Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2004 08:30

Microsoft : Αγορά ιδίων μετοχών αξίας 30 δισ. δολ.

ΠΟΣΟ μεγαλύτερο των 75 δισ. δολ. πρόκειται να επιστρέψει στους μετόχους της μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέσω ειδικής διανομής – ως πληρωμή – μετά από αγορά ιδίων μετοχών και υψηλότερου μερίσματος, η Microsoft Corp.

Οι μετοχές της εταιρείας κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση για αγορά ιδίων μετοχών - αξίας περίπου 30 δισ. μέσα σε τέσσερα χρόνια και θα δαπανήσει 32 δισ. δολ. ή τρία δολάρια ανά μετοχή για την καταβολή παλαιότερου μερίσματος. Η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα διπλασιάσει το μέρισμα στα 32 σεντς ανά μετοχή το κάθε έτος.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Steve Ballmaer, 48 ετών, υπέκυψε στις πιέσεις των επενδυτών να επιστρέψει μέρος των κεφαλαίων ύψους 56,4 δισ. δολ. σε αυτούς, σε μετρητά. Το σχέδιο αυτό, αποτελεί το μεγαλύτερο επιστροφής κεφαλαίων που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ, ενώ το ποσόν είναι υψηλότερο και από τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των 24 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Standard & Poor's 500.

«Η κίνηση αυτή είναι κάτι περισσότερο από την κίνηση στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο Mark Herskovitz, ο οποίος διαχειρίζεται 2,1 δισ. δολ. σε μετοχές με την Dreyfus Premier Technology Growth Fund στη Ν. Υόρκη. Ο ίδιος, την εβδομάδα που πέρασε, είχε πει, ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να δαπανήσει για αγορά ιδίων μετοχών και για μερίσματα ούτε 15 δισ. δολάρια. Στο χαρτοφυλάκιό του, περιλαμβάνονται 2,6 εκατ. μετοχές της Microsoft.

Η ανακοίνωση του σχεδίου της εταιρείας, έγινε δύο ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση των κερδών της για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης.

Τριάντα οικονομικοί αναλυτές του Thomson Financial, εκτιμούν – κατά μέσον όρο - ότι τα κέρδη της Microsoft θα διαμορφωθούν στα 29 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι πωλήσεις της θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 12%.

Η Microsoft, της οποίας η κεφαλαιοποίηση είναι 306 δισ. δολ., είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, μετά την General Electric Co., η οποία προέβλεψε μείωση της αύξησης των πωλήσεων το επόμενο έτος σε ποσοστό της τάξης του 3,4%, τον χαμηλότερο παρά ποτέ ρυθμό. Αυτό την οδήγησε και στην απόφαση αύξησης του μερίσματος ή την αγορά ιδίων μετοχών.