Φρένο στις προσδοκίες για νέα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιχειρεί να βάλει το Βερολίνο, ερχόμενο σε ευθεία σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εξακολουθεί να πιέζει προς την κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης, προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Φρένο στις προσδοκίες για νέα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιχειρεί να βάλει το Βερολίνο, ερχόμενο σε ευθεία σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εξακολουθεί να πιέζει προς την κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης, προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη.
Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την ανάγκη για πρόσθετη δράση, με ορισμένους να τάσσονται υπέρ και άλλους να πετούν το μπαλάκι στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Οπως επισημαίνουν έχει φτάσει πλέον η ώρα να σηκώσουν εκείνες το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε χθες ότι δεν θα πρέπει να γίνονται συζητήσεις για νέα μέτρα, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη προλάβει να γίνει αισθητός ο αντίκτυπος των αποφάσεων που ελήφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ. Αυτές είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 0,15%, υιοθέτηση αρνητικών καταθετικών επιτοκίων και στοχευμένη παροχή δανείων προς τράπεζες, που παράσχουν χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε δε πως «υπάρχει ήδη περίσσεια ρευστότητα στο σύστημα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος για έναν γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή αγορές τιτλοποιημένων δανείων και άλλων στοιχείων ενεργητικού.
Στους κόλπους της ΕΚΤ δεν διαφαίνεται προς το παρόν συναίνεση ως προς τα επόμενα βήματα, γι’ αυτό και επιχειρείται από ορισμένους να στρέψουν την προσοχή από τη νομισματική πολιτική στα μέτρα που μπορεί να λάβει η κάθε κυβέρνηση για την ενίσχυση της δικής της οικονομίας.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Ιβ Μερς, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. Από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στις Βρυξέλλες ο κ. Μερς υπογράμμισε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο και η εσωτερική υποτίμηση είναι ο μόνος ξεκάθαρος δρόμος για την έξοδο από την κρίση.
Οι παραπάνω δηλώσεις ήλθαν στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, στην οποία επισημαίνεται ότι καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ανησυχητικά χαμηλός, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει την προοπτική για ένα μεγάλης έκτασης πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε από το Λουξεμβούργο ότι παρά την όποια πρόοδο η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει ασθενική. Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ. «Η ποσοτική χαλάρωση βρίσκεται στην εργαλειοθήκη μας, αλλά δεν την έχουμε προς το παρόν ανάγκη», τόνισε.
Χαλάρωση των πολιτικών της λιτότητας ζητούν Γαλλία και Ιταλία
Σε νέα διένεξη εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, με τη Γαλλία και την Ιταλία να εμφανίζονται πλέον έτοιμες να αντικρούσουν τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας που πρεσβεύει το Βερολίνο ως απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο Ιταλός ομόλογός του Πίερ Κάρλο Παντόαν υπεραμύνθηκαν για μία ακόμη φορά των προϋπολογισμών με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη, τα οποία και θα παρουσιάσουν όταν η επόμενη Κομισιόν επανεξετάσει τα εθνικά σχέδια για τη φορολογία και τις δαπάνες για το 2015.
«Απλά θα πρέπει να βρούμε το σωστό ρυθμό για κάθε χώρα, έτσι ώστε η μείωση του χρέους και του ελλείμματος να γίνει με τέτοιο τρόπο για να επιτευχθεί ανάπτυξη», είπε ο κ. Σαπέν στο προχθεσινό Eurogroup. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ωστόσο ότι η χώρα του δεν προσπαθεί να αλλάξει τους κανονισμούς, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει ήδη δηλώσει ότι δεν υφίσταται θέμα επανεξέτασης, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τη γερμανική γραμμή ότι «οι σημερινοί κανονισμοί έχουν αρκετή ευελιξία».
Από την πλευρά του, ο κ. Παντόαν δήλωσε ότι «δεν ζητάμε ευελιξία, αλλά να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της με τρόπο ώστε να προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας».
Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα επανεξετάσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες στο τέλος του έτους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν να γίνουν απλούστεροι και αποτελεσματικότεροι ώστε να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ύστερα από αρκετά έτη δημοσιονομικής εξυγίανσης.
ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - [email protected]