Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 10:00

Market Beat: Μια αλλαγή στις αγορές ομολόγων κάνει την Fed κεντρικό διαμορφωτή τάσης

Οι θεσμικοί του ΧΑ κινούνται επηρεασμένοι σε σημαντικό βαθμό από το κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων και δη στις αποδόσεις των δεκαετών. Χθες σημειώθηκαν αλλαγές στο φρόνημα των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίων και πιθανά αυτές να ανατρέψουν την εικόνα στα ομόλογα της ευρωζώνης. Το δολάριο εμφανίστηκε σήμερα ισχυρό, βοηθούμενο από την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ χθες, μετά από μια εκπληκτικά υψηλή ένδειξη για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Οι θεσμικοί του ΧΑ κινούνται επηρεασμένοι σε σημαντικό βαθμό από το κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων και δη στις αποδόσεις των δεκαετών. Χθες σημειώθηκαν αλλαγές στο φρόνημα των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίων και πιθανά αυτές να ανατρέψουν την εικόνα στα ομόλογα της ευρωζώνης. Το δολάριο εμφανίστηκε σήμερα ισχυρό, βοηθούμενο από την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ χθες, μετά από μια εκπληκτικά υψηλή ένδειξη για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αυξήθηκε 0,4% το Μάιο, δηλαδή δύο φορές η άνοδος που αναμένανε οι αγοραίοι, ωθούμενος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των αεροπορικών ναύλων και τις τιμές των ξενοδοχείων. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3%, στην μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τα τέλη του 2009. Η εξέλιξη πυροδότησε αλυσιδωτή αντίδραση στις αγορές ομολόγων, που ίσως συνεχιστεί και σήμερα. Το ευρώ εξασθένησε στα 1,3546 δολάρια, από το υψηλό των 1,3587 δολαρίων, καθώς οι προοπτικές για τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ακόμη περισσότερο χαλαρωτική νομισματική πολιτική. Η διήμερη συνάντηση της FOMC επί της πολιτικής της Fed τελειώνει σήμερα με μια δήλωση επί της απόφασης στις 1800 GMT, μισή ώρα αργότερα θα υπάρχει συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Janet Yellen. Η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει, επίσης, τις τελευταίες προβλέψεις της για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ εξέλαβαν την είδηση ​​του πληθωρισμού εκπληκτικά καλά, ίσως εν μέρει επειδή βοήθησε στο να κατευνάσει τους φόβους, ότι η οικονομία παρασύρεται προς την κατεύθυνση του αποπληθωρισμού όπως την Ιαπωνία. Ο S&P 500 έκλεισε κοντά στο υψηλό ρεκόρ του μετά από τρεις ημέρες κερδών, με επικεφαλής τον δείκτη S&P Financial που κέρδισε +1%. Ο Dow αυξήθηκε +0,16%, ενώ ο S&P500 ενισχύθηκε +0,22% και ο Nasdaq +0,37%.  

Οι αναλυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν την τρέχουσα δυναμική του ΧΑ και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η διορθωτική κίνηση των τελευταίων ημερών προέρχεται κατά κύριο λόγο από την απόσυρση των αγοραστών, που θεωρούν υψηλές τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών του FTSE25 και λιγότερο από μαζικές πωλήσεις - αποχωρήσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον χαμηλό τζίρο. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τεχνικά, μια διόρθωση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1225 μονάδες, θα μπορούσε να θεωρηθεί απόλυτα φυσιολογική και ανεκτή, χωρίς να διαταράξει το ανοδικό momentum που έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου. Την νευρικότητα της Αγοράς εντείνουν οι αλλαγές στον κανονισμό παροχής πίστωσης (margin) και το επερχόμενο triple witching Ιουνίου.

Η στήλη έχει να παρατηρήσει ότι τεχνικά η αγορά κάνει αυτό που υπαγορεύει η στατιστική προϊστορία δηλαδή προσπαθεί να διορθώσει μέρος από την εκτίναξη των βασικών δεικτών από τις 20/5 ως την περασμένη Τετάρτη, όταν άρχισαν οι καθοδικές συνεδρίες. Τώρα έχουν σημειωθεί 5 πτωτικά κλεισίματα σε συνεδριάσεις που είχαν σαν κοινό χαρακτηριστικό την υποχώρηση των όγκων που οδήγησε τους αναλυτές στη θέση ότι απουσιάζουν οι αγοραστές και δεν υπάρχουν μαζικές αποχωρήσεις. Ωστόσο στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις από την πορεία που διαγράφουν οι βασικοί δείκτες δεν αξίζει να περάσει απαρατήρητο το φαινόμενο της επικράτησης ανοδικής ορμής από το άνοιγμα ως την πρώτη ώρα των ελεύθερων συναλλαγών, η οποία εκτονώνεται με αργούς ρυθμούς για να καταλήξει η εικόνα της αγοράς σε αρνητική μετά τις 15:30.

Οι απαισιόδοξοι θα όριζαν αυτή την δυναμική δυο όψεων, σαν προσπάθεια των ισχυρών θεσμικών του ΧΑ να παρασύρουν την πλειονότητα των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές με ανεβασμένη την αγοραστική τους διάθεση. Ώστε να σχηματιστεί αρχικά ένα «μαξιλάρι» που θα απορροφήσει τις πιέσεις που προκαλούνται από το διακριτικό ξεφόρτωμα που ακολουθεί.

Οι αισιόδοξοι θεωρούν πως θεσμικοί του ΧΑ περιμένουν την εκπνοή στα παράγωγα και να δώσουν, οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, κατεύθυνση στις τιμές. Υπάρχει και η προσδοκία για φρέσκα κεφάλαια, που θα έρθουν μετά το road show στην Νέα Υόρκη. Τονίζουν δε πως είναι θετικό φαινόμενο η επιμονή στο άνοιγμα με ανοδικό χάσμα τιμών, δηλαδή εισαγωγή εντολών αγοράς από την προσυνεδρίαση, που μελετάται ευκολότερα από τους ιδιώτες επενδυτές και εντυπωσιάζει όλους τους παραδοσιακά εμπλεκόμενους στις συναλλαγές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, παρακάμπτοντας τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον πληθωρισμό και την αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 16.808,49 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,37% στις 4.337,23 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,22% στις 1.941,99 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, η Medtronic ενισχύθηκε κατά 2,5%, καθώς η Morgan Stanley αναβάθμισε τη σύσταση της σε overweight, από equal weight προηγουμένως, μετά  την ανακοίνωση ότι συμφωνήθηκε η εξαγορά της Covidien, έναντι τιμήματος 42,9 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Ανοδικά έκλεισε ο τεχνολογικός κλάδος, με την Netflix να κλείνει στο +3%, μετά την έναρξη της κάλυψης της από την Morgan Stanley με τη σύσταση overweight. Κέρδη και για τις διαδικτυακές πλατφόρμες λιανικών πωλήσεων. Η E*Trade κέρδισε 8%, η Charles Schwab ενισχύθηκε κατά 5,7% και η TD Ameritrade Holding κατά 5%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αξιόλογη άνοδο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, για δεύτερη συνεχή μήνα, τον Μάιο, με το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2012. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Στο τελευταίο 12μηνο, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,1%. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 0,9%, ενώ οι τιμές στα είδη διατροφής ενισχύθηκαν κατά 0,5%.
 
Επίσης, πτώση 6,5% καταγράφηκε στις ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, το Μάιο, αφού διαμορφώθηκαν στο 1 εκατομμύριο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το υπουργείο Εμπορίου. Οι άδειες για νέες κατασκευές, που αποτελεί ένδειξη της μελλοντικής ζήτησης, μειώθηκε κατά 6,4%, στις 991.000, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό σε επίπεδο 4 μηνών.

Ευρώπη

Τελικά επικράτησαν οι αγοραστές χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από μία συνεδρίαση που έστειλε μικτά μηνύματα για τις προσδοκίες και τις ανησυχίες των επενδυτών. 
 
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE+0,18% κατέγραψε κέρδη 0,18% στις 6.767 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,08% κέρδισε 0,36% στις 9.920 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,58%σημείωσε άνοδο 0,58% στις 4.536 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 346,17 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 11 σημείωσαν άνοδο. 
 
Στο ταμπλό, η Shire κέρδισε 3,9%, καθώς η διοίκηση της φαρμακευτικής εταιρείας ανέθεσε στη Citigroup να αξιολογήσει το νέο χάρτη του κλάδου, ο οποίος επαναδιαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες εξαγορές και συγχωνεύσεις. Στο +2,3% βρέθηκε η Whitbread, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 12,7% στις πωλήσεις την περίοδο των 13 εβδομάδων που έληξε στις 27 Μαΐου. Οι πωλήσεις ήταν πολύ ικανοποιητικές από τις αλυσίδες Costa Coffee και Premier. Κέρδη σημείωσαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Daimler έκλεισε στο +0,8%, η Volkswagen στο +0,46%, η Renault στο +0,8% και η Peugeot στο +0,4%.
 
Στον αντίποδα, η Ashtead Group έχασε 5,9%, καθώς ανακοίνωσε ότι ο καθαρός δανεισμός της το 12μηνο της χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου αυξήθηκε στα 1,15 εκατ. στερλίνες, από τα 1,01 εκατ. της προηγουμενης χρονιάς. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάιο σημείωσαν αύξηση 4,3%, χάρη στην ισχυρότερη ανάπτυξη εταιρειών μαζικής παραγωγής όπως η Skoda, η Renault και η Opel. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι ταξινομήσεις στην Ε.Ε. και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) ανήλθαν σε 1,13 εκατ. οχήματα τον περασμένο μήνα, έναντι 1,09 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.
 
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 1,5% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Βρετανία σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι αντίστοιχης ανόδου 1,8% που είχαν σημειώσει τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το ποσοστό του πληθωρισμού ήταν χαμηλότερο από το 1,8% που ανέμεναν, κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι.
 
Στις 29,8 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW της Γερμανίας τον Ιούνιο, από 33,1 μονάδες τον Μάιο, απογοητεύοντας τους αναλυτές που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 35 μονάδες. Ο αντίστοιχος δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 67,7 μονάδες, από 62,1 μονάδες τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές ήταν πιο μετριοπαθείς εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στις 62,6 μονάδες.

ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που συνολικά έχει χάσει στο διάστημα αυτό 64,5 μονάδες (1323 μονάδες την προηγούμενη Τρίτη 10/6).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,30% στις 1.258,48 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.275,56 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.252,95. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15,84% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 98,42 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 10,33 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Και προχθές και χθες ο γενικός δείκτης προσπάθησε να διασπάσει την περιοχή των 1280 μονάδων χωρίς να τα καταφέρει. Επομένως στο σημείο αυτό εντοπίζεται και επιβεβαιώνεται η πρώτη ζώνη αντίστασης για τον ΓΔ. Τo ερώτημα που γεννάται πλέον, είναι το αν οι αγοραστές θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών απορροφώντας την προσφορά ή οι πωλητές θα εντείνουν τις πιέσεις τους οδηγώντας τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η αγορά θα μπορούσε να αναζητήσει εκ νέου στήριξη στον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) των 100 ημερών που βρίσκεται στις 1.230 μονάδες σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές.

Σημαντική η πτώση της αξίας των συναλλαγών δεν βοηθάει κι αυτή με την σειρά της στην εξαγωγή υποβοηθητικών συμπερασμάτων. Έχουμε ενόψει και το τριπλό κλείσιμο στην αγορά των παραγώγων την Παρασκευή, επομένως οι μεγάλοι παίκτες δεν θέλουν να ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι. Τίτλοι σηματωροί για την πορεία του ΓΔ είναι πρωτίστως αυτοί των ΕΤΕ, Πειραιώς, Coca Cola Hellenic και Eurobank που διαμορφώνουν το 40% της αξίας του.

Ο FTSE25 με κίνηση στο εύρος των 413,10 μονάδων (+1,14%) και 405,66 μον. (-0,68%) ολοκλήρωσε με πτώση 0,25% στις 407,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 102 εκατ. ευρώ (94% του συνολικού τζίρου), ενώ εννέα τίτλοι έκλεισαν θετικά (ξεχώρισε η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+3,98% με άνοδο 3,98% που "ξεφύτρωσε" στις Δημοπρασίες... στο +1% πριν από αυτές...) τρεις παρέμειναν αμετάβλητοι (ΕΥΔΑΠ,ΜΥΤΙΛ,ΕΕΕ) και 13 υποχώρησαν (Eurobank στο -3,17%, MIG στο -3,13%, Folli Follie  -1,88% κλπ).

Ο τραπεζικός δείκτης που αρχικά είχε φθάσει στο +1,92% και στις 182,73 μονάδες έκλεισε σχεδόν στο κατώτατό του για την ημέρα στο -1,05% και στις 177,40 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στα 63,9 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 58,7%.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSEM) υποχώρησε οριακά στις 1.155,68 μονάδες (-0,11%) με την αξία των συναλλαγών του να συρρικνώνεται έτι περαιτέρω στις 548.530 ευρώ. Οκτώ μετοχές του στο συν, τρεις αμετάβλητες και εννέα στο μείον. Στο +3,49% το Ιατρικό με ένα τεμάχιο, στο +1,27% ο ΟΛΘ,ΟΛΘ+1,27% στο -4,09% η Σιδενόρ ΣΙΔΕ-4,09% και στο -1,89% η ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ-1,89% με τη Σωληνουργεία Κορίνθου στο -1,79% κοκ.

Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε η μετοχή της Cyclon που ενισχύθηκε κατά 25% στη τιμή του 0,6350 ευρώ αφού προηγήθηκε η ανακοίνωση του πακέτου για το 11,2% της εταιρείας στο 0,70 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης  (-9,81%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+4,38%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 63 κινήθηκαν ανοδικά, 74 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Αποδεχόμαστε την πρόκληση που μας έκαναν οι traders με την εστίαση του ενδιαφέροντος στα ΣΜΕ των Τραπεζών και μελετήσαμε τα διαγράμματά τους από τα οποία προέκυψαν τα ακόλουθα:

Η ΕΤΕ έχει αποκτήσει θετική εικόνα αφού από τα 2,08 ευρώ, σαν ελάχιστο της συνεδρίασης στις 20/5, έφθασε στο μέγιστο των 3,1 ευρώ στις 10/6 και διόρθωσε κατόπιν, ως τα 2,67 ευρώ, σαν κατώτερο ημέρας στις 13/6. Αυτή τη βδομάδα, με δυο ανοδικά κλεισίματα «οδηγήθηκε» από την πορεία του εκθετικού μέσου όρου 30 ημερών και κλείνει διαρκώς πάνω από αυτόν από τις 5/6 με εξαίρεση μόνο με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Η ΑΛΦΑ με το καλύτερο διάγραμμα από όλες, σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εμφανίζει σε candle stick ίδια πορεία με της ΕΤΕ αυτή τη βδομάδα σε σχέση με τον εκθετικό μέσο όρο 30 ημερών. Αλλά γράφει ήδη έξη πτωτικά κλεισίματα. Αν όμως και όποτε ξεπεράσει τα πρόσφατα υψηλά (0,784 ευρώ) η ανοδική της δυναμική θα είναι υπολογίσιμης ισχύος με στόχο τα 0,85 ευρώ.

Η ορμή που συνοδεύει την τιμή της ΕΥΡΩΒ είναι πτωτική, χωρίς να υπάρξει, από τις 11/6 που η τιμή κλεισίματος ήταν τα 0,44 ευρώ, καμία ένδειξη για εξάντληση της. Παρά  το φαινόμενο, η ημερήσια διακύμανσή της να είναι πολύ μικρή τη μια μέρα και την επόμενη να γίνεται πολλαπλάσια.

Παρόμοια είναι και η εικόνα της ΠΕΙΡ η ορμή που συνοδεύει την τιμή της είναι πτωτική, χωρίς να υπάρξει, από τις 10/6 που η τιμή του υψηλού ημέρας ήταν τα 2,0 ευρώ, καμία ένδειξη για εξάντληση της. Αν και αυτή τη βδομάδα φάνηκε, ότι πλησιάζει η ώρα του φρένου σε μια αλυσίδα έξη πτωτικών κλεισιμάτων.

Σήμερα

Το δολάριο εμφανίστηκε σήμερα ισχυρό, βοηθούμενο από την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ χθες, μετά από μια εκπληκτικά υψηλή ένδειξη για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που απείλησε, κατά την εκτίμηση των αναλυτών, να προσδώσει μια νέα ρητορική στην κ. Γιέλεν της Fed, με στροφή της πολιτικής της προς την κατεύθυνση της σύσφιξης της ρευστότητας και πιο γρήγορης έναρξης της ανόδου των βασικών επιτοκίων, αργότερα σήμερα που θα τελειώσει η σύνοδος της FOMC.

Ο κίνδυνος ήταν αρκετός για να κρατήσει τις ασιατικές αγορές μετοχών σε άμυνα με τον δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί -0,16% στις 7:18.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν η μόνη πραγματική ανοδική δύναμη με κέρδη 0,97%, αφού το γιεν με την υποχώρησή του έναντι του δολαρίου βοήθησε στο να αντισταθμιστεί η  απογοήτευση από τα δεδομένα γύρω από τις εμπορικές συναλλαγές.

Η διήμερη συνάντηση της FOMC επί της πολιτικής της Fed τελειώνει με μια δήλωση στις 1800 GMT, μισή ώρα αργότερα θα υπάρχει συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Janet Yellen. Η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει, επίσης, τις τελευταίες προβλέψεις της για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αυξήθηκε 0,4% το Μάιο, δηλαδή δύο φορές η άνοδος που αναμένανε οι αγοραίοι, ωθούμενος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των αεροπορικών ναύλων και τις τιμές των ξενοδοχείων. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3%, στην μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τα τέλη του 2009. Η εξέλιξη πυροδότησε αλυσιδωτή αντίδραση στις αγορές ομολόγων, που ίσως συνεχιστεί και σήμερα. Το ευρώ εξασθένησε στα 1,3546 δολάρια, από το υψηλό των 1,3587 δολαρίων, καθώς οι προοπτικές για τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ακόμη περισσότερο χαλαρωτική νομισματική πολιτική.

Οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ εξέλαβαν την είδηση ​​του πληθωρισμού εκπληκτικά καλά, ίσως εν μέρει επειδή βοήθησε στο να κατευνάσει τους φόβους, ότι η οικονομία παρασύρεται προς την κατεύθυνση του αποπληθωρισμού όπως την Ιαπωνία. Ο S&P 500 έκλεισε κοντά στο υψηλό ρεκόρ του μετά από τρεις ημέρες κερδών, με επικεφαλής τον δείκτη S&P Financial που κέρδισε +1%. Ο Dow αυξήθηκε +0,16%, ενώ ο S&P500 ενισχύθηκε +0,22% και ο Nasdaq +0,37%. Στις αγορές εμπορευμάτων, η αναταραχή στο Ιράκ διατήρησε τις τιμές του πετρελαίου. Με την τιμή του ελαφρού αργού στα 106,67 δολάρια, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 14 σεντς, φθάνοντας στα 113,31 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή Spot για το χρυσό γύρισε στα 1.269,40 δολάρια η ουγγιά λόγω αποκόμισης κερδών από την κορυφή τη Δευτέρα στα 1.284,85.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Το επίπεδο των 1320 μονάδων αποτέλεσε στην παρούσα φάση οροφή για το Γενικό Δείκτη, καθώς η αξία των συναλλαγών σημείωσε υποχώρηση εμφανή υποχώρηση, διαμορφωνόμενη μάλιστα και κάτω από τριψήφια επίπεδα.

Η συναλλακτική κόπωση είχε σαν αποτέλεσμα τη αδυναμία διατήρησης στη ζώνη των 1300 μονάδων, χωρίς ωστόσο να σημειώνεται κύμα σημαντικών ρευστοποιήσεων επί του παρόντος, με εξαίρεση την ειδικών χαρακτηριστικών συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε αναδιαμορφώθηκαν τα καλύμματα των λογαριασμών τύπου "margin" σε συμμόρφωση της απόφασης της Ε.Κ για σύνθεση του χαρτοφυλακίου ασφαλείας από κινητές αξίες τριών τουλάχιστον εκδοτών.

Τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκε μια απροσδόκητη εξέλιξη με τη μορφή της απειλής της Πρωτεύουσας του Ιράκ από φανατικούς μουσουλμάνους, ωθώντας την τιμή του πετρελαίου στα ύψη εν μέσω ύφεσης (στην Ευρώπη κυρίως) καθώς επανέφερε κλίμα γεωπολιτικής αστάθειας. Οι Αγορές ωστόσο, εθισμένες από τη συνεχιζόμενη Ουκρανική κρίση, αντιμετώπισαν με ψυχραιμία τις εξελίξεις. Με ανάλογη ψυχραιμία, χωρίς την αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου, αντιμετωπίστηκαν και οι εγχώριες ενδοκυβερνητικές τριβές καθώς γίνεται αντιληπτό ότι οι προσδοκίες για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής δεν αφορούν την τρέχουσα χρήση.

Από την άλλη πλευρά, ο συνωστισμός των επενδυτικών φορέων για Ελληνικούς τίτλους που καταγράφηκε στο roadshow της Ν. Υόρκης, δημιουργεί τις βάσιμες προσδοκίες για νέο κύκλο τοποθετήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά το Φθινόπωρο, αμβάνοντας υπόψιν την αναμενόμενη εξασθένηση των συναλλαγών την Καλοκαιρινή περίοδο. Για το αμέσως προσεχές διάστημα, το πιθανότερο είναι να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ο πήχης των προσδοκιών.

Ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus Sec.

Στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη ουσιαστική διόρθωση, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, οι οποίες είχαν σαν κύρια χαρακτηριστικά τις ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές και την κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένης και της εξάσκησης των warrants της ΑΛΦΑ.

Η διορθωτική κίνηση των τελευταίων ημερών προέρχεται κατά κύριο λόγο από την απόσυρση των αγοραστών, που θεωρούν υψηλές τις τρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλό του FTSE25 και λιγότερο από μαζικές πωλήσεις - αποχωρήσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον χαμηλό τζίρο. Τεχνικά, διόρθωση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1225 μονάδες, θα μπορούσε να θεωρηθεί απόλυτα φυσιολογική και ανεκτή, χωρίς να διαταράξει το ανοδικό momentum που έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαϊου.
Την νευρικότητα της Αγοράς εντείνουν οι αλλαγές στον κανονισμό παροχής πίστωσης (margin) και το επερχόμενο triple witching Ιουνίου. Στα θετικά θα μπορούσαν να καταχωρηθούν η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων Κρατικών και εταιρικών και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ξένων funds για Ελληνικούς τίτλους. Από την άλλη, παραμένει αστάθμητος παράγοντας οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Ιράκ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays : Η διάθεση για ανάληψη κινδύνων αδυνάτισε στις συναλλαγές των ασιατικών αγορών

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον οι τράπεζες τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις πληρωμών και την υπερχρέωση φυσικών και νομικών προσώπων, ορίζει απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 1582). Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΤτΕ θέτει το «Πλαίσιο εποπτικών υποχρεώσεων για τη διαχείριση των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», μέσω του οποίου παρουσιάζονται οι πιο συνηθισμένοι, στη διεθνή πρακτική, τύποι ρυθμίσεων για διευθέτηση της υπερχρέωσης. Μεταξύ αυτών είναι η μερική διαγραφή χρεών, η παροχή πρόσθετης εξασφάλισης από τον δανειολήπτη, η πώληση και ενοικίαση του ακινήτου η οποία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο έναντι μισθώματος - συνήθως για μια ελάχιστη περίοδο τριών ετών.

Την πεποίθηση ότι από εδώ και στο εξής τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα είναι σε θέση όχι απλώς να διαφυλάττουν αλλά να δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα εκφράζει στο naftemporiki.gr ο επικεφαλής χορηγήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τον ελληνικό τομέα Κονσταντίν Συναδινός, ο οποίος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία «μάλλον έπιασε πάτο».

Η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές πριν τον Αύγουστο, με πιθανή έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας και στόχο την άντληση από δύο έως τριών δισ. ευρώ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Οι συνθήκες στις αγορές είναι καλές μια νέα έκδοση ομολόγου εντός του καλοκαιριού», είπε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας τηλεγράφημα του Reuters. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας, όσο και οι θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο πεδίο της οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν αιτιολογούν κινήσεις, όπως αυτές που «προαναγγέλλονται» με σημερινό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δήλωση «υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου των Οικονομικών».

Τη συμμετοχή της στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Supervisor A.E. προανήγγειλε η Epsilon Net Α.Ε., στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επενδυτικού πλάνου που αφορά τη στρατηγική ανάπτυξής της στην αγορά πληροφορικής. Οι όροι και οι λεπτομέρειες της μεταξύ τους συνεργασίας θα καθοριστούν το προσεχές χρονικό διάστημα από τα καταστατικά όργανα των δύο εταιρειών.

Το Insurance Conference 2014 διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά την Πέμπτη 19 Ιουνίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα Ethos Events, η Ethos Media και το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World. Το συνέδριο θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) και πολλών ακόμη φορέων και ενώσεων που εκπροσωπούν το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την  ανάγκη «θαρραλέων παρεμβάσεων οικονομικής πολιτικής, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» επιθυμεί να δει από την Ιταλία το ΔΝΤ. «Η αξιολόγηση της Ιταλίας από το ΔΝΤ είναι καλή αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι πήραμε άριστα», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, Πιερκάρλο Πάντοαν. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχουν επιτελεσθεί και ενθάρρυνε την Ιταλία να συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Με απώλειες έκλεισαν χρυσός και πετρέλαιο σήμερα, καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού υποχώρησαν κατά 3,30 δολάρια, ή 0,3%, κλείνοντας στα 1.272 δολάρια ανά η ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησαν κατά 54 σεντς, ή 0,5%, φτάνοντας στα 106,36 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ ενισχύθηκε κατά 38 σεντς, ή 0,3%, τερματίζοντας στα 113,32 δολάρια το βαρέλι.

Στις 29,8 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW της Γερμανίας τον Ιούνιο, από 33,1 μονάδες τον Μάιο, απογοητεύοντας τους αναλυτές που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 35 μονάδες. Ο αντίστοιχος δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 67,7 μονάδες, από 62,1 μονάδες τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές ήταν πιο μετριοπαθείς εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στις 62,6 μονάδες. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο αν και το οικονομικό κλίμα κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, επικρατεί προβληματισμός για τις προοπτικές, καθώς οι αναλυτές θεωρούν ότι το δεύτερο τρίμηνο για τη γερμανική οικονομία θα είναι πιο αδύναμο από το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Την επ' αόριστον συνέχιση των πράξεων παροχής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ, διάρκειας μίας εβδομάδας, και μετά την 31η Ιουλίου 2014, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αποφάσισε να συνεχίσει να προσφέρει τις πράξεις παροχής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ διάρκειας μίας εβδομάδας μετά τις 31 Ιουλίου 2014 μέχρι νεωτέρας.

Η κρίση δε θα τελειώσει έως ότου οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν αισθητές στην αγορά της εργασίας εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πύλη EurΑctiv. Σε ερώτηση κατά πόσο παλαιότερη δήλωσή του ότι η κρίση έχει ολοκληρωθεί είναι σε αντίθεση με την καγκελάριο Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν έχει εντελώς ξεπεραστεί, ο κ. Χόγερ απάντησε: «Όχι. Δεν είναι αντίθεση. Όταν υποστηρίζω ότι η Ευρώπη έχει εννοιολογικά ξεπεράσει την κρίση, εννοώ ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανακτήσουμε τον έλεγχο των ελλειμμάτων στη νομισματική Ένωση».

Αξιόλογη άνοδο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, για δεύτερη συνεχή μήνα, τον Μάιο, με το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2012. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Στο τελευταίο 12μηνο, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,1%. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 0,9%, ενώ οι τιμές στα είδη διατροφής ενισχύθηκαν κατά 0,5%.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ