Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2004 00:01

Αβεβαιότητα βλέπουν οι επενδυτές

Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η μεικτή εικόνα στις κερδοφορίες που δημιούργησαν οι εταιρικές ανακοινώσεις άφησαν τους επενδυτές με πολλά ερωτηματικά κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η μεικτή εικόνα στις κερδοφορίες που δημιούργησαν οι εταιρικές ανακοινώσεις άφησαν τους επενδυτές με πολλά ερωτηματικά κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Τα blue chip στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δέχθηκαν πιέσεις από τις απώλειες της μετοχής του κολοσσού 3M, της οποίας τα αποτελέσματα απογοήτευσαν την αγορά.

Από τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες, αρνητικά επηρέασε την αγορά και η Kraft, η οποία ανακοίνωσε πτώση των καθαρών εσόδων και αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος.

Οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν κάποιο στήριγμα από τα ενθαρρυντικά σχόλια αναλυτή της Goldman Sachs για τις προοπτικές κερδοφορίας της Microsoft.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 45,72 μονάδες, ποσοστό 0,45%, φθάνοντας στις 10.094,30 μονάδες. Με άνοδο 0,68 μονάδων, ποσοστό 0,04%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.883,83 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα διμήνου, με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο λόγω αμφιβολιών για την πορεία των κερδών.

Σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά είχε και η υποχώρηση της μετοχής της γερμανικής Bayer, αφότου συμφώνησε να αγοράσει το τμήμα φαρμάκων της Roche. Η απουσία ενδιαφέροντος για μετοχές έγινε αισθητή από την εξασθενημένη ζήτηση για νέες εκδόσεις μετοχών, με τη βρετανική Virgin Mobile και την Premier Foods να μειώνουν τις τιμές τους στο πλαίσιο των δημόσιων εγγραφών τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με πτώση 0,5%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,6%. Οι μετοχές δέχονται πιέσεις από τις αρχές του μηνός, καθώς οι αποθαρρυντικές προοπτικές από μια σειρά εταιρειών έχουν δημιουργήσει ανησυχίες ότι ο ρυθμός αύξησης κερδών θα επιβραδυνθεί.

Ο ασφαλιστικός τομέας ήταν από τους χειρότερους κλάδους της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς έχασε έδαφος για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ