Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουνίου μετά τις δυο πρώτες πτωτικές συνεδριάσεις μετατράπηκε σε ανοδική, με τα κέρδη των υπόλοιπων τριών ημερών. Την παράσταση στις ανοδικές, έκλεψε αυτή της Παρασκευής. Ακόμα και για εκείνους που σέβονται την τεχνική ανάλυση, είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητη η διαδικασία με την οποία κατακτήθηκαν τα επίπεδα των υψηλών για τον 25άρη, την τελευταία μέρα της περασμένης βδομάδας.
Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουνίου μετά τις δυο πρώτες πτωτικές συνεδριάσεις μετατράπηκε σε ανοδική, με τα κέρδη των υπόλοιπων τριών ημερών. Την παράσταση στις ανοδικές, έκλεψε αυτή της Παρασκευής. Ακόμα και για εκείνους που σέβονται την τεχνική ανάλυση, είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητη η διαδικασία με την οποία κατακτήθηκαν τα επίπεδα των υψηλών για τον 25άρη, την τελευταία μέρα της περασμένης βδομάδας. Το άλμα του δείκτη των παραγώγων και των blue chip που οι μετοχές τους συγκεντρώνουν καθημερινά ποσοστό από τον συνολικό όγκο πάνω από το 90%, έγινε με τις δημοπρασίες. Οι ελεύθερες συναλλαγές τον είχαν φθάσει κοντά στις 419,5 και κατόπιν στις «μάχες» των ταχυδακτυλουργών που δοθήκαν στις δημοπρασίες του έδωσαν κλείσιμο στις 423,17 μονάδες.
Αντίθετα με το ΧΑ, που έσπασε πρόσφατα αλυσίδα καθοδικών κλεισιμάτων, οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες, μετά την Τετάρτη που ξεκαθάρισε τα πράγματα η Fed σχετικά με την πολιτική της στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον επί των επιτοκίων, συνέχισαν τις διαδοχικά ανοδικές συνεδριάσεις με τον δείκτη αναφοράς S&P500 να τερματίζει σε νέα ιστορικά υψηλά. Ενώ η Fed άνοιξε το δρόμο για να αύξηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων από τους επενδυτές, οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά και δη στο Ιράκ λειτουργούν ανασταλτικά. Έχει αποδειχθεί, πως οι εντάσεις γεωπολιτικού τύπου επηρεάζουν τις αγορές μόνο όταν αυτές μπορούν να χτυπήσουν τις οικονομίες, προκαλώντας τους ύφεση. Αυτή τη φορά η κατάσταση στο Ιράκ έχει προκαλέσει άνοδο της τιμής του πετρελαίου, σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε υψηλά εννέα μηνών. Αν συνεχιστεί η άνοδος της τιμής του αργού ανά βαρέλι, τότε αρκετοί θα θεωρήσουν απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη την αύξηση του κόστους στην ενέργεια. Σήμερα οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν τη βδομάδα ανοδικά μετά από ειδήσεις που προκάλεσαν την αισιοδοξία από τον εργοστασιακό τομέα της Κίνας και από τα νεότερα υψηλά για την Wall Street που τροφοδότησαν την διάθεση για τοποθετήσεις σε πιο ριψοκίνδυνα assets, ενώ το αργό πετρέλαιο διακινήθηκε σε τιμές κοντά σε υψηλά εννέα μηνών από την κρίση στο Ιράκ που έχει ενταθεί.
Από τα διεθνή λοιπόν είναι μεικτή η επίδραση στο φρόνημα των επενδυτών του ΧΑ, ενώ από τα εσωτερικά στα θετικά μετράνε οι εξελίξεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης των εταιρικών ομολόγων των τραπεζών της χώρας. Αρνητικά πιθανά θα επιδράσουν οι ειδήσεις πως εκτός της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους μένουν τα δάνεια του EFSF και σε συνδυασμό με την de facto εξαίρεση και των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι προσδοκίες για να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά το δημόσιο χρέος περιορίζονται δραματικά. Ωστόσο η στατιστική εικόνα έχει βελτιωθεί, μετά την βουτιά των τιμών στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, καθώς οι θεσμικοί άφησαν τους βασικούς δείκτες στα υψηλά που όρισε το τέλος της πρώτης και πολύ ανοδικής εβδομάδας του τρέχοντος μήνα. Αλλά παράλληλα, η εκτίναξη του 25άρη την Παρασκευή, τον έχει φέρει κοντά στο κάτω άκρο μια σημαντικής ζώνης αντίστασης που διαμορφώθηκε από τις συναλλαγές πρόσφατα. Είναι η ζώνη των 427 ως 438 μονάδων που ορίστηκε από τις συνεδριάσεις πριν τη διόρθωση, λόγω των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, στα τέλη Μαΐου. Η κατηφόρα ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου και κράτησε ως τις 19 Μαΐου.
Η στατιστική εικόνα των blue chip αξίζει να μας απασχολήσει, μετά τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων στον τελευταίο μήνα του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξάμηνου. Η εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται στο τέλος της να εμφανιστεί η διάθεση για καλλωπισμό της εικόνας δεικτών και μετοχών. Καθώς αυτοί που κυριαρχούν στις συναλλαγές, ήτοι θεσμικοί του εξωτερικού και εγχώριοι, υπολογίζουν πολύ την εικόνα που θα έχουν οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους σε σημαδιακές, για τους πελάτες ή τους προϊστάμενους τους, ημερολογιακά περιόδους. Η εκτίμηση μας είναι ότι θα επιχειρηθεί, με τρόπο που δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί από τη στήλη η επανεγγραφή των υψηλών που σημειώθηκαν τις τελευταίες 30 μέρες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ
Οι μετοχές της Wall Street έκλεισαν την Παρασκευή με κέρδη, που σχημάτισαν μια αλυσίδα έξη διαδοχικών ανοδικών κλεισιμάτων. Καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνων αυξήθηκε, μόλις πείστηκαν οι διαχειριστές κεφαλαίων ότι οι νομοθέτες στις ΗΠΑ θα διατηρήσουν ως το 2016 σε χαμηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια. Η νέα Πρόεδρος της Fed, με την τοποθέτησή της την Τετάρτη, άνοιξε το δρόμο για περισσότερα κέρδη στη Wall Street. Οι τιμές των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ σταθεροποιήθηκαν, μετά την πτώση τους στην αρχή της τελευταίας διαπραγμάτευσής τους, επειδή οι επενδυτές επηρεάστηκαν από μια όχι και τόσο επιτυχημένη πώληση ομολόγων με ρήτρα έναντι αύξησης του πληθωρισμού. Την Παρασκευή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ οδηγήθηκε στο 2,63%, από 2,62% την Πέμπτη, όταν στην αρχή της χρονιάς ήταν στο 3%. Οι τιμές των 30-ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν τόσο, ώστε η απόδοσή τους να φτάσει το 3,45%.
Οι υψηλότερες αποδόσεις βοήθησαν να ισχυροποιηθεί το δολάριο. Αφού οι επενδυτές κυνηγούν τις υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, αλλά δεν απομακρύνθηκαν πολύ από τα επίπεδα των υψηλών εννέα μηνών, που προκλήθηκαν από τις ανησυχίες για την αναταραχή στο Ιράκ, και βρίσκονται, ακόμα, σε υψηλά επίπεδα. Οι αγορές απέκτησαν μια έγνοια. Για να έχουν κάτι να ανησυχούν και αυτό σχετίζεται με τις εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα, που επηρεάζουν άμεσα την τιμή του πετρελαίου. Αν όμως δούμε την εικόνα από απόσταση, τότε διακρίνεται μια κατάσταση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, που επιτρέπει να εκφραστούν επενδυτικά και εκείνοι που δεν ανησυχούν για το ύψος, στο οποίο η διαρκής άνοδος οδηγεί, του λόγου Ρ/Ε στα μεγάλα χρηματιστήρια, αλλά και όσοι θεωρούν πιθανή, μια εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων, που θα αναγκάσει σε απώλεια της ψυχραιμίας από την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζιτών.
Απειλή στην οικονομία το κόστος της ενέργειας
Οι εταιρίες που σχετίζονται με την ενέργεια ήταν εκείνες στις οποίες στράφηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, γιατί η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου τις έβγαλε από την αφάνεια. Ενώ ήταν κλάδος που δεν συμμετείχε την πρόσφατη ανοδική δυναμική. Ωστόσο αρκετοί προβληματίστηκαν, σε σημείο να θεωρούν απειλή για το μέλλον της πορείας των τιμών στα χρηματιστήρια την πιθανότητα να συνεχιστούν οι εντάσεις στο Ιράκ και να οδηγηθούν οι τιμές ανά βαρέλι ακόμα ψηλότερα. Ανάμεσά τους και Ο Dr Yardeni που σημείωνε, στην αρχή της βδομάδας που πέρασε, ότι ο γρήγορος ρυθμός των εξελίξεων στο Ιράκ έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε μια σοβαρή απειλή για την αγορά μετοχών και την ανοδική της δυναμική. Μια τέτοιου είδους κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.
Οι γεωπολιτικές κρίσεις σπάνια αναστατώνουν την αγορά, εκτός αν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ύφεση. Υπάρχουν δε στο παρελθόν αρκετές υφέσεις που προκλήθηκαν από κορυφώσεις στις τιμές του πετρελαίου. Ήταν η ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου που οδήγησε στις υφέσεις του 1973-1975, 1980, 1990-1991, 2001 και 2007 - 2009. Δεν προκάλεσε κατ’ ανάγκη, κάθε κορύφωση της τιμής του αργού, τις περιόδους ύφεσης, αλλά όλα τα peaks (τοπικές κορυφές) κατάφεραν να παίξουν καθοδηγητικό ρόλο σε αυτές.
Ευρώπη Κόσμος
Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουνίου σφραγίστηκε από την απόφαση της FOMC, της επιτροπής που, συνεδριάζοντας κάθε μήνα, αποφασίζει γύρω από την νομισματική πολιτική της Fed. Αυτή δεν άλλαξε το ρυθμό μείωσης της παροχής φθηνής ρευστότητας στην αγορά και χαμήλωσε οριακά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το τρέχον και το επόμενο έτος. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα, στο Ιράκ κύρια και δευτερευόντως στην Ουκρανία, που επηρέασαν τις τιμές των commodities. Το Ιράκ, είχε ανέβει στις πρώτες θέσεις της δημοσιότητας από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ωθώντας τις τιμές του μαύρου χρυσού σε ψηλότερα επίπεδα, φέρνοντας στο νου των αναλυτών, που σχεδιάζουν την στρατηγική των μεγάλων επενδυτικών οίκων, δυσάρεστες αναμνήσεις. Εντυπωσιακή και απροσδόκητη εξέλιξη ήταν η εκτίναξη της τιμής των πολύτιμων μετάλλων την Πέμπτη, όταν συνεχιζόταν η άνοδος των μετοχικών αξιών στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης.
Ο δείκτης Stoxx 600 τερμάτισε με οριακή μεταβολή την Παρασκευή, περιορίζοντας στα τελευταία λεπτά των συναλλαγών τα κέρδη του, για να αποκομίσει τελικά εβδομαδιαία κέρδη 0,3%. Η AbbVie Α.Ε. μελετά αύξηση της προσφοράς για εξαγορά της Shire Plc για τέταρτη φορά, αφού η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία απέρριψε την τελευταία προσφορά της για περίπου 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Ο δείκτης MSCI Emerging Markets υποχώρησε 0,5%, φέρνοντας την πτώση αυτής της εβδομάδας στο 0,4%. Οι μετοχές της Ρωσίας σταμάτησαν τις δύο ημέρες κερδών, μόλις ξέσπασαν μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων με τους αντάρτες.
Το Micex υποχώρησε 0,6 τοις εκατό, ωθώντας εβδομαδιαία πτώση του σε 1 τοις εκατό.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου Αγγλίας αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,76%, μετά την εγγραφή του 2,79% στις 13 Ιουνίου, τα υψηλότερα επίπεδα από 11 Μαρτίου. Οι αποδόσεις των 10ετών Γερμανικών αυξήθηκαν δύο μονάδες βάσης στο 1,34%. Ενώ τα επιτόκια για τα δεκαετή της Ιταλίας αυξήθηκαν τρεις μονάδες βάσης στο 2,95%. To spread των 10ετών εγχώριων Κρατικών χρεογράφων δεν αποκλιμακώθηκε, παρά την υποχώρηση του μεσοσταθμιικού επιτοκίου των ΕΓΕΔ 13 εβδομάδων στο 1,80% ενώ ήταν 2,13% στη δημοπρασία του Μαΐου.
Ο δείκτης S & P GSCI των 24 εμπορευμάτων σημείωσε άνοδο 0,1% για έβδομη συνεχή ημέρα κερδών, το μεγαλύτερο σερί σε 11 μήνες. Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 1,4% για να εγκατασταθεί στα 6.820 δολάρια ο μετρικός τόνος στο Λονδίνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 12 Μαΐου. Η τιμή του ψευδαργύρου αυξήθηκε σε υψηλό 16 μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι η προσφορά θα παραμείνει σφιχτή λόγω συρρίκνωσης των αποθεμάτων.
ΧΑ
Την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουνίου, όπου εκπνέουν όλων των ειδών τα παράγωγα προϊόντα, οι περισσότεροι ανέμεναν, μετά την υπολογίσιμη πτώση της προηγούμενης, να κυριαρχήσουν οι πιέσεις ως το τέλος της. Ωστόσο, φάνηκε πως για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων στην αγορά παραγώγων, ήταν αρκετές δυόμισι συνεδριάσεις καθοδικές, που εξελίχθηκαν από τη Δευτέρα ως την έγγραφή του ελάχιστου εβδομάδας την Τετάρτη. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, το αγοραστικό ενδιαφέρον, μετά την εγγραφή τιμών κάτω από τις 404 μονάδες για τον 25άρη, ήταν σταθερό και σαφές. Με αποτέλεσμα οι απώλειες να καταλήξουν στο τέλος στην πρώτη ανοδική συνεδρίαση μετά από αλυσίδα καθοδικών.
Η αντίδραση σε ένα καθεστώς πιέσεων, που είχε ξεκινήσει από τη δεύτερη συνεδρίαση της προπερασμένης εβδομάδας και συνεχίσθηκε ως την Τρίτη, έγινε με ενίσχυση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Αυτή η κλιμάκωση προς τα πάνω του συνολικού όγκου, που έγινε παράλληλα με την αλυσίδα των τριών ανοδικών κλεισιμάτων την εβδομάδα που τελείωσε ο βίος των σειρών Ιουνίου, σφραγίστηκε από το κλείσιμο της Παρασκευής. Τότε, η διαδικασία των δημοπρασιών προκάλεσε στον ήδη κερδισμένο 25άρη, επιπλέον άλμα της τάξης των τεσσάρων μονάδων, με παράλληλη αύξηση του συνολικού όγκου. Ήταν ο καλύτερος της βδομάδας που ο ΓΔ κέρδισε 2,77% και ο 25άρης 3,03% όταν ο δείκτης της μεσαίας κατάφερε να ανέβει μόλις 0,97%.
Σε εβδομαδιαία βάση, οι κλαδικοί δείκτες εμφάνισαν τις ακόλουθες διακυμάνσεις. Οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας με τρία ανοδικά κλεισίματα βγήκαν κερδισμένες, των
Ασφαλειών, με δύο πτωτικά κλεισίματα -2,90% και -6,38% Παρασκευή και Τετάρτη, σημείωσαν πτώση. Οι εταιρίες στα Βιομηχανικά Προϊόντα είχαν πέντε στις πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και στο Εμπόριο η άνοδος από τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ήταν αρκετή για να εμφανίσουν κέρδη πάνω από +5%, παρά τις δυο πρώτες καθοδικές. Οι εταιρίες στις Κατασκευές – Υλικά μόνο τη Δευτέρα έγραψαν απώλειες, ενώ η άνοδος της Κοινής Ωφέλειας στη βδομάδα, ήταν όσο ανέβηκε την Παρασκευή +1,75% και μια ποσοστιαία μονάδα, από την εξισορρόπηση της βουτιάς στις δυο πρώτες μέρες. Με απώλειες για την εβδομάδα βρέθηκαν των Μέσων Ενημέρωσης της Τεχνολογίας και της Υγείας. Αντίθετα, ο δείκτης των Τραπεζών με τέσσερα στα πέντε ανοδικά κλεισίματα, στήριξε την άνοδο των βασικών δεικτών και εμφάνισε καλύτερη εικόνα από τις εταιρίες Χρημ/κών Υπηρεσιών που παρακολουθούν συνήθως τον τραπεζικό δείκτη.
Οι μετοχές του 25άρη, που στην ουσία μονοπωλούν το συναλλακτικό ενδιαφέρον με βάση την εικόνα τους σε εβδομαδιαία βάση, χωρίζονται σε τρεις ομάδες στατιστικά. Σε εκείνες που είχαν μεταβολές κοντά στα επίπεδα της μεταβολής των ΓΔ και 25άρη και ήταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ με το +3,90%, ΜΥΤΙΛ +3,68%, ΕΛΠΕ +3,61%, ΟΛΠ +2,91%, και ΔΕΗ +2,66%. Η άνοδος του 25άρη είναι σαφές πως προκύπτει από το πλήθος των blue chip με εβδομαδιαία κέρδη από 4,5% και πάνω και αυτά είναι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,25%, ΠΕΙΡ +5,88%, ΒΙΟ +5,8%, ΤΕΝΕΡΓ +5,75%, ΦΦΓΚΡΠ +5,52%, ΟΠΑΠ +5,25%, ΕΤΕ +5,19%, ΑΛΦΑ +4,9%, ΜΕΤΚ +4,66%, και ΕΥΠΡΟ +4,5%. Σε μια ακόμα ομάδα εντάσσονται οι μετοχές με άνοδο κατώτερη των δεικτών και θετικό πρόσημο όπως ΕΧΑΕ +2,08%, ΤΙΤΚ +2,01%, ΕΥΔΑΠ +1,77%, ΜΟΗ +1,48%, ΟΤΕ +0,76% και ΕΕΕ +0,46% αλλά και οι καθαρά πτωτικές που ήταν οι ΙΝΛΟΤ -1,43%, ΕΥΡΩΒ -0,73%, ΜΠΕΛΑ -0,32%, και ΜΙΓ -0,21%.
Η άνοδος της εβδομάδας που πέρασε, διαμόρφωσε και τις επιδόσεις των μετοχών του 25άρη για τον τελευταίο μήνα του πρώτου εξαμήνου, που ως προς τους βασικούς δείκτες λειτούργησε τις πρώτες βδομάδες, με το πάνω κάτω και πάλι πάνω, σταθεροποιητικά. Ο ΓΔ εμφανίζει μεταβολή -0,7% τον Ιούνιο και -0,16% για τον 25άρη και οι μετοχές που τους παρακολουθούν ήταν οι ΑΛΦΑ -1% ΕΥΡΩΒ 0%, ΕΧΑΕ +0,59%, ΙΝΛΟΤ 0%, ΜΥΤΙΛ -0,16%, ΤΕΝΕΡΓ -0,70% και ΟΛΠ -1,34%. Ξεχωριστή θετική επίδοση τον τρέχοντα μήνα εμφανίζουν οι ΦΦΓΚΡΠ +15,20%, ΟΠΑΠ +8,35%, και ΠΕΙΡ +5,88% και ακολουθούν ΒΙΟ +1,74%, ΔΕΗ +1,01%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,42%, ΕΥΔΑΠ +2,15%, ΜΕΤΚ +2,33%. Με βάση τα παραπάνω, ο Ιούνιος αναμένεται να δώσει τελικά μια ώθηση στις τιμές των βασικών δεικτών, αν δεν αλλάξει ριζικά το διεθνές κλίμα, που για την ώρα, το διαμορφώσανε θετικά για τις μετοχικές αξίες οι αποφάσεις των ΕΚΤ και Fed.
Τεχνική ανάλυση
Η εβδομάδα εκπνοής ήταν ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη γιατί είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το πρώτο ήταν πως στα μέσα της, ο δείκτης παρουσίασε ένα ανοδικό χάσμα. Ορίστηκε από το κλείσιμο την Τετάρτη στις 411,57, που ήταν και μέγιστο μέρας, και αμέσως μετά, το άνοιγμα την Πέμπτη ορίστηκε στις 415,69 και το ελάχιστο εκείνη τη μέρα ήταν 414,53, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί χάσμα τριών μονάδων. Η τεχνική ανάλυση, ασχέτως του πώς επιτυγχάνονται, αντιλαμβάνεται μόνο όγκους και τιμές ανοίγματος κλεισίματος μέγιστα και ελάχιστα μέρας εβδομάδας μήνα κλπ. Σε αυτό το επίπεδο θα λέγαμε πως οι θεσμικοί επέστρεψαν τις τιμές του 25άρη στα επίπεδα που τις είχε οδηγήσει η πρώτη και σαφώς ανοδική εβδομάδα του Ιουνίου οδηγώντας τον μια μονάδα πάνω από το κλείσιμο της πρώτης Παρασκευής του μήνα.
Η στατιστική προϊστορία επιβάλει να αναφέρουμε ότι όταν η ζήτηση στις δημοπρασίες σαρώνει κάθε προσφορά προκαλώντας άνοδο του 25άρη πάνω από τα επίπεδα που όρισαν οι ελεύθερες συναλλαγές και κλείσιμο πάνω στο νέο υψηλό μέρας τότε την επόμενη συνεδρίαση υπάρχει ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και άνοδο στο πρώτο μέρος και ειδικότερα στο πρώτο ημίωρο.
Αναζητώντας αντιστάσεις για την επόμενη περίοδο θα λέγαμε πως αυτές ορίζονται σε ζώνη τιμών που ορίστηκαν από τα στατιστικά δεδομένα που προκάλεσαν οι συνεδριάσεις από τις 9/1 (κλείσιμο στις 424,22 μονάδες άνοιγμα στις 420,03 μέγιστο 424,24 ελάχιστο 415,54) στις 10/1 (κλείσιμο στις 425,05 μονάδες άνοιγμα στις 424,17 μέγιστο 428,64 ελάχιστο 420,24) και στις 13/1 (κλείσιμο στις 423,24 μονάδες άνοιγμα στις 425,46 μέγιστο 425,95 ελάχιστο 419,22). Αλλά και από τα στατιστικά δεδομένα που προκάλεσαν οι συνεδριάσεις από τις 6/6, 10/6 και 11/6. Ήταν οι ημέρες της πρόσφατης κορύφωσης από την οποία διόρθωσε η αγορά ως τα μέσα της περασμένης Τετάρτης. Τότε λοιπόν, στις 6/6 (κλείσιμο στις 422,39 μονάδες άνοιγμα στις 416,44 μέγιστο 422,39 ελάχιστο 414,50) στις 10/6 (κλείσιμο στις 428,46 μονάδες άνοιγμα στις 425,32 μέγιστο 430,97 ελάχιστο 422,12) και στις 11/6 (κλείσιμο στις 422,96 μονάδες άνοιγμα στις 426,25 μέγιστο 426,21 ελάχιστο 415,46).
Η ζώνη τιμών από τις 424 ως τις 431 μονάδες είναι εκείνη στην οποία περιλαμβάνονται αντιστάσεις για τον 25άρη και συνεπώς είναι αυτή η βάση επί της οποίας στηρίχθηκε η επιλογή των traders να δώσουν προ-πορεία στον δείκτη έναντι του ΣΜΕ πέντε μονάδων. Όταν παίρνουν τέτοιες θέσεις τότε οι θεσμικοί στο ταμπλό του ΧΑ αν δεν τους επιβεβαιώσουν την πρώτη μέρα θα τους δικαιώσουν με πτώση την δεύτερη της εβδομάδας που ξεκινά. Αναμένουμε όμως αυτά να έχουν μικρή διάρκεια και εκτιμούμε πως η συνέχεια σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα να αποδειχθεί ανοδική.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές και το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκαν σήμερα Δευτέρα μετά από ειδήσεις που προκάλεσαν την αισιοδοξία από τον εργοστασιακό τομέα της Κίνας και από τα νεότερα υψηλά για την Wall Street που τροφοδότησαν την διάθεση για τοποθετήσεις σε πιο ριψοκίνδυνα assets, ενώ το αργό πετρέλαιο διακινήθηκε σε τιμές κοντά σε υψηλά εννέα μηνών από την κρίση στο Ιράκ που έχει ενταθεί.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 06:30 κέρδιζε 0,7%, ο Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε 0,4%, διώχνοντας την αδυναμία που είχε εμφανίσει πιο νωρίς.
Ο MSCI χτύπησε ενδοσυνεδριακά υψηλά μετά την έρευνα των HSBC / Markit για τον Flash PMI του Ιουνίου στην Κίνα που έδειξε ότι η δραστηριότητα του εργοστασιακού τομέα της Κίνας αυξήθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες, προσφέροντας νέες ενδείξεις πως η οικονομία σταθεροποιείται χάρη στα μέτρα του Πεκίνου για τη στήριξη στην ανάπτυξη. Νωρίτερα στο τρέχον έτος η Κίνα έδειξε από την κίνηση των δεδομένων ότι υπήρξε πάγωμα των επενδύσεων, των λιανικών πωλήσεων και της εργοστασιακής παραγωγής της. Αυτό είχε προκαλέσει τις επιφυλάξεις των επενδυτών έναντι των μετοχών της ασιατικής ηπείρου.
Το Aussie, ήτοι το δολάριο Αυστραλίας η οποία παρακολουθεί στενά τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας, που είναι σημαντικότερος πόλος απορρόφησης των εξαγωγών της Αυστραλίας, ενισχύθηκε από την ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για την κινεζική βιομηχανία.
Το δολάριο ΗΠΑ εμφάνισε ελαφρά διαφοροποίηση στα 102,04 γεν μετά την μέτρια ισχυροποίηση την προηγούμενη συνεδρία, λόγω των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που αυξήθηκαν. Το ευρώ ήταν επίσης σχεδόν επίπεδο στα 1,3594 δολάρια.
Στα εμπορεύματα, το μπρεντ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 115,16 δολάρια ανά βαρέλι, όχι μακριά από το υψηλό εννέα μηνών στα 115,71 δολάρια την Πέμπτη.
Σουνίτες μαχητές πήραν τρεις πόλεις στην δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ την Κυριακή σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας από περιοχές με Σουνίτες Μουσουλμάνους, ανέφεραν στο Reuters μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η επίπτωση των υψηλότερων τιμών πετρελαίου έγιναν αισθητές σε άλλες αγορές βασικών εμπορευμάτων, με το χαλκό να πετυχαίνει υψηλό τριών εβδομάδων.
Η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ και οι γεωπολιτικές εντάσεις, διατήρησε τη φήμη του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο και η τιμή Spot του χρυσού σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση παραμένοντας στα 1.313,36 δολάρια η ουγγιά, όχι πολύ μακριά από το υψηλό δύο μηνών στα 1.321,90 που σημειώθηκαν την Παρασκευή.
Οι Dow και S&P500 έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς τους βοήθησε η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Federal Reserve.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
Αν και το κλίμα στην Νέα Υόρκη, στο πρόσφατο Roadshow της ΕΧΑΕ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "θερμό" για τις Ελληνικές μετοχές, η εγχώρια Αγορά κινήθηκε σε μετριοπαθείς ρυθμούς την εβδομάδα που πέρασε, εμφανίζοντας πολύ πιο εστιασμένο ενδιαφέρον σε σχέση με το πλήθος των συναντήσεων που έλαβαν χώρα πριν από 10 ημέρες.
Για αυτή την εικόνα της Αγοράς οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν αφενός στις "απαιτητικές" αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στα περισσότερα "χαρτιά" της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αφετέρου στην εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος που παρατηρείται κατά τους Θερινούς μήνες. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς έχει ξεπεράσει τα 80 δισ ευρώ και όσο να 'ναι η συγκέντρωση των –συρρικνωμένων- συναλλαγών σε λίγα "χαρτιά" δεν βοηθάει ιδιαίτερα την διάχυση της ανόδου.
Από την άλλη πλευρά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιο και θεμιτό αφού πλέον η προσέγγιση των ξένων θεσμικών κεφαλαίων στην Αγορά γίνεται με κατεύθυνση "από τις εταιρείες προς το μακροοικονομικό περιβάλλον". Έτσι μετοχές εταιρειών στις οποίες οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώνονται, ή δεν έχουν ακόμα ευοδωθεί, τείνουν να υποαποδίδουν σε μια χρονιά που ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απόδοση μεγαλύτερη του 10%. Η άνιση κατανομή των αποδόσεων είναι προϊόν της διαφοροποίησης που υπάρχει πλέον στις επιχειρηματικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών οι οποίες ακολούθως "συγκινούν", ή μη, το "σοφιστικέ" επενδυτικό κοινό της Ελληνικής Αγοράς.
Από την άλλη πλευρά αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να κρύβει και "χρυσές εφεδρείες", αφού όταν η κυκλικότητα της ζήτησης αρχίζει να διαχέεται και σε άλλους κλάδους, τότε η Αγορά θα βρει νέους καταλύτες για να την οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών (Διυλιστήρια, Κατασκευές, Εμφιαλωτές κλπ).
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, μετά από μια βραχυχρόνια διόρθωση πεντέμισι συνεδριάσεων από τα τοπικά υψηλά των 1.320 μονάδων επέστρεψε με αυξανόμενους τζίρους στην περιοχή των 1.300 μονάδων διατηρώντας, εν τω μεταξύ, ανέπαφες κομβικές ζώνες αντιστροφής τάσης οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των 1.220 – 1.210. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Πέμπτης το άνοιγμα άφησε μια περιοχή επτά μονάδων χωρίς "ίχνος", δείγμα της δυναμικής των αγοραστών, οι οποίοι ελέγχουν την τάση όταν χρειάζεται. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες, ενώ ο MACD διατηρεί ανέπαφο το σήμα αγορών το οποίο συμπλήρωσε ένα μήνα από την ενεργοποίηση του (23/5, 1.171 μονάδες).
Η Αγορά έδειξε με αυτό τον τρόπο ότι μπορεί να διαχειριστεί διορθώσεις ακόμα και σε σχετικά "ρηχές" περιόδους νέων. Από την άλλη πλευρά η εποχική μεν, χαμηλή δε, αξία συναλλαγών δεν προδιαθέτει επί του παρόντος για αλλαγή επιπέδων ενισχύοντας το σενάριο των τάσεων σταθεροποίησης για την επόμενη εβδομάδα. Επομένως, βραχυπρόθεσμα θα αναμέναμε την αγορά να κινηθεί περισσότερο σε επιλεκτικό επίπεδο χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις ή βυθίσεις.
Στα σημαντικότερα νέα τις ερχόμενης εβδομάδας επισημαίνουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόσχιση της 'μικρής ΔΕΗ' όπου μεταξύ άλλων θα καθορίζεται και ο τρόπος τακτοποίησης εκκρεμοτήτων του Δημοσίου που αφορούν κοινωνικά βοηθήματα, ή άλλες υποχρεώσεις προς την Επιχείρηση ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Ο Βαγγέλης Σιούτης Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Μετά την ολοκλήρωση της διόρθωσης στη περιοχή των 1250 μονάδων, όπως είχαμε επισημάνει, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά αντέδρασε ανοδικά κλείνοντας ανοδικά στο σύνολο της εβδομάδας και πάνω από το όριο που έχουμε θέσει των 1264 μονάδων.
Το όριο αυτό που είναι ο ΚΜΟ 200 εβδομάδων του Γενικού Δείκτη το υπερβήκαμε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενθαρρυντικό σημάδι για τη συνέχεια. Στο θετικό γύρισμα της Αγοράς βοήθησε και το καλό κλίμα των διεθνών Αγορών με αρκετούς δείκτες να κινούνται σε ιστορικά υψηλά.
Οι εκθέσεις των ξένων οίκων συνεχίζουν να είναι θετικές για την Ελληνική Αγορά, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο roadshow της Ν. Υόρκης αναμένεται σταδιακά να μετουσιωθεί σε πράξεις. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και οι αυξήσεις κεφαλαίου που ακολουθούν (όπως της ΛΑΜΔΑ) και οι νέες εισαγωγές ( όπως της Άνεμος ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κυμανθεί σε ένα εύρος 1270 με 1310 μονάδες πριν επιχειρήσει την προσέγγιση τον υψηλών στις 1380 μονάδες. Η επόμενη εβδομάδα που είναι ουσιαστικά η τελευταία του πρώτου εξαμήνου, μπορεί με την εκδήλωση "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων να βοηθήσει τον Δείκτη προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο τζίρος της αγοράς παραμένει σε επιλεγμένες μετοχές, με τις Τράπεζες να έχουν σημαντικό ποσοστό σε αυτόν. Ο δείκτης των τραπεζών κράτησε την στήριξη των 177 μονάδων που ήταν και το 38,2% των Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης που είχε προηγηθεί ενώ η υπέρβαση των 183 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για να κινηθεί προς τις 200 μονάδες.
Για άλλη μία εβδομάδα, η συναλλακτική απαξίωση μεγάλου μέρους του ταμπλό προβληματίζει, παρόλο που υπάρχει κινητικότητα και σε επιχειρηματικό επίπεδο και στις σχέσεις εισηγμένων με τις Τράπεζες για χρηματοδότηση, ή ρύθμιση των δανείων.
Ο Στρατής Πολυχρονέας
Με κέρδη της τάξεως του 2,77% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που διανύσαμε, τη στιγμή που οι βασικοί ξένοι δείκτες αναφοράς (S&P 500 και DAX) κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, εξαιτίας των δηλώσεων Yellen για διατήρηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς από τη FED σε χαμηλά επίπεδα και μετά το τέλος του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ από το ΔΝΤ στο 2% από 2,8% προηγουμένως για το 2014 δεν κατάφερε να επιδράσει αρνητικά στις Αγορές.
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα επίσης δεν φάνηκε να επηρεάζει τις Αγορές μετοχών, την εβδομάδα του triple witching, καίτοι η τιμή του πετρελαίου brent κινήθηκε πάνω από τα $113/bbl (ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά στις 19/6 τα $115,5/bbl).
To spread των 10ετών εγχώριων Κρατικών χρεογράφων δεν αποκλιμακώθηκε, παρά την υποχώρηση του μεσοσταθμιικού επιτοκίου των ΕΓΕΔ 13 εβδομάδων στο 1,80% (2,13% στη δημοπρασία του Μαΐου).
Άξιες αναφοράς είναι επίσης οι νέες επιτυχείς εκδόσεις του Κυπριακού Δημοσίου ύψους €3 δισ. (5ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 4,75%) και της Eurobank ύψους €500 εκατ. (4ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 4,25%), οι οποίες πιστοποιούν τη ζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις αντίστοιχου ρίσκου βέβαια από τους ξένους επενδυτές.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφερθούν και οι δηλώσεις της Yellen για διάθεση ανάληψης μεγαλύτερου ρίσκου από τους επενδυτές στην Αγορά σταθερού εισοδήματος (τα ασφάλιστρα κινδύνου για την προστασία των επενδυτών έναντι χρεοκοπίας βρέθηκαν σε χαμηλό 7ετίας), τη στιγμή βέβαια που οι Κεντρικές Τράπεζες (FED, ECB και ΒοΕ) διατηρούν τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Την προσεχή εβδομάδα, με την οποία ουσιαστικά ολοκληρώνεται το θετικό πρώτο 6μηνο για μετοχές και χρεόγραφα, αναμένεται να διαφανεί το κατά πόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα θα μπορέσει να επηρεάσει τις Αγορές, ή το κατά πόσο θα συνεχισθεί ο "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Η διάθεση εφαρμογής προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ECB συνεχίζει να λειτουργεί υπέρ των μετοχικών αξιών.
Ξένοι αναλυτές : Ανησυχίες από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου
Το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας θα μπορούσε σε κάποιο σημείο να απειλήσει την οικονομία των αναπτυγμένων χωρών και κατ’ επέκταση όλων των κρατών στον πλανήτη και συνεπώς και την πορεία των μετοχών.
«Αν η τιμή του αργού φθάσει στα 140 δολάρια το βαρέλι, κάτι που έχουμε δει στο παρελθόν, αυτό από μόνο του κουρεύει αμέσως μισή ποσοστιαία μονάδα από την μεταβολή του ΑΕΠ». Δήλωσε ο Art Hogan, της Wunderlich Securities.
«Η τιμή για το πετρέλαιο είναι συνδεδεμένη αυτή την εποχή με το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Εφόσον συνεχίζεται η τρέλα εκεί, η μεταβλητότητα στην τιμή του πετρελαίου θα είναι υψηλή. Ποια είναι η τιμή πριν αρχίσουν να υπάρχουν δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία; Δεν είμαι σίγουρος, ίσως τα 120 δολάρια». Σχολίασε ο Randy Frederick της Charles Schwab.
Ειδήσεις για το εσωτερικό
Εκτός της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους μένουν τα δάνεια του EFSF και σε συνδυασμό με την de facto εξαίρεση και των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι προσδοκίες για να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά το δημόσιο χρέος περιορίζονται δραματικά. Από το σύνολο των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι τώρα, από Ευρωζώνη, EFSF και ΔΝΤ, συνολικού ύψους 223,1 δισ. ευρώ, οι ουσιαστικές παρεμβάσεις περιορίζονται στο ποσό των 52,9 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης μόνο, το οποίο όμως είπε πως θα επιφέρει οφέλη μετά από 25 χρόνια.
Νέο κάλεσμα για επενδύσεις απηύθυνε στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του φόρουμ Ναυτιλιακής, Επενδυτικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας, τονίζοντας πως η χώρα μας βγαίνει από την κρίση και είναι «αξιόπιστος και ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός». \Όπως είπε, η Ελλάδα βγαίνει από την οδυνηρή κρίση της τελευταίας πενταετίας, ενώ έχει κλειδώσει οριστικά και η παραμονής της στο ευρώ.
Τη μετάβαση από τα προγράμματα διάσωσης στα προγράμματα ανάκαμψης, με κύριο όχημα τις δημόσιες επενδύσεις, προκρίνει σε συνέντευξη στο naftemporiki.gr το μέλος του Συμβουλίου των «Σοφών» της Γερμανίας για την οικονομία Πέτερ Μπόφινγκερ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει ολοκληρώσει τον απαιτούμενο κύκλο υποτίμησης.
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από το Λουξεμβούργο, όπου προήδρευσε στο τελευταίο επί ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Ecofin. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία και θα αρχίσουν όταν είναι αναγκαίο. Διαβεβαίωσε δε πως υπάρχει εγγύηση του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση της χώρας και σημείωσε πως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εξαρτάται από τα προαπαιτούμενα, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις.
Την πρόθεσή της να συμμετάσχει στον διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΔΔΥΕ για το έργο «Για την κατασκευή έργων δικτύων διανομής» ανακοίνωσε η Μέτκα. Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι η 4/07/2014 ή σε περίπτωση αναβολής η νέα ημερομηνία που θα καθορισθεί. Ως προϋπολογισμός δαπάνης για τον εν λόγω διαγωνισμό ορίζεται το ποσό των 599.350.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και το αμερικανικό δημόσιο βρίσκονται κοντά σε δικαστική συμφωνία για την καταβολή προστίμου 8 έως 9 δισ. δολαρίων από τη γαλλική τράπεζα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal στην κυριακάτικη έκδοση της. Η γαλλική τράπεζα κατηγορείται στις ΗΠΑ πως παραβίασε το αμερικανικό εμπάργκο, κάνοντας συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα και το Σουδάν από το 2002 έως και το 2009. Κατά τα πρότυπα της συμφωνίας, η τράπεζα θα αποδεχθεί και άλλες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας προσωρινής απαγόρευσης, «ίσως λίγων μηνών» στο να διενεργεί συναλλαγές σε δολάρια, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τις πηγές της.
Σε τακτική υποχώρηση προχώρησαν οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις από τρεις πόλεις του δυτικού Ιράκ, που δέχονται την επέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε. «Οι στρατιωτικές μονάδες αποσύρθηκαν από τις πόλεις Αλ-Κάιμ, Ράουα και Ανα για να ανασυνταχθούν», ανακοίνωσε ο στρατηγός Κάσεμ Ατα. Χθες οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας συνοριακό πέρασμα του Αλ-Κάιμ , στα σύνορα με τη Συρία, ένα από τα τρία περάσματα που υπάρχουν στη συρο-ιρακινή μεθόριο και την ομώνυμη πόλη.
Η Αυστρία και η Σλοβενία, κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβαν την Παρασκευή την υποστήριξή τους στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας έπειτα και το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης. Ο South Stream είναι «ο καλύτερος δυνατός δρόμος για έναν βιώσιμο, μεσοπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας και της Κροατίας κοντά στη Λιουμπλιάνα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μελετά την εξεύρεση νέου τρόπου δανεισμού για τις χρεωμένες χώρες, όπως αναφέρεται σε σχετική αναφορά του Ταμείου. Βασικό σημείο της «νέας πρότασης» για παροχή μεγάλου δανείου σε κάποια χώρα από το ΔΝΤ φαίνεται να είναι η αναγκαιότητα για εξασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους. Στην πρόταση μελετώνται οι μέθοδοι με τις οποίες θα αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες ομολογιούχοι όταν τίθενται σε εφαρμογή προγράμματα διάσωσης.
Μέρος της «εργαλειοθήκης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η μαζική αγορά ομολόγων, ωστόσο, η ΕΚΤ προς το παρόν θα επικεντρωθεί στα μέτρα οικονομικής τόνωσης που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf ο Ντράγκι σημείωσε ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη, άνιση και ευπρόσβλητη και ότι τα επιτόπια αναμένεται ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Φρένο στις προσδοκίες για νέα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιχειρεί να βάλει το Βερολίνο, ερχόμενο σε ευθεία σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εξακολουθεί να πιέζει προς την κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης, προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη. Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την ανάγκη για πρόσθετη δράση, με ορισμένους να τάσσονται υπέρ και άλλους να πετούν το μπαλάκι στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Οπως επισημαίνουν έχει φτάσει πλέον η ώρα να σηκώσουν εκείνες το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μείωση φόρων εισοδήματος ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση «αγνοώντας» ταυτόχρονα τις συμβουλές Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ. Βάσει του νέου νομοσχεδίου ο φόρος εισοδήματος θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 12,5% από το 2015, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ