Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 12:09

Εύσημα Moody's για την πρόοδο της Ελλάδας

Στο 0,4%, από 0% προηγουμένως, αναθεωρεί την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014 ο οίκος αξιολόγησης Moody's, κρίνοντας θετικά την πορεία της προσαρμογής και της ανάκαμψης της Ελλάδας.

Στο 0,4%, από 0% προηγουμένως, αναθεωρεί την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014 ο οίκος αξιολόγησης Moody's, κρίνοντας θετικά την πορεία της προσαρμογής και της ανάκαμψης της Ελλάδας. 
 
Όπως αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ιδιαιτέρως θετική για την πιστοληπτική αξιολόγησή της κρίνεται η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, διότι αυτή η δημοσιονομική υπεραπόδοση έχει συμβεί παρά το τεταμένο πολιτικό κλίμα με αφορμή τις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές.
 
Η υπεραπόδοση είναι το αποτέλεσμα της καλύτερης φορολογικής διοίκησης και του ελέγχου των δαπανών, σημειώνει η Moody's. Παρά το γεγονός ότι το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως κατά μέσο όρο κατά 7,3% την περίοδο 2001-07, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 5,7%. Επιπλέον, κατά τους μήνες που οδήγησαν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, καθώς και στις βουλευτικές εκλογές του 2009, η προστιθέμενη αξία της είσπραξης των φόρων είχαν σοβαρές αποκλίσεις.
 
Αντιθέτως, τα φορολογικά έσοδα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν το στόχο κατά 1,6%, αποδεικνύοντας την ομαλοποίηση της κατάσταση κατά τις εκλογικές διαδικασίες. Επιπλέον, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι βασικοί δείκτες απόδοσης στις μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης ήταν σαφώς βελτιωμένοι στη χρήση 2013 έναντι εκείνης του 2012, αλλά σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο.
 
Πέραν της ισχυρότερης συλλογής των φόρων και του ελέγχου των δαπανών, η οικονομία πέτυχε κάποιους ρυθμούς ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια σοβαρής συρρίκνωσης. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ σημαντική ήταν η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων στις εξαγωγές και στην ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης.
 
Η Moody's αναμένει οι καθαρές εξαγωγές, και κυρίως τις εξαγωγές υπηρεσιών, να συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη, με τον τουρισμό να είναι πρωταγωνιστής. Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αναμένονται οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, κυρίως λόγω της αυξημένης απορρόφησης των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την επανέναρξη των μεγάλων έργων, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων. 
 
Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν ττη Moody's να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το τρέχον έτος σε 0,4% από 0% προηγουμένως. 
 
Τράπεζες
 
Θετικά κρίνει και την πορεία των ελληνικών τραπεζών η Moody's, λαμβάνοντας υπ' όψιν την σημαντική μείωση της εξάρτησης από την ΤτΕ και την ΕΚΤ, εξέλιξη που δείχνει ότι ο κλάδος ανακτά την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. 
 
Σύμφωνα με τον οίκο, αν και αναμένεται το προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών να βελτιωθεί σταδιακά κατά τα επόμενα δύο έτη, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση. 
 
Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους, μέχρι να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη καταθέσεων και να φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα. 
 
Ο οίκος καταλήγει στην εκτίμηση ότι ο τραπεζικός κλάδος συνολικά θα παραμείνει ζημιογόνος και φέτος, λόγω των υψηλών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.