την Ολυμπιάδα της Αθήνας, όταν προχώρησε στην αγορά του τμήματος παροχής υπηρεσιών της Schlumberger Ltd., αντί του ποσού του 1,5 δισ. δολ. τον Ιανουάριο. Από την εταιρεία δεν έγινε γνωστό ποιο ήταν το ύψος αυτού του συμβολαίου.

Η Atos Origin σχεδιάζει, κατασκευάζει και διαχειρίζεται συστήματα κομπιούτερ για τα καταλύματα και τις μεταφορές και παραδίδει τα αποτελέσματα στους αθλητές, τους παρατηρητές και τους εκπροσώπους του Τύπου.

H International Business Machines Corp. (ΙΒΜ), είχε ανάλογο συμβόλαιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, κατά τη διάρκεια των οποίων και για πέντε ημέρες το σύστημα παρουσίασε προβλήματα και δεν κατάφερε να μεταδώσει ακριβείς πληροφορίες. Σε μία περίπτωση μάλιστα μετέδωσε ότι ένας αθλητής πυγμαχίας ήταν ηλικίας 95 ετών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του προγράμματος Ολυμπιακών Αγώνων της εταιρείας, Jean Chevallier, οι τράπεζες δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ασφάλεια του ολυμπιακού συστήματος κομπιούτερ και πελάτες της Atos Origin, συμπεριλαμβανομένης της ABN Amro Holding NV, της Royal Dutch/Shell Group και της KPN NV, στέλνουν εκπροσώπους τους στην Αθήνα, προκειμένου να το μελετήσουν.

Σε σύγκριση με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Salt Lake City, τη μοναδική εμπειρία της Atos Origin, η Αθήνα θα χρειαστεί την τριπλάσια ενέργεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς τέσσερις φορές περισσότεροι αθλητές θα συμμετάσχουν στους Αγώνες και δύο φορές περισσότεροι θα είναι οι τηλεθεατές.