Δύο διμερείς συμφωνίες και ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και αξιωματούχοι της Κίνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού, Li Keqiang, στην Ελλάδα.
Δύο διμερείς συμφωνίες και ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και αξιωματούχοι της Κίνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού, Li Keqiang, στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης των δύο χωρών για τη Θαλάσσια Συνεργασία, από τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον Διοικητή της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας, Liu Cigui. To κείμενο του Μνημονίου αναφέρεται στη συνεργασία των δύο μερών στους εξής τομείς:
(α) Θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων
(β) Αναζήτηση και αξιοποίηση θαλάσσιων πόρων
(γ) Θαλάσσια παρατήρηση, πρόβλεψη και προειδοποίηση ωκεάνιων καταστροφών
(δ) Βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και πειραματική ανάπτυξη και εκπαίδευση επί θαλάσσιων επιστημονικών ζητημάτων
(ε) Επιβολή του νόμου στη θάλασσα
(στ) Θαλάσσια πολιτική, καθώς και σε κάθε άλλο τομέα συνεργασίας που θα συμφωνείται μεταξύ των δυο χωρών. Η συνεργασία θα πραγματώνεται μέσω συνεργασίας επιστημονικών ιδρυμάτων, σεμιναρίων, ανταλλαγής πληροφοριών και επισκέψεων.
Συμφωνία που υπογράφτηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου και τον πρόεδρο της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Zheng Zhijie, ενισχύει την υφιστάμενη συνεργασία με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα και πρόκειται να αποφέρει σημαντική χρηματοοικονομική βοήθεια σε ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Η παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, είχε αποτελέσει κυρίαρχη προτεραιότητα του κ. Βαρβιτσιώτη και πλέον με τη συμφωνία αυτή, καθίσταται εφικτή η περαιτέρω διευκόλυνση της ρευστότητας των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.
Στη συμφωνία με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα προβλέπεται, επίσης, οικονομική ενίσχυση σε επενδύσεις που συνδέονται με την εγχώρια λιμενική βιομηχανία και τις λιμενικές υποδομές.
Η άλλη συμφωνία, τέλος, υπογράφτηκε από τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον πρόεδρο του Κινεζικού Νηογνώμονα, Dr. Sun Licheng, και με αυτήν εξουσιοδοτείται ο οργανισμός China Classification Society για παροχή υπηρεσιών σε πλοία τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία, γεγονός που θα ενισχύσει το υφιστάμενο, σταθερό και πολύπλευρο θεσμικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των ελληνικών πλοίων που κατασκευάζονται ή προσεγγίζουν στην Κίνα.
«Αυτό που πέτυχαν η Ελλάδα και η Κίνα στον Πειραιά αποτέλεσε επιτυχές παράδειγμα της αμοιβαίας συνεργασίας και η επιρροή της και η σπουδαιότητα της ξεπερνούν τον αμιγώς ναυτιλιακό τομέα. Αυτή είναι μία κοινή κατάκτηση που αποτελεί τη βάση για τη στενότερη συνεργασία δύο λαών στο μέλλον» σχολίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά την υπογραφή των συμφωνιών.