Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 10 Ιουλίου 2004 00:01

Βελτιωμένο κλίμα στη W.S.

ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ το κλίμα στη Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς τα θετικά σχόλια για την οικονομία από τον αμερικανικό κολοσσό General Electric περιόρισαν τις ανησυχίες, οι οποίες οδήγησαν τις μετοχές σε χαμηλά έξι εβδομάδων κατά την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Η GE ανακοίνωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κερδοφορία, δίδοντας ώθηση και σε άλλους μεγάλους κολοσσούς, όπως United Technologies, Caterpillar και 3Μ. Παρ΄ όλα αυτά, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω των υψηλών τιμών πετρελαίου και προειδοποιήσεων από τον τομέα τεχνολογίας. Η Unisys και η Computer Associates είναι οι τελευταίες εταιρείες τεχνολογίας που προειδοποίησαν για ασθενέστερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Εκτός από τον πληθωρισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες που θα απασχολήσουν τις αγορές την προσεχή εβδομάδα, οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών, όπως Nokia και ηχηρά ονόματα από τον τραπεζικό χώρο.

Η πορεία τους θα καθορίσει εάν ο Dow Jones θα παραμείνει πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων, το οποίο εξακολουθεί να υπερβαίνει από τα τέλη Μαΐου.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα της συνεδρίασης, στηριζόμενες από την άνοδο του πετρελαϊκού κλάδου και της μετοχής του «γίγαντα» λογισμικού SAP κατά 3,4%, μετά την πρόβλεψη για σταθερή αύξηση κερδών.

Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία καλλυντικών L'Oreal ηγήθηκε των χαμένων, καθώς τα στοιχεία για τις πωλήσεις ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 παρέμεινε σε στάσιμα επίπεδα, κλείνοντας τελικά χωρίς σημαντική αλλαγή, στις 985 μονάδες. Ο δείκτης υποχώρησε στις επτά από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ