Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, όπως της Τokyo Electron Ltd. και της Samsung Electronics Co., μετά την έκθεση για τη βιομηχανία, η οποία έδειξε ότι οι παραγγελίες για εξαρτήματα από τις εταιρείες της Β. Αμερικής μειώθηκαν.

«Ερχονται δύσκολοι μήνες για τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους», ανέφερε ο Joji Maki, ο οποίος διαχειρίζεται 33,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Baring Asset Management (Japan) Ltd. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αποφεύγει την αγορά μετοχών εξαγωγικών εταιρειών και πως επενδύει σε μετοχές εταιρειών λιανικής πώλησης.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε 1,3%, φθάνοντας στις 89,34 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες για πρώτη φορά μέσα σε τρεις συνεδριάσεις στις 12:27' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωνε απώλειες 1,8%, φθάνοντας στις 11.232,47 μονάδες, εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε 1,3%, φθάνοντας στια 740,51 μονάδες. Οι μετοχές της Samsung, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας ημιαγωγών στον κόσμο, κινούντο πτωτικά, μετά τα σχόλια των αναλυτών της HSBC Securities Asia Ltd. και της Credit Lyonnais SA, οι οποίοι αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη της εταιρείας.

Ο δείκτης Taiex στην Ταϊπέϊ, έχανε 1,7%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Ολοι οι δείκτες των μετοχών της περιφέρειας σημείωναν απώλειες, εκτός από τους δείκτες στην Ταϊλάνδη και τη Ν. Ζηλανδία. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές της Ιαπωνίας, λόγω εθνικής εορτής.