Υποχώρηση των εξαγωγών, αλλά και θετικά μηνύματα από σημαντικούς κλάδους παραγωγής, καθώς και αγορές με αυξημένη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα καταγράφει η ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Υποχώρηση των εξαγωγών, αλλά και θετικά μηνύματα από σημαντικούς κλάδους παραγωγής, καθώς και αγορές με αυξημένη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα καταγράφει η ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά 3,2% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 6,28 δισ. ευρώ.
Αν ωστόσο, εξαιρεθούν στον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, η μείωση των εξαγωγών για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014, είναι μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο -4,7%.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η επιβεβαίωση της κόπωσης των εξαγωγών συμπίπτει με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία γίνεται λόγος για τη θετική προοπτική των ελληνικών εξαγωγών, σε περίπτωση απελευθέρωσης εξωστρεφούς δυναμικού, με την άρση των αντικινήτρων, διοικητικής και γραφειοκρατικής φύσης».
«Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία διετία στη χώρα σε επίπεδο διευκόλυνσης του εξωτερικού της εμπορίου και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί στοιχεία για εν δυνάμει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 30%, ήτοι κατά 16 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία κατατέθηκαν για πρώτη φορά στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΕ», πρόσθεσε η κ. Σακελλαρίδη.
Σημείωσε, ωστόσο, πως θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 109% στη δεκαετία 2004-2013 και κατά 56,6% στην 5ετία 2009-2013, πριν ακόμη υλοποιηθούν οι σημαντικές αυτές μεταρρυθμίσεις, όπως καταγράφονται από τους Διεθνείς Οργανισμούς, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας της αγοράς.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΠΣΕ, είναι να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις διευκόλυνσης πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες γραμμές χρηματοδότησης με ανταγωνιστικό κόστος, σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς και να μειωθούν βάρη από τη φορολογία, το μη μισθολογικό κόστος εργασίας και το κόστος ενέργειας.
«Ο συνδυασμός αυτών μεταρρυθμίσεων και αυτών των αναπτυξιακών κινήτρων είναι που θα απελευθερώσει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και θα επιτρέψει όχι μόνο την αύξηση κατά 30% των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και τον εκ νέου υπερδιπλασιασμό τους στα επίπεδα του 50% του ΑΕΠ», ανέφερε η κ. Σακελλαρίδη.
Ο χάρτης των εξαγωγών
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, στο πρώτο τρίμηνο του 2014 οι μεταβολές ως προς τους κύριους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ότι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων. Ακολουθούν η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και στην 6η θέση είναι το Γιβραλτάρ.
Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ε.Ε. (27) εμφανίζουν οριακή μείωση (-0,7%) και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν το 44,5% των συνολικών εξαγωγών. Πτωτική πορεία καταγράφεται για τις εξαγωγές προς τη Β. Αμερική κατά -15%, προς τις Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (-3,3%), προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, -2,4%) και προς την Ινδία (-4,1%).
Μεγάλης έκτασης μειώσεις παρατηρούνται στα μεγέθη των εξαγωγών προς την Κίνα κατά -50,4% και προς τη Λατινική Αμερική (-70,4%) κυρίως λόγω μεγάλης μείωσης των εξαγωγών προς Βραζιλία.
Αντίθετα, αύξηση καταγράφεται στις εξαγωγές προς τα Βαλκάνια κατά 9,4%, προς την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) (5,5%), προς τη Μ. Ανατολή & Β. Αφρική (6,1%), προς τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (37,6%) και προς τη ΝΑ Ασία κατά 5,9%.
Τα προϊόντα που αντέχουν στις πιέσεις
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση οφείλεται στην σημαντική πτώση των αποστολών αγροτικών προϊόντων κατά 15,5%, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης εξαγωγών ελαιολάδου και παρά τις θετικότατες επιδόσεις των φρουτολαχανικών, καθώς και στη μείωση των εξαγωγών καυσίμων κατά 2%. Παρά το γεγονός της υποχώρησης στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες, αθροιστικά και οι δύο καλύπτουν το 45,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Αντίθετα, ελαφρά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων κατά 0,9%, αλλά και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά 8,1%. Οριακή μείωση 0,4% παρουσιάζουν οι εξαγωγές των πρώτων υλών.
Σε ότι αφορά τις νέες εισόδους στην κατάταξη των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας, ξεχωρίζουν οι: μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών (19η θέση), σιτάρι σκληρό (34η θέση), μετρητές αερίων και υγρών (66η θέση), μετασχηματιστές (68η θέση), διόπτρες σκόπευσης (73η θέση), χάρτινα είδη υγιεινής (74η θέση), μήλα (79η θέση), μη φουσκωτά πλοία (85η θέση), είδη από καουτσούκ (86η θέση), ψεκαστικά γεωργίας και κηπουρικής (89η θέση), δίχτυα αλιείας (91η θέση), ρυζι (95η θέση) και ζαχαρώδη προϊόντα (98η θέση).