Στο Eurogroup της Αθήνας, την 1η Απριλίου, οι δανειστές αποφάσισαν να εκταμιεύσουν τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ κατά τμήματα, όπως άλλωστε κατά τμήματα υλοποιούνται και τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά. Τότε, αποφασίστηκε να δοθεί άμεσα το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ για δύο λόγους.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Στο Eurogroup της Αθήνας, την 1η Απριλίου, οι δανειστές αποφάσισαν να εκταμιεύσουν τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ κατά τμήματα, όπως άλλωστε κατά τμήματα υλοποιούνται και τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά. Τότε, αποφασίστηκε να δοθεί άμεσα το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ για δύο λόγους.
Ο πρώτος ήταν οι ευρωεκλογές και ο δεύτερος ήταν οι μεγάλες λήξεις ομολόγων το Μάιο. Ομως οι Ευρωπαίοι εταίροι, επειδή δεν μας έχουν και ιδιαίτερη εμπιστοσύνη, άφησαν δύο δόσεις, του 1 δισ. ευρώ εκάστη, να εκταμιευτούν μία τον Ιούνιο και μία τον Ιούλιο, αλλά με την προϋπόθεση να υλοποιηθούν 12 εκκρεμότητες που υπήρχαν.
Η παρακράτηση των 2 δισ. ευρώ προκάλεσε μια δυσθυμία στην κυβέρνηση, αλλά έδειξε να το ξεπερνά γρήγορα, δηλώνοντας πως τα 12 προαπαιτούμενα είναι απλές ρυθμίσεις οι οποίες είναι δρομολογημένες κ.λπ.
Ο χρόνος πέρασε και οι εκκρεμότητες παρέμειναν. Ετσι, η δόση του 1 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο αναβάλλεται, γιατί παραμένουν οι εκκρεμότητες, αφού μεσολάβησαν οι εκλογές και ο ανασχηματισμός και χάθηκε ένα πολύτιμο δίμηνο. Δικαιώνονται έτσι οι δανειστές, που παρακράτησαν μέρος της δόσης για να πιέσουν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Εάν είχαν εκταμιεύσει το σύνολο των δόσεων, όλοι φανταζόμαστε πού θα βρίσκονταν τα 12 προαπαιτούμενα. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους και τη χρησιμότητά τους στην ελληνική οικονομία, είναι συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν. Και εδώ είναι το δύσκολο. Για να τα βρει η κυβέρνηση με την τρόικα, θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους οι συναρμόδιοι υπουργοί και αυτό είναι πρόβλημα.
Ταυτόχρονα χάθηκε και εξακολουθεί να χάνεται και σημαντικός χρόνος στο υπουργείο Οικονομικών, με ευρύτερες συνέπειες. Στην κορύφωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, απομακρύνεται ο γ.γ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Ανεξάρτητα από την προσφορά του, το timing αποδεικνύεται καταστροφικό. Σήμερα, το ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται να παρακαλάει τους φορολογουμένους να υποβάλουν τις δηλώσεις φόρου εντός της προθεσμίας, διαπιστώνοντας πως περίπου 2.600.000 πολίτες τις αφήνουν για την τελευταία στιγμή, κάποιοι ενδεχομένως για «να εκδικηθούν» στο σύστημα, άλλοι επειδή το σύστημα δεν τους επιτρέπει να υποβάλουν δήλωση.
Ακολούθησε και η αλλαγή του υπουργείου Οικονομικών και μέχρι να ενημερωθεί ο Γκίκας Χαρδούβελης χάνεται χρόνος. Θα παρατηρήσει κάποιος, μα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι η βασική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ;
Βεβαίως, όταν μέσω αυτής της διαδικασίας το Κράτος προσδοκά στην είσπραξη 7 δισ. ευρώ ή 11 δισ. ευρώ με ΕΝΦΙΑ, φόρους πολυτελείας κ.λπ., είναι η κορυφαία προτεραιότητα.
Διαφορετικά θα τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός και θα ανοιχτούν και νέα μέτωπα με την τρόικα, τα οποία θα κλείσουν, όπως συνήθως, επώδυνα.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]